Ακόμα και δύο νύχτες ακανόνιστου ύπνου μάς κάνουν να νιώθουμε πιο γερασμένοι

Ακόμα και δύο νύχτες ακανόνιστου ύπνου μάς κάνουν να νιώθουμε πιο γερασμένοι

Τι δείχνει νέα μελέτη.
 

sleepingdeprived
Δύο νύχτες ακανόνιστου ύπνου είναι αρκετές για να κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται κατά χρόνια μεγαλύτεροι, σύμφωνα με έρευνα, στην οποία διαπιστώθηκε ότι ο ξεκούραστος ύπνος είναι βασικός παράγοντας, που συμβάλλει στο να μην αισθάνεται κανείς την πραγματική του ηλικία.

 
Ψυχολόγοι από τη Σουηδία διαπίστωσαν ότι, κατά μέσο όρο, οι εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα, αισθάνονταν περισσότερα από τέσσερα χρόνια μεγαλύτεροι όταν περιορίζονταν σε μόνο τέσσερις ώρες ύπνου για δύο συνεχόμενες νύχτες, ενώ ορισμένοι ισχυρίζονταν ότι η υπνηλία τους έκανε να αισθάνονται δεκαετίες μεγαλύτεροι.

 
Κλείσιμο
Το αντίθετο παρατηρήθηκε όταν οι άνθρωποι μπορούσαν να μείνουν στο κρεβάτι για εννέα ώρες με τους συμμετέχοντες στη μελέτη να ισχυρίζονται ότι αισθάνονται κατά μέσο όρο τρεις μήνες νεότεροι από την πραγματική τους ηλικία έπειτα από άφθονη ξεκούραση.

«Ο ύπνος έχει σημαντικό αντίκτυπο στο πόσο γέρος αισθάνεται κάποιος. Η έλλειψη σωστής ξεκούρασης δεν έχει μόνο μακροπρόθεσμες επιπτώσεις», δήλωσε η δρ Leonie Balter, ψυχονευροανοσολόγος στο Ινστιτούτο Karolinska της Στοκχόλμης και συγγραφέας της μελέτης. «Ακόμη και όταν κοιμάστε λιγότερο μόνο για δύο νύχτες, αυτό έχει πραγματικό αντίκτυπο στο πώς αισθανόμαστε».

Διαβάστε περισσότερα στο marieclaire.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης