Γωνίωση του πέους ( ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ PEYRONIE )

Γωνίωση του πέους ( ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ PEYRONIE )

Τι  είναι , πώς εμφανίζεται και ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες;

Αρκετοί άνδρες σε κάποια στιγμή της ζωής τους μπορεί να εμφανίσουν μια κλίση του πέους είτε προς τα επάνω, είτε προς τα κάτω, είτε προς τα πλάγια. Η κλίση αυτή μπορεί να συνοδεύεται από πόνο και να είναι τόσο μεγάλη που να εμποδίζει την είσοδο του πέους στον γυναικείο κόλπο. Όπως είναι φυσικό οι ασθενείς αυτοί ανησυχούν ιδιαίτερα και αναζητούν την κατάλληλη θεραπευτική λύση.

Γυναίκα και ψυχοπαθολογία της σεξουαλικότητας
Τι  είναι , πώς εμφανίζεται και ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες;

Αρκετοί άνδρες σε κάποια στιγμή της ζωής τους μπορεί να εμφανίσουν μια κλίση του πέους είτε προς τα επάνω, είτε προς τα κάτω, είτε προς τα πλάγια. Η κλίση αυτή μπορεί να συνοδεύεται από πόνο και να είναι τόσο μεγάλη που να εμποδίζει την είσοδο του πέους στον γυναικείο κόλπο. Όπως είναι φυσικό οι ασθενείς αυτοί ανησυχούν ιδιαίτερα και αναζητούν την κατάλληλη θεραπευτική λύση.

Η νόσος αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον Fallopius το 1561, αλλά έγινε γνωστή το 1743 από το χειρουργό στην αυλή του βασιλιά Λουδοβίκου XV Francois Gigot de la Peyronie, από τον οποίο πήρε και το όνομα της. Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό ινωδών οζιδίων (πλάκες) στο λευκό χιτώνα του πέους με αποτέλεσμα αυτός να χάνει την ελαστικότητα του στο σημείο αυτό και να προκαλείται γωνίωση του οργάνου κατά την διάρκεια της στύσης. Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι σε μερικές σοβαρές περιπτώσεις μπορούν να εμφανιστούν και σοβαρότερες παραμορφώσεις του πέους.

Ενώ η νόσος έχει μια μεγάλη προϊστορία η ακριβής αιτιολογία της παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστη. Η επικρατούσα θεωρία είναι ότι προκαλείται από μικροτραυματισμούς στο πέος κατά την διάρκεια της σεξουαλικής πράξης με αποτέλεσμα την δημιουργία ουλώδους ιστού. Τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι το 22% των ανδρών παρουσιάζουν είτε συμπτωματικές, είτε ασυμπτωματικές βλάβες αυτού του είδους. Η μεγαλύτερη συχνότητα της νόσου εμφανίζεται περίπου στην ηλικία των 55 ετών ενώ ορισμένοι μελετητές αναφέρουν ότι τα τελευταία χρόνια η συχνότητα αυτή παρουσιάζει αυξητική τάση.

Η νόσος αυτή συνδέεται  και με άλλες παθολογικές καταστάσεις  όπως η νόσος του Dupuytren (παρόμοια κατάσταση στην παλάμη), η τυμπανοσκλήρυνση, ο διαβήτης, η ουρική αρθρίτιδα, η νόσος του Paget καθώς και με ιατρικούς χειρισμούς στην ουρήθρα και την χρήση φαρμάκων (β-αναστολέων). Είναι σημαντικό επίσης να αναφέρουμε ότι στην ασθένεια αυτή υπάρχει και κληρονομική επιβάρυνση.  
Κλείσιμο

     Τα κυριότερα  συμπτώματα της νόσου είναι  :

   1. Πόνος στο πέος :  Παρουσιάζεται κατά την αρχική φλεγμονώδη φάση κυρίως κατά την στύση. Ο πόνος δεν είναι ιδιαίτερα έντονος αλλά μπορεί να επηρεάσει τη φυσιολογική σεξουαλική λειτουργία.
   2. Γωνίωση ή / και μείωση του μήκους του πέους κατά τη διάρκεια της στύσης : Εκτός λοιπόν από την κλίση το πέος μπορεί και να κοντύνει σημαντικά εξαιτίας της νόσου.
   3. Παρουσία ψηλαφητών σκληρύνσεων στο πέος (πλάκες) : Όλοι οι ασθενείς παρουσιάζουν αυτές τις πλάκες κυρίως στη ραχιαία (επάνω) επιφάνεια του οργάνου.
   4. Στυτική δυσλειτουργία : Το 29-52 % των πασχόντων παρουσιάζει το πρόβλημα αυτό.

 

      Είναι σημαντικό  να τονίσουμε ότι η νόσος θεραπεύεται και ο άνδρας που παρουσιάζει κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα είναι καλό να αναζητά τη λύση. Οι διαθέσιμες θεραπείες είναι πολλές και περιλαμβάνουν :

      Α) Φάρμακα από το στόμα : βιταμίνη Ε, κολχικίνη, ταμοξιφαίνη, potaba καθώς και διάφοροι συνδυασμοί αυτών.

      Β) Τοπικές θεραπείες : χορήγηση ουσιών τοπικά (στεροειδή αντιφλεγμονώδη, βεραπαμίλη, ιντερφερόνη, οργοτείνη κ.α.) είτε απευθείας, είτε με την χρήση ειδικών συσκευών (ιοντοφόρεση)

      Γ) Χειρουργικές θεραπείες : απαραίτητη προϋπόθεση η νόσος να είναι σταθερή για 12 μήνες.                 

Κωνσταντίνος  Ρόκκας

Ουρολόγος – Ανδρολόγος

Διευθυντής  Ανδρολογικού Τμήματος Ινστιτούτου Ψυχικής  και Σεξουαλικής  Υγείας (210 7.78.98.90)

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας τηλ. 210 7.79.79.79 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-14.00 και 16.00-20.00)

   Η Ελληνική Εταιρεία Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, διοργανώνει εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα: «Η Ανθρώπινη Σεξουαλικότητα και οι Δυσλειτουργίες της».

Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας και έχει διάρκεια 6 μήνες (Ιανουάριος-Ιούνιος 2012).

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site μας www.askitis.gr

ΣEΞ  ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΔΙΝΟΥΝ ΖΩΗ

ΗΜΕΡΙΔΑ  ΓΙΑ ΚΟΙΝΟ, ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΝΕΟΜΒΡΙΟΥ 2011

ΩΡΑ 11:00 π.μ.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ CARAVEL

-  Θάνος Ε. Ασκητής  (Νευρολόγος - Ψυχίατρος)

-  Κωνσταντίνος Ρόκκας  (Ουρολόγος – Ανδρολόγος)

-  Χαράλαμπος Βλαχόπουλος  (Καρδιολόγος)

ΔΩΡΕΑΝ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης