LIVE

Κορωνοϊός

Γνώμες

Το λίπος αποτελεί άριστο… υλικό στα χέρια του πλαστικού χειρουργού. Μέχρι σήμερα οι περισσότερες γυναίκες που υποβάλλονταν  σε λιποαναρρόφηση, ζητούσαν από το γιατρό τους να χρησιμοποιήσει το λίπος τους για ανανέωση του δέρματος και αναπλήρωση του χαμένου όγκου του προσώπου ή / και του σώματος. Μάλιστα, μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών, μετά τη πάροδο 6 μηνών από την αρχική επέμβαση, επισκέπτονταν το πλαστικό χειρουργό τους για να ζητήσουν μια συμπληρωματική συνεδρία ( εκ νέου λιποαναρρόφηση και μεταμόσχευση λίπους).

Η µοναδικότητα της χρήσης των βλαστοκυττάρων του λιπώδους ιστού έγκειται στο ότι χρησιμοποιούνται  κύτταρα του οργανισμού µας, τα οποία δεν πρόκειται να απορριφθούν ή να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Σύμφωνα με δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες,  η απορρόφηση του μεταμοσχευμένου λίπους κυμαίνεται από 60-80%, καθώς το μεταμοσχευμένο λίπος είναι  «φτωχό» σε βλαστοκύτταρα. Χάρη σε μια νέα τεχνική επιτυγχάνεται όμως ο εμπλουτισμός του λίπους με τριπλάσια ποσότητα βλαστοκυττάρων.

«Ασπίδα» και για τους χρόνιους ασθενείς το… παιδικό εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου

Του Παιδίατρου- Λοιμωξιολόγου, κ. Κωνσταντίνου Καρύδη

Ο πνευμονιόκοκκος είναι η συχνότερη αιτία  βακτηριακής πνευμονίας παγκοσμίως, η οποία με τη σειρά της είναι μία από τις βασικές αιτίες θανάτου από  λοιμώδη νοσήματα. Έρευνες έχουν καταδείξει ότι η πνευμονιοκοκκική νόσος (περιλαμβάνει όλες τις λοιμώξεις που προκαλεί το βακτήριο Streptococcus pneumoniae) έχει μεγάλες πιθανότητες να εμφανιστεί σε άτομα άνω των 50 ετών. Αυτό την  καθιστά  μια από τις μεγαλύτερες απειλές νόσησης και θνητότητας για τη συγκεκριμένη  ηλικιακή ομάδα. Η απειλή της νόσησης (αλλά και του θανάτου)  γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, όταν συνυπάρχουν νόσοι όπως η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, το  βρογχικό άσθμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο χρόνιος αλκοολισμός και το κάπνισμα.

Γυναίκα και ψυχοπαθολογία της σεξουαλικότητας

«…Είμαι μια μητέρα 40 ετών και έχω δύο γιους 12 και 10 ετών οι οποίοι μου ζητούν να έχουν δικό τους υπολογιστή με ίντερνετ στο δωμάτιό τους. Είμαι προβληματισμένη γιατί δεν ξέρω ποιους κίνδυνους μπορεί να έχει η χρήση του διαδικτύου…»
 
Είναι γεγονός ότι το διαδίκτυο  είναι ένα χρήσιμο μέσο που προάγει την ενημέρωση, τη γνώση και την ψυχαγωγία. Η εξάπλωσή του φαίνεται να είναι τόσο ραγδαία που δε λείπει πια σχεδόν από κανένα σπίτι. Πολλοί γονείς θεωρούν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σαν ένα απαραίτητο εργαλείο που βοηθά το παιδί τους να ενημερωθεί, να διευρύνει τις γνώσεις του, να βρει εύκολα και ανέξοδα πληροφορίες για τις εργασίες του σχολείου ή ακόμα και να εξοικειωθεί με την τεχνολογία. Ωστόσο, όταν μιλάμε για τα παιδιά πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς όσο ελκυστικό και αν είναι το διαδίκτυο δεν παύει να κρύβει κινδύνους.

Σχετικά με το πότε ένα παιδί πρέπει να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο δεν υπάρχει καθορισμένη ηλικία έναρξης. Έχει παρατηρηθεί, πως ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο γίνεται ολοένα και μικρότερος. Στις ημέρες μας, σε πολλά σχολεία του δημοτικού τα παιδιά το χρησιμοποιούν στα πλαίσια του μαθητικού προγράμματος. Εξάλλου, πολλοί γονείς κάνουν χρήση του διαδικτύου στο σπίτι και είναι πιθανό τα παιδιά που τους βλέπουν να θελήσουν να συνδεθούν και εκείνα.

«Συναισθήματα και σκέψεις που γεννά στη γυναίκα το σεξουαλικό πρόβλημα του συντρόφου της»

Διερευνώντας  τα σεξουαλικά προβλήματα με τα οποία μπορεί να βρεθεί «αντιμέτωπος» ένας άνδρας παρατηρούμε πως κεντρικό ρόλο τόσο στο πως ο άνδρας αυτός βιώνει ο το πρόβλημά του όσο και στο πώς το αντιμετωπίζει θεραπευτικά παίζει η γυναίκα. Η γυναίκα σύντροφος που αποτελεί τον ερωτικό του στόχο , το ερέθισμα για τη σεξουαλική του διέγερση, τον άνθρωπο που του προσφέρει αλλά και με τον οποίο μοιράζεται τη σαρκική ηδονή.

Μια γυναίκα που βλέπει πως ο άνδρας της δεν μπορεί να έχει τις ορμές  που είχε, που συνειδητοποιεί πως  μέσα στην ερωτική επαφή η στύση  του χαλαρώνει και χάνεται,  συχνά δείχνει να «ανέχεται» πρόβλημα αυτό, να παρηγορεί και να υποστηρίζει το σύντροφό της με φράσεις όπως «μην το σκέφτεσαι» ή  «συμβαίνουν αυτά». Μια τέτοια αντίδραση όμως παρόλο που επιλέγεται από πολλές γυναίκες δε βοηθά, αφού κάνει τον άνδρα να αισθάνεται ότι η σύντροφός του δε συμμερίζεται την αγωνία του για το πρόβλημά του ή ακόμη ότι στέκεται απαθής και αδιάφορη σε αυτή την αλλαγή της ερωτικής τους ζωής.

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους: πόσα χρήματα ελάμβανε ως αποζημίωση ο κ. Παπούλιας; 300.000 ευρώ τον χρόνο; Πολλαπλασιάστε επί έξι (τόσα είναι τα χρόνια που κατέχει τον θεσμικό ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας) και μας κάνει 1,8 εκατ. ευρώ!

15
Γυναίκα και ψυχοπαθολογία της σεξουαλικότητας

Η σεξουαλική πράξη, ως ζωτικό στοιχείο της σχέσης, ενδέχεται να επηρεαστεί τόσο από το ‘κυνήγι της γονιμότητας’, δηλαδή από την προσπάθεια των συντρόφων να τεκνοποιήσουν, όσο και από τον ερχομό ενός νέου μέλους στην οικογένεια. Οι σημαντικές αυτές περίοδοι στη ζωή ενός ζευγαριού δύνανται να φέρουν ανακατατάξεις στους γνώριμους σεξουαλικούς ρυθμούς του.

Πως όμως το κυνήγι της γονιμότητας επιδρά στη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού? Αρχικά οι σύντροφοι γεμάτοι ενθουσιασμό επιδιώκουν τη σεξουαλική επαφή αποβλέποντας σε ένα νέο στόχο, αυτόν της τεκνοποίησης. Οι δύο σύντροφοι που στο παρελθόν λειτουργούσαν ως εραστές κάνοντας σεξ με σκοπό να προσφέρουν και να πάρουν ηδονή, τώρα λειτουργούν ως μελλοντικοί γονείς με αποτέλεσμα συχνά να αλλάζει η σεξουαλική τους συμπεριφορά. Πιο συγκεκριμένα ο αυθορμητισμός, το πάθος και οι φαντασιώσεις που τους έφερναν κοντά, συχνά δίνουν τη θέση τους σε μια περισσότερο προγραμματισμένη, ‘τυπική’ διαδικασία όπου ο στόχος της τεκνοποίησης βρίσκεται σε πρώτο πλάνο αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα την ηδονιστική απόλαυση και τον οργασμό.

Η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών στο πλαίσιο μιας ερωτικής σχέσης αποτελεί συχνά ένα κομμάτι διαπραγμάτευσης, τριβής ή ακόμη και σύγκρουσης. Κάποια από τα ερωτήματα που τόσο οι άνδρες αλλά και οι γυναίκες απευθύνουν σε έναν ειδικό σεξουαλικής υγείας είναι «Κάνω αρκετά συχνά σεξ με τον σύντροφό μου;», «Είναι φυσιολογική η συχνότητα αυτή;», «Ποια είναι η ιδανική συχνότητα σεξουαλικών επαφών που πρέπει να υπάρχει ώστε να μη με απατήσει;»    

Όσον  αφορά τη συχνότητα των σεξουαλικών  επαφών, πρέπει να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει «φυσιολογικός» ή «ιδανικός» αριθμός που να την καθορίζει. Αυτό που είναι σημαντικό είναι οι δύο σύντροφοι να είναι ικανοποιημένοι από το «πόσο συχνά βρίσκονται ερωτικά». Όταν όμως ο ένας από τους δύο συντρόφους εμφανίσει αλλαγή στη σεξουαλική του διάθεση και συμπεριφορά, τότε συνήθως δημιουργούνται προβλήματα στη σχέση. Πολύ συχνά αυτό συμβαίνει όταν ο ένας εκ των δύο δεν ανταποκρίνεται στο ερωτικό κάλεσμα του συντρόφου του, όπως πιθανότατα έκανε παλαιότερα, και μάλιστα αυτή η μείωση της σεξουαλικής διάθεσης παρατηρείται κυρίως στις γυναίκες.

1
Γυναίκα και ψυχοπαθολογία της σεξουαλικότητας

Σε  παλαιότερες εποχές η σεξουαλικότητα της γυναίκας της μέσης ηλικίας ήταν ταμπού και ίσως εξακολουθεί να είναι και στην εποχή μας, σε ένα σημαντικό βαθμό. Το πέρας της κλιμακτηρίου συνήθως σήμαινε και την παύση της σεξουαλικής της έκφρασης. Το στερεότυπο αυτό σήμερα γνωρίζουμε ότι δεν ισχύει. Σεξουαλική λειτουργία δε σημαίνει αναπαραγωγή και ανατροφή παιδιών μόνο. Στα ζώα ίσως να ταυτίζεται, και πάλι όχι σε όλα τα είδη. Στον άνθρωπο όμως η σεξουαλικότητα και η έκφρασή της είναι αναπόσπαστο στοιχείο της προσωπικότητας και αναγκαίο κομμάτι ενίσχυσης της συντροφικότητας.

9
Πόσο εφικτή είναι η ρύθμιση της πίεσής μας στην εποχή της κρίσης;

Η αρτηριακή υπέρταση είναι ένας από τους πιο σοβαρούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου παγκοσμίως και τα ποσοστά εμφάνισής της συνεχώς αυξάνονται. Η υπέρταση καταστρέφει τις αρτηρίες προκαλώντας στενώσεις ή ανευρύσματα και κουράζει την καρδιά, με αποτέλεσμα να οδηγεί  σε καρδιακή ανεπάρκεια.  Σύμφωνα με δεδομένα από το «Μήνα Χοληστερίνης» του ΕΛΙΚΑΡ σε δείγμα 50.000 ενηλίκων  στην Ελλάδα το 25% είναι υπερτασικοί. Και σύμφωνα με τη «Μελέτη Αττική» του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου το 37% των ανδρών και το 25% των γυναικών στη χώρα μας εμφανίζουν αυξημένες τιμές αρτηριακής πίεσης.

Γυναίκα και ψυχοπαθολογία της σεξουαλικότητας

Τι  είναι , πώς εμφανίζεται και ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες;

Αρκετοί άνδρες σε κάποια στιγμή της ζωής τους μπορεί να εμφανίσουν μια κλίση του πέους είτε προς τα επάνω, είτε προς τα κάτω, είτε προς τα πλάγια. Η κλίση αυτή μπορεί να συνοδεύεται από πόνο και να είναι τόσο μεγάλη που να εμποδίζει την είσοδο του πέους στον γυναικείο κόλπο. Όπως είναι φυσικό οι ασθενείς αυτοί ανησυχούν ιδιαίτερα και αναζητούν την κατάλληλη θεραπευτική λύση.

2
Γυναίκα και ψυχοπαθολογία της σεξουαλικότητας

Η σεξουαλικότητα είναι μια έννοια πολυδιάστατη που αναφέρεται στην έκφραση τόσο της βιολογικής όσο και της ψυχικής λειτουργίας του ατόμου με απώτερο σκοπό την άντληση ηδονής τόσο σε σωματικό όσο και ψυχικό – συναισθηματικό επίπεδο. Η γυναικεία σεξουαλικότητα είναι ένα κεφάλαιο που έχει κατά καιρούς απασχολήσει ειδικούς και μελετητές, καθώς η πολυπλοκότητα της γυναικείας φύσης καθιστά τη μελέτη της σεξουαλικής έκφρασης και συμπεριφοράς της γυναίκας δυσκολότερη από αυτή του άνδρα.

2
Υπογονιμότητα και προβλήματα στη  σχέση

Η υπογονιμότητα αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Ο όρος υπογονιμότητα αναφέρεται πρωταρχικά στην βιολογική αδυναμία ενός ατόμου να συνεισφέρει στη σύλληψη. Το ζευγάρι χαρακτηρίζεται υπογόνιμο όταν δεν μπορεί να συλλάβει μετά από φυσιολογικές, τακτικές σεξουαλικές επαφές χωρίς προφύλαξη για διάστημα 6-12 μηνών, ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας. Επίσης, ο όρος υπογονιμότητα περιγράφει και τη γυναίκα που μπορεί να συλλάβει αλλά δεν μπορεί να ολοκληρώσει την κύηση λόγω ιατρικών παραμέτρων. Ένα ζευγάρι μπορεί να έχει πρωτογενή υπογονιμότητα που με απλά λόγια σημαίνει ότι ποτέ δεν ήταν ικανό να τεκνοποιήσει και δευτερογενή υπογονιμότητα όπου η δυσκολία της σύλληψης συμβαίνει αφού το ζευγάρι έχει συλλάβει στο παρελθόν, ανεξαρτήτου αν τεκνοποίησε τελικά ή όχι.

Τέλος περίοδος. Τέλος σεξ;

Η κ. Βασιλική Είναι 48 ετών και είναι  παντρεμένη με τον κ. Κώστα 55 ετών. Είναι μαζί 25 χρόνια και είχαν μέχρι τώρα μια πολύ καλή σχέση. Η σεξουαλική τους ζωή ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η κ. Βασιλική πριν μερικούς μήνες σταμάτησε να έχει περίοδο. Η ίδια αισθάνθηκε πολύ άσχημα για αυτό, σκέφτηκε ότι δεν θα είναι πλέον επιθυμητή και ότι χάνει κάτι από την γυναικεία της υπόσταση. Χάνει το βασικό χαρακτηριστικό της γυναίκας. Όταν ενημέρωσε το περιβάλλον της και τον σύζυγο της απαντήσανε μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι «πάει πια ξόφλησες σαν γυναίκα». Η αντίληψη αυτή ενίσχυσε τους πιθανούς φόβους και ανασφάλειες της κ. Βασιλικής η οποία σταδιακά σταμάτησε να περιποιείται τον εαυτό της, σιγά σιγά αραίωσαν και οι σεξουαλικές επαφές με τον κ. Κώστα και διαταράχθηκε και η γενικότερη επικοινωνία και σχέση τους.