Γαβράς για «Ενήλικες στο Δωμάτιο»: Και ποιον να ρωτούσα, τον Ντάισελμπλουμ; - Βαρουφάκης: Μηνύστε με

Γαβράς για «Ενήλικες στο Δωμάτιο»: Και ποιον να ρωτούσα, τον Ντάισελμπλουμ; - Βαρουφάκης: Μηνύστε με

Όλα όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου για την «αμφιλεγόμενη» ταινία - «Το ηχογραφημένο υλικό κάποτε πρέπει να δημοσιευτεί, για να μάθουν όλοι τι ακριβώς είχε συμβεί εκείνο τον καιρό» λέει ο Έλληνας σκηνοθέτης 

pressco1
Επίλογος σ' αυτή την τραυματική εμπειρία, η συνάντηση του Κώστα Γαβρά με δημοσιογράφους στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Μαζί του η «αυτού εξοχότης», ο Superman της εν λόγω ιστορίας, Γιάνης Βαρουφάκης. Καθώς και η παραγωγός και «αιώνια» σύζυγος του σκηνοθέτη, Μισέλ Ρε, την οποία ο Γαβράς τίμησε με μια χαριτωμένη ατάκα: «Δεν δέχομαι επεμβάσεις, εκτός από την γυναίκα μου. Βλέπετε, είμαι ο σκηνοθέτης που κοιμάται με τον παραγωγό του».

Και ακόμα οι δύο πρωταγωνιστές, ο Χρήστος Λούλης (με μαλλιά) και ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης, που υποδύεται τον Αλέξη Τσίπρα.

Δύο πράγματα αξίζουν μνείας απ' αυτή τη συνάντηση. Το πρώτο, η υποδειγματική εντιμότητα και ακεραιότητα του Κώστα Γαβρά: «Στα χέρια μου είχαν φτάσει άφθονες προτάσεις για να κάνω ταινία. Ομως, εγώ ένα πράγμα επιθυμούσα: να μεταφέρω στην οθόνη την μαρτυρία του Γιάνη Βαρουφάκη. Η σκηνοθεσία για μένα δεν είναι καριέρα, είναι πάθος. Και αυτό το πάθος μου εξασφαλίζει μεγάλη ελευθερία κινήσεων Και ό,τι έχω κάνει, έχει προέλθει απ' αυτό το πάθος. Ολες οι ταινίες μου. Από το "Ζ" μέχρι την τελευταία μου».



Μα, καλά δεν έπρεπε να ερευνήσετε, να ρωτήσετε και τα άλλα πρόσωπα που είχαν πάρει μέρος σ' αυτές τις διαπραγματεύσεις;

«Δεν κάνω ντοκιμαντέρ, ώστε να πρέπει να συμπεριλάβω όλους τους εμπλεκόμενους σ' αυτή την ιστορία. Αλλωστε, από ποιον να είχα ζητήσει την δική του μαρτυρία; Από τον Ντάισελμπλουμ, που είχε πει ότι οι Ελληνες έφαγαν 320 δισεκατομμύρια στα ποτά και τις γυναίκες; Κανένας σεβασμός στο πρόσωπό του. Από το 2007, ο Κύπριος πρέσβης στο Παρίσι με είχε προειδοποιήσει για την επερχόμενη καταστροφή της ελληνικής οικονομίας. Από τότε και κάθε μέρα παρακολουθούσα τα γεγονότα και διάβαζα πολλά έντυπα του ξένου Τύπου. Και αυτό που καταλάβαινα ήταν πως οι Ευρωπαίοι ήθελαν να "πνίξουν" την Ελλάδα. Αυτή είναι η γνώμη μου, αυτή είναι η ταινία μου. Την έκανα όπως ακριβώς με το "Ζ" και με την μαρτυρία του Σαρτζετάκη, που τα είχε ζήσει όλα από μέσα. Το ίδιο και με τον Γιάνη. Ηταν ένας "insider". Μάλιστα, άκουσα και το ηχογραφημένο υλικό, το οποίο κάποτε πρέπει να δημοσιευτεί, για να μάθουν όλοι τι ακριβώς είχε συμβεί εκείνο τον καιρό. Αυτό ήταν που με άγγιξε βαθιά. Τα δεσμά ενός λαού. Και πως συμπεριφέρεται η Ευρώπη στα μικρά κράτη. Είμαι κι εγώ μέρος του ελληνικού λαού. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο που ο αγγλικός Observer έχει κατατάξει το βιβλίο του Γιάννη μέσα στα δέκα καλύτερα της χρονιάς. Και ο "Guardian" μέσα στα 100 καλύτερα των δύο πρώτων δεκαετιών του 21ου αιώνα».

Κλείσιμο


Το δεύτερο αξιομνημόνευτο απ' αυτή τη συνάντηση προέκυψε από την παρέμβαση του Γιάνη Βαρουφάκη. Με την διευκρίνιση πως έχει έρθει ως συγγραφέας και όχι ως πολιτικός: «Καθόλου τυχαίο που το βιβλίο στην Αγγλία το έδωσα στον εκδοτικό οίκο Penguin. Επειδή μόνο στην Αγγλία, αν γράψεις ένα βιβλίο και κάποιος αισθανθεί θιγόμενος, τότε ο συγγραφέας είναι εκ του νόμου αναγκασμένος να καταρρίψει την κατηγορία της συκοφαντίας. Αν λοιπόν έχω παραποιήσει τα γεγονότα και τους διαλόγους, αν είμαι συκοφάντης, τότε ας έρθουν να με μηνύσουν. Δεν θα είχα γράψει το βιβλίο, αν δεν είχα γνωρίσει τον Κώστα Γαβρά. Περίπου μετά την παραίτησή μου αρχίσαμε να βλεπόμαστε για ώρες ολόκληρες μέχρι τα ξημερώματα. Εγραφα, έστελνα, διόρθωνα. Ανάμεσά μας αναπτύχθηκε μια σπάνια διαλεκτική σχέση, διάρκειας τουλάχιστον 18 μηνών. Στο βιβλίο ήθελα να είμαι ακριβής και πιστός στην αναπαραγωγή των συμβάντων και των λεχθέντων. Απ' όλες τις πλευρές. Μάλιστα, προσπάθησα να μπω στη θέση των άλλων, του Τσίπρα, ακόμα και του Σόιμπλε. Στο βιβλίο δεν υπάρχουν καλοί και κακοί. Ολοι μαζί γίναμε πρωταγωνιστές μιας σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας. Ακόμα και η περίπτωση του Σόιμπλε είναι αντιφατική. Από τη μία είναι πανίσχυρος και από την άλλη αδύναμος»

Α, να μην ξεχάσω την παρουσία του νέου Γάλλου πρέσβη που, ως συνήθως, όπως όλοι οι προκάτοχοί του, τιμούν και αισθάνονται υπερήφανοι που στους κόλπους της γαλλικής αφρόκρεμας έχουν έναν Κώστα Γαβρά. Και να φανταστείτε πως στην ταινία ο σκηνοθέτης κάνει με τα κρεμμυδάκια τον Μισέλ Σαπέν, πρώην υπουργό Οικονομικών επί Φρανσουά Ολάντ. Επειδή από τη μια συμφωνούσε, με απέραντη κατανόηση, με τις απόψεις του Γιάνη Βαρουφάκη, στις αρχές εκείνων των ατελείωτων και καταστροφικών διαπραγματεύσεων. Από την άλλη, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, με ελιγμό 180 μοιρών και με ύφος αυστηρού δασκάλου, συνιστούσε στην Ελλάδα να εφαρμόσει πιστά τις μεταρρυθμίσεις του Μνημονίου και τις εντολές της Τρόικας!

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης