Σκάρλετ Vs Ιβάνκα: «Ξεκατίνιασμα» με φινέτσα και φαντασία

Σκάρλετ Vs Ιβάνκα: «Ξεκατίνιασμα» με φινέτσα και φαντασία

Από την εποχή που σύχναζαν μαζί στα γκλάμουρ κλαμπ της Νέας Υόρκης έχουν μεσολαβήσει πολλές... διαδηλώσεις κατά του Τραμπ, με αποτέλεσμα σήμερα η Χολιγουντιανή σταρ να επιτίθεται φραστικά και όχι μόνο σε κάθε ευκαιρία στην κόρη και μυστικοσύμβουλο του πλανητάρχη με το υπεροπτικό ύφος

Σκάρλετ Vs Ιβάνκα: «Ξεκατίνιασμα» με φινέτσα και φαντασία
Μόνο η στοιχειώδης κοσμιότητα απέτρεψε μόλις και μετά βίας τη Σκάρλετ Γιόχανσον από το να αποκαλέσει «κότα» την Ιβάνκα Τραμπ. Αντί γι’ αυτό, η Χολιγουντιανή σούπερ σταρ περιορίστηκε στο να παρατηρήσει, με όση περιφρόνηση μπόρεσε να χωρέσει σε μία φράση, «η Ιβάνκα είναι δειλή, μια σκέτη απογοήτευση». 

H επίθεση στην Πρώτη Θυγατέρα -και, απουσία Μελάνια, «de facto ημι-Πρώτη Κυρία» των ΗΠΑ- έγινε από τη Σκάρλετ Γιόχανσον κατά τη διάρκεια συνέντευξής της. Κατ’ αυτό τον τρόπο, ο νέος, εν πολλοίς παγκόσμιος, πόλεμος μεταξύ δύο υπερ-διάσημων κυριών έχει ήδη ξεσπάσει με επίκεντρο τις ΗΠΑ. Ενώ την πρωτοβουλία κινήσεων έχει προς το παρόν η Σκάρλετ Γιόχανσον, οι πρώτες εχθροπραξίες είναι απλώς ενδεικτικές τού τι πρόκειται να ακολουθήσει στη συνέχεια.



Η πρώτη μάχη, πάντως, δόθηκε με απαράμιλλο στυλ στα ΜΜΕ, καθώς η Σκάρλετ πρωταγωνίστησε σε μία, αριστουργηματική ομολογουμένως, παρωδία διαφήμισης γυναικείου αρώματος με το όνομα Complicit (στα ελληνικά συνεργός, συνένοχος), παριστάνοντας την Ιβάνκα Τραμπ.
Κλείσιμο

Η Σκάρλετ Γιόχανσον ουδέποτε απέκρυψε την αντιπάθειά της για τον Ντόναλντ Τραμπ και τις κινήσεις του ως προέδρου των ΗΠΑ. Η απαρέσκεια της γοητευτικής ηθοποιού προφανώς επεκτείνεται και στους στενούς συγγενείς του πλανητάρχη, και δη στην αγαπημένη του κόρη, η οποία πλέον ασκεί καθήκοντα συμβούλου στον Λευκό Οίκο. Η Ιβάνκα, μέσω της ημι-παρασκηνιακής και ανεπίσημης ιδιότητάς της, πιθανώς θέτει τις βάσεις για την προσωπική της καριέρα στην πολιτική, τηρουμένων των αναλογιών κατά το πρότυπο Τζορτζ Μπους πρεσβύτερου και νεότερου. Μια τέτοια σταδιοδρομία θα μπορούσε να οδηγήσει την 35χρονη σήμερα Ιβάνκα ακόμη και στη διαδοχή του πατέρα της - εάν υποθέσουμε ότι ο έντονα αμφιλεγόμενος Ντόναλντ Τραμπ θα παραμείνει στην εξουσία έως το προκαθορισμένο πέρας της θητείας του. 

Η Σκάρλετ Γιόχανσον, κατά τρία έτη νεότερη της Ιβάνκα Τραμπ, έχει βαλθεί να υψώσει ανάχωμα στη σαγήνη που ασκεί η κόρη του πλανητάρχη στον αμερικανικό λαό, η οποία παρουσιάζεται ως ο ιδεώδης τύπος σύγχρονης γυναίκας, κάποιας που πλησιάζει το «άριστα 10» σε όλους τους τομείς: είναι έξυπνη, ικανή, ζάπλουτη λόγω οικογενειακής, συζυγικής αλλά και προσωπικής περιουσίας, καλή μητέρα τριών παιδιών, τόσο αφοσιωμένη στον άντρα της ώστε αλλαξοπίστησε προκειμένου να τον παντρευτεί κατά τις προσταγές της πλέον ορθόδοξης εκδοχής του Ιουδαϊσμού, τιμά και σέβεται τον πατέρα της, αγωνίζεται για τα δικαιώματα των μητέρων και την ενίσχυση της πρόνοιας για τα παιδιά κ.λπ. κ.λπ. Επιπλέον, σχεδόν δεν χρειάζεται να αναφερθεί ότι η Ιβάνκα είναι προικισμένη με το παρουσιαστικό φωτομοντέλου, αφοπλιστικά όμορφη και, παρά την έμφαση που δίνει εσχάτως στη σεμνότητα και την πίστη στο ακραιφνώς συντηρητικό στερεότυπο της μονογαμίας, της αναπαραγωγής κ.ο.κ., παραμένει ακαταμάχητα σέξι. Τόσο αισθησιακή όσο και τότε που γύριζε από πάρτυ σε πάρτυ, αγκαζέ με την κολλητή της Πάρις Χίλτον, τότε που ο κόσμος της άρχιζε και τελείωνε στις φαντασμαγορικές κοσμικότητες της υψηλής κοινωνίας των ΗΠΑ. Η Σκάρλετ, λοιπόν, έχει οπλίσει τα κανόνια της και βάλλει κατά ριπάς, αναλαμβάνοντας ρόλο μπροστάρισσας μεταξύ των διασήμων που μετέχουν στον αντι-Τραμπ αγώνα. Εσπευσε, δε, να ταυτίσει τη μορφή της με την άγρια διακωμώδηση της Ιβάνκα, πρωταγωνιστώντας στην τηλεοπτική δήθεν διαφήμιση που δημιουργήθηκε από τη θρυλική σατιρική εκπομπή «Saturday Night Live». Σε αυτή τη μίνι υπερπαραγωγή εμφανίζεται η Σκάρλετ-Ιβάνκα στο σκηνικό μιας αριστοκρατικής δεξίωσης, όπου όλοι και όλα λάμπουν - παρωδώντας τον χρυσαφένιο κόσμο μέσα στον οποίο μεγάλωσε η αληθινή Ιβάνκα. 

Σκιά του πατέρα της σχεδόν σε κάθε σημαντική συνάντηση, η Ιβάνκα θέτει τις βάσεις για την προσωπική της καριέρα στην πολιτική, γεγονός που δεν μένει ασχολίαστο από τους πολέμιους του Ρεπουμπλικανού πλανητάρχη 



«Σόρι, κοπελιά, είσαι συνένοχη» 


Καθ’ όλη τη διάρκεια του σποτ, ακούγεται μια γυναικεία φωνή να απαγγέλλει αργά και βελούδινα, όπως αρμόζει στην κραυγαλέα επιτηδευμένη αισθητική του αρώματος, το εξής κείμενο: «Κάθε άνδρας γνωρίζει το όνομά της. Κάθε γυναίκα γνωρίζει το πρόσωπό της. Οταν μπαίνει σε έναν χώρο, όλα τα μάτια στρέφονται πάνω της. Είναι η Ιβάνκα. (Ακούγεται το κοινό να ξεκαρδίζεται στα γέλια.) Και μια γυναίκα σαν και αυτή δικαιούται ένα άρωμα εντελώς δικό της. Ενα άρωμα φτιαγμένο ειδικά γι’ αυτήν. Επειδή είναι όμορφη. Επειδή είναι ισχυρή. Επειδή είναι Συνένοχη. (γέλια και πάλι) Είναι μια γυναίκα που ξέρει τι θέλει. Και ξέρει τι κάνει. Συνένοχη. Δεν τρελαίνεται να βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής, αλλά τη βλέπουμε - αν τη βλέπουμε, λέει; Συνένοχη. Μια φεμινίστρια, μια υπέρμαχος, μια ηγερία εν ονόματι των γυναικών. Αλλά πώς τα καταφέρνει; Είναι πιστή. Είναι αφοσιωμένη. Πιθανώς θα έπρεπε να έχει ανακάμψει από όλη εκείνη την ιστορία με τον πατέρα της που έλεγε πως “όταν είσαι διάσημος μπορείς να χουφτώνεις όποια γυναίκα γουστάρεις από το ‘νινί’ της”. Ε, καλά τώρα. Επίσης, βάζω στοίχημα πως όταν βλέπει τον “Τιτανικό”, μέσα της πιστεύει ότι είναι η Ρόουζ (σ.σ.: η κεντρική ηρωίδα, την οποία υποδυόταν η Κέιτ Γουίνσλετ). Σόρι, κοπελιά, είσαι ο Μπίλι Ζέιν (σ.σ.: ο αντιπαθής, πλούσιος, αντεραστής του Λεονάρντο ντι Κάπριο). Συνένοχη, το άρωμα για τη γυναίκα που μπορεί να σταματήσει όλα αυτά που γίνονται, αλλά που δεν πρόκειται ποτέ να κάνει κάτι τέτοιο. Βγαίνει και σε αντρικό, για τον Τζάρεντ (σ.σ.: αναφορά στον Τζάρεντ Κούτσερ, τον εβραίο σύζυγο της Ιβάνκα)». 



Στην παρωδία της διαφήμισης του περίφημου αρώματος Complicit, η Σκάρλετ Γιόχανσον έχει μιμηθεί με επιτυχία κάθε κίνηση της Ιβάνκα


Τι σημαίνει Complicit;


Στις δύο τελευταίες φράσεις, προτού γίνει το fade-out της εικόνας μέσα σε έξαλλα γέλια και χειροκροτήματα, η Σκάρλετ-Ιβάνκα έχει τραπεί σε φυγή. Αυτή είναι η εικόνα που συμπυκνώνει τη δριμεία κριτική που ασκείται στην Ιβάνκα - και όχι μόνο από τη Γιόχανσον. Μεγάλη μερίδα του αμερικανικού λαού -και με δεδομένο ότι η δημοτικότητα του Ντόναλντ Τραμπ κυμαίνεται μόλις στο 40%- περιμένει από τους συμβούλους του να τον συνετίσουν, να προβάλουν αντίσταση στον αυταρχισμό και τις παραδοξότητες που συνθέτουν το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα. Αντί γι’ αυτό, όμως, η κοινή γνώμη στην Αμερική βλέπει την Ιβάνκα να σιγοντάρει τον πατέρα της, κάτι που έγινε απολύτως ξεκάθαρο μέσα από την τελευταία μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε πριν από λίγες ημέρες η Πρώτη Θυγατέρα των ΗΠΑ στο δίκτυο CBS.

Οι απαντήσεις και το ύφος της σε αυτή την τηλεοπτική εμφάνισή της εξόργισαν ακόμη περισσότερο τη Σκάρλετ Γιόχανσον. Συγκεκριμένα, η Ιβάνκα Τραμπ είπε στη δημοσιογράφο Γκέιλ Κινγκ ότι «δεν ξέρω τι σημαίνει η λέξη “συνένοχος”. Εάν συνένοχος είναι να θέλεις να είσαι μια δύναμη που στοχεύει στο καλό και στο να δημιουργήσει έναν θετικό αντίκτυπο, τότε είμαι συνένοχη. Δεν ξέρω αν οι επικριτές μου θα το έλεγαν αυτό για μένα εάν βρίσκονταν εκείνοι σε αυτή τη μοναδική και άνευ προηγουμένου θέση στην οποία βρίσκομαι εγώ αυτή την περίοδο. Δεν ξέρω εάν αυτοί θα έκαναν κάτι διαφορετικό απ’ ό,τι κάνω εγώ. Ελπίζω ο χρόνος να δείξει ότι τα κατάφερα και κάτι ακόμη πιο σημαντικό: ο πατέρας μου ως κυβερνήτης των ΗΠΑ να έχει την επιτυχία για την οποία εγώ είμαι ήδη βέβαιη».

Και παρόλο που η Σκάρλετ Γιόχανσον είναι μία από τις πιο ακριβοπληρωμένες ηθοποιούς στο Χόλιγουντ, ενδεχομένως η ίδια θεωρεί ότι από την Ιβάνκα τη χωρίζει όχι μόνο ένα ικανό μήκος ως προς το δέμας (καθώς η κόρη του Τραμπ ατενίζει τον κόσμο από το ύψος του 1,80 μ., ενώ η Σκάρλετ μόλις από το 1,60 μ.) αλλά και μια ταξική άβυσσος. Δικαίως, πάντως, η Γιόχανσον -όπως και εκατομμύρια Αμερικανίδες- δυσκολεύεται να φανταστεί τον Ντόναλντ Τραμπ να ακούει με κατανόηση την Ιβάνκα να του μιλά για την προστασία των δικαιωμάτων της γυναίκας, την ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα κ.λπ. Τόσο η Ιβάνκα όσο και η Μελάνια έχουν βρεθεί στο στόχαστρο έντονης κριτικής από μερίδα των αμερικανικών ΜΜΕ για έναν faux, δηλαδή ψεύτικο και επίπλαστο, τάχα φεμινισμό.



Υπάρχει φθόνος;

Εν περιλήψει, η άποψη της Σκάρλετ για την Ιβάνκα, όπως την κατέθεσε σε συνέντευξη που έδωσε αμέσως μετά από εκείνη της Πρώτης Θυγατέρας στο CBS News, έχει ως εξής: «Δεν μπορείς να έχεις και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Εάν αναλαμβάνεις μια δουλειά όπου ο λόγος σου είναι δημόσιος, θα πρέπει και να τοποθετείσαι δημόσια. Η Ιβάνκα είπε κάτι που με απογοήτευσε ιδιαίτερα, ότι οι μεγαλύτερες αλλαγές που θα επιφέρει, στην πραγματικότητα θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών. Δεν θα μάθουμε ποτέ ότι ήταν εκείνη που προώθησε αυτές τις αλλαγές». 

Επιπλέον, η Σκάρλετ Γιόχανσον θεώρησε ότι ο ρόλος της μυστικοσυμβούλου είναι «τόσο μα τόσο παλιομοδίτικος, επαναλαμβάνει το στερεότυπο ότι “πίσω από έναν σπουδαίο άντρα βρίσκεται πάντα μια σπουδαία γυναίκα”. Γιατί η γυναίκα να μη βρίσκεται μπροστά από τον άντρα ή δίπλα του; Νομίζω ότι οι γυναίκες που έχουν δύναμη στα χέρια τους πολλές φορές ανησυχούν μήπως βρεθούν σε δύσκολη θέση από τους επικριτές τους, που δεν θα τους χαριστούν καθόλου. Αηδίες. Στην πραγματικότητα αυτή η αντίληψη είναι απόδειξη δειλίας».
Κάποιος καχύποπτος ίσως να θεωρούσε ότι πίσω από τη σκληρή γλώσσα της Σκάρλετ για την Ιβάνκα πιθανώς να κρύβεται ο φθόνος. Η ίδια η σταρ αποκάλυψε ότι έχει συναντηθεί πολλές φορές κατά το παρελθόν με την κόρη του πλανητάρχη και ότι τη βρήκε «γλυκιά και έξυπνη». Από τότε όμως που οι δυο τους έκαναν παρέα με κοινούς -celebrities- φίλους στη Νέα Υόρκη μεσολάβησαν αρκετές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στον Ντόναλντ Τραμπ, στις οποίες η Σκάρλετ είχε περίοπτη θέση. Το στοιχείο όμως που παραμένει αξιοπρόσεκτο και ίσως προαναγγέλλει καταιγισμό πυρών στο μέλλον είναι το προφανές: ότι ακόμη και ως Ιβάνκα Τραμπ η Σκάρλετ Γιόχανσον είναι πανέμορφη. Και αυτό δεν αντέχεται ούτε από τη μία, ούτε από την άλλη. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης