To φετινό Φεστιβάλ των Καννών ήταν γεμάτο ερωτισμό και συναισθηματική ένταση

To φετινό Φεστιβάλ των Καννών ήταν γεμάτο ερωτισμό και συναισθηματική ένταση

Αλλοι ξεγυμνώθηκαν από ενδύματα και άλλοι από συναισθήματα στη δεύτερη και τελευταία εβδομάδα του φετινού κινηματογραφικού φεστιβάλ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
kannes_mak
Στον απόηχο των φεστιβάλ είθισται να φυλλομετρά κανείς τις φωτογραφίες των σταρ -όλων των φυλών και των διαστρωματώσεων-, κυρίως για να απαντήσει το άρρητο αλλά υπαρκτό ερώτημα «τι έχεις ντυθεί σήμερα;». Aλλωστε, τo κοσμικό σουλάτσο είναι εκείνο που παραδοσιακά κλέβει την παράσταση από ταινίες, δημιουργούς και βραβεία - εκτός από τις χρονιές που το σηκώνει ο Λάνθιμος και τουλάχιστον εντός των ελληνικών συνόρων ομφαλοσκοπούμε την παραφουσκωμένη εθνική υπερηφάνεια μας. Οι φετινές Κάννες, ή μάλλον οι διασημότητες που προσήλθαν στο πλέον φωτογενές κινηματογραφικό φεστιβάλ του κόσμου φέτος, βάλθηκαν να αναθεωρήσουν το προαναφεθρέν ερώτημα.
kannes-gala__19_
Ιζαμπέλ Γκουλάρτ
kannes-gala__20_
Το top model Σίντι Μπρούνα

Μετά την Ιρίνα Σάικ, που εμφανίστηκε ως εξ αίματος απόγονος των Αμαζόνων με δημιουργία Gucci, τη γυρολόγο των κοινωνικών δικτύων, πρώην κορίτσι του Κάνιε Γουέστ και παρεμπιπτόντως πρωταγωνίστρια της ταινίας «Uncut Gems» Τζούλια Φοξ, η οποία λάνσαρε την topless δημιουργία Nicolas Jebran, αλλά και την αγνώστου ταυτότητος διαδηλώτρια που διέκοψε το photo call της νέας ταινίας του Τζορτζ Μίλερ με τίτλο «Three Thousand Years of Longing», για να διαμαρτυρηθεί αλά Femen (βλ. γυμνόστηθη) για τον πόλεμο στην Ουκρανία, η δόκιμη ερώτηση πια είναι «τι έχεις γδυθεί σήμερα;».

Κλείσιμο
Ναι, μετά τα κοινωνικά δίκτυα, το γυμνό καθιερώνεται πλέον ως το νέο ντυμένο και στον απτό κόσμο των κοσμικών λαοσυνάξεων. Ωστόσο, εκτός από στυλιστικές συγκινήσεις με το καντάρι, οι Κάννες διέθεταν και κινηματογραφικά γεγονότα - μολονότι εξακολουθούν να αγνοούν με περίσσευμα ελιτισμού τις παραγωγές του Netflix. Η συγκεκριμένη εμμονή ουδόλως απέτρεψε το φεστιβάλ απ’ το να φιλοξενήσει -εκτός διαγωνιστικού τμήματος- μια παραγωγή της Apple TV+, η οποία θα ακολουθήσει τον παλιό, ορθόδοξο δρόμο κάνοντας πρώτα πρεμιέρα στο σινεμά τον ερχόμενο Οκτώβριο και πολλούς, πολλούς μήνες μετά και στη μικρή οθόνη. Ο λόγος για το απόλυτο θέμα συζήτησης της 76ης διοργάνωσης, δηλαδή το φιλμ «Killers of the Flower Moon» ή αλλιώς την 25η μεγάλου μήκους ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε.
kannes-gala__18_
Η Βρετανίδα μοντέλο Ικραμ Αντμπι Ομάρ
kannes-gala__17_
Η Τζένιφερ Λόρενς φόρεσε φόρεμα Christian Dior και μαύρες σαγιονάρες για αποφυγή ενός τρίτου ατυχήματος στο κόκκινο χαλί

Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού η από την αληθινή ζωή των αυτοχθόνων των ΗΠΑ τη δεκαετία του ’20 ιστορία φέρει την υπογραφή του εμβληματικού 80χρονου δημιουργού, ο οποίος για πρώτη φορά έχει σε ταινία του τους δύο αγαπημένους του πρωταγωνιστές. Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Λεονάρντο Ντι Κάπριο εννοείται πως βρέθηκαν στην Κρουαζέτ για την παγκόσμια πρεμιέρα της τρεισήμισι ωρών ταινίας που χρειάστηκε επτά χρόνια και 200 εκατ. δολάρια για να ολοκληρωθεί. Και μπορεί οι κριτικοί κινηματογράφου να περίμεναν κάτι ακόμα πιο μνημειώδες από τον Μάρτιν Σκορσέζε, όμως κανείς τους δεν έμεινε ασυγκίνητος από τη δήλωσή του στο περιθώριο της πρεμιέρας: «Είμαι σε μια ηλικία που οτιδήποτε κάνω πρέπει να νοηματοδοτεί κάτι για μένα. Η αλήθεια είναι ότι πάντα το έκανα, όμως πλέον έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία για τον απλό λόγο ότι ο χρόνος μου τελειώνει».
kannes-gala__16_
Η Ιρίνα Σάικ σχεδόν άβαφη και τόπλες στην πρεμιέρα του «Firebrand»
kannes-gala__15_
Ιζαμπέλ Γκουλάρτ

Ο μόνος ίσως που μπόρεσε να ταυτιστεί όσο κανείς άλλος με τον Σκορσέζε -τουλάχιστον από εκείνους που ταξίδεψαν έως τη νότια Γαλλία για να συμμετάσχουν στην κινηματογραφική γιορτή- ήταν ο Χάρισον Φορντ. Σχεδόν στα 81 χρόνια του, δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά του μετά το μικρό αφιέρωμα με τα έργα και τις ημέρες του που προβλήθηκε μετά τη βράβευσή του με Χρυσό Φοίνικα για τη συνεισφορά του στην κινηματογραφική βιομηχανία και πριν από την πρεμιέρα -εκτός διαγωνιστικού- της πέμπτης και τελευταίας ταινίας του Ιντιάνα Τζόουνς με τίτλο «Indiana Jones and the Dial of Destiny».
kannes-gala__13_
Η Κέιτ Μπλάνσετ έσπασε το «πρωτόκολλο» και περπάτησε ξυπόλητη στο κόκκινο χαλί
kannes-gala__14_
Η Γερμανίδα influencer Λεονί Χαν

Η συγκίνηση του πολύπειρου ηθοποιού ήταν και εύλογη και δικαιολογημένη, αρκεί να θυμηθεί κανείς πως η παρθενική εμφάνισή του στον ρόλο του περιπετειώδους καθηγητή Αρχαιολογίας που δεν φοβάται να λερώσει τα χέρια του έγινε όταν ήταν μόλις 39 ετών. «Λένε ότι όταν είσαι έτοιμος να πεθάνεις, βλέπεις τη ζωή σου να περνάει μπροστά από τα μάτια σου. Και μόλις είδα τη ζωή μου να περνάει μπροστά από τα μάτια μου, ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου έστω», κατέληξε πλήρης συναισθηματικής φόρτισης παραλαμβάνοντας το βραβείο του από τον διευθυντή του φεστιβάλ Τιερί Φρεμό.
kannes-gala__12_
Κλοέ Λασαρό 
kannes-gala__11_
Ρόζι Χάντινγκτον-Γουάιτλι

Από τις ταινίες που συναγωνίστηκαν για να πείσουν την κριτική επιτροπή με επικεφαλής τον Ρούμπεν Εστλουντ (βλ. «Το τρίγωνο της θλίψης») ότι αξίζουν τον Χρυσό Φοίνικα, συζητήθηκε περισσότερο το «Monster» του Ιάπωνα Κόρε-έντα Χιροκάζου. Ο νικητής του 2018 με το «Κλέφτες καταστημάτων» αυτή τη φορά καταπιάστηκε με το καυτό ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού. Ωστόσο, η ταινία που συγκλόνισε ήταν το «The Zone of Interest» του Τζόναθαν Γκλέιζερ. Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Μάρτιν Εϊμις, που έφυγε από τη ζωή ανήμερα της πρεμιέρας των Καννών, το φιλμ αφηγείται την πορεία μιας γερμανικής οικογένειας το ’40 που μοιάζει να ζει ειδυλλιακά. Μέχρι που αποκαλύπτεται πως ο πατέρας είναι αξιωματικός των SS και το τέλειο σπιτικό βρίσκεται στις παρυφές του Αουσβιτς. Εξαιρετικές εντυπώσεις άφησε και το 31 λεπτών γκέι γουέστερν του Πέδρο Αλμοδόβαρ με πρωταγωνιστές τον Ιθαν Χοκ και τον νέο εκλεκτό της βιομηχανίας του θεάματος Πέδρο Πασκάλ.
kannes-gala__10_
Ο «άγγελος» της Victoria’s Secret Λιόμι Αντερσον
kannes-gala__9_
Η Νάταλι Πόρτμαν με τον συμπρωταγωνιστή της στο «May December» Τσαρλς Μέλτον

Ο Ισπανός σκηνοθέτης, ο οποίος είχε αρνηθεί να σκηνοθετήσει το «Brokeback Mountain», δημιούργησε το «Strange Way of Life» και έγινε ο επικρατέστερος για τον Queer Φοίνικα των φετινών Καννών. Θετικό momentum αποκόμισε και η ταινία «The New Boy», με την Κέιτ Μπλάνσετ να υποδύεται μια αποστάτρια καλόγρια στην Αυστραλία του ’40 που προσφέρει καταφύγιο σε έναν 9χρονο Αβορίγινα. Φυσικά, απαρατήρητο δεν πέρασε το «Asteroid City» του Γουές Αντερσον όχι μόνο για το καστ του -από Σκάρλετ Γιόχανσον μέχρι Μπράιαν Κράνστον-, αλλά κυρίως για την αμήχανη συμπεριφορά του πρωταγωνιστή της Τομ Χανκς. Ο Αμερικανός ηθοποιός απαθανατίστηκε στο κόκκινο χαλί να υψώνει διδακτικά το δάχτυλο σε έναν υπάλληλο προκαλώντας θύελλα σχολίων, τα οποία όμως δεν είχαν τελικά καμία λογική βάση.

Οπως εξήγησε η Ρίτα Γουίλσον για το «finger-gate», ο αγαπημένος της σύζυγος προσήλθε εν ειρήνη στην πρεμιέρα και η στυφή έκφρασή του ήταν απλώς αποτέλεσμα του γεγονότος ότι δεν μπορούσε, λόγω οχλοβοής, να καταλάβει προς τα ποια πλευρά του χαλιού έπρεπε να κατευθυνθεί. Συμβαίνει ακόμα και στους πιο ψημένους, στα πρόθυρα της σύνταξης, σταρ.
kannes-gala__8_
Κάρλα Μπρούνι
kannes-gala__6_
Τζούλια Γκάρνερ
kannes-gala__7_
Τόνια Σωτηροπούλου
kannes-gala__2_
Επίσημη εμφάνιση για το νέο πολυσυζητημένο ζευγάρι της σόουμπιζ Ρομέν Γαβράς - Ντούα Λίπα
kannes-gala__1_
Η σχεδιάστρια μόδας Εμιλι Τσεόνγκ
kannes-gala__21_
Μάρθα Χαντ
kannes-gala__5_
Σκάρλετ Γιόχανσον
kannes-gala__4_
Αντριάνα Σκλεναρίκοβα
kannes-gala__3_
Βαλέρια Κάουφμαν


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: getty images/ideal image, afp/visual hellas, courtesy Dior
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης