Αντρέ Μονέ: «Στην Ελλάδα ανακάλυψα τον παράδεισο»

Αντρέ Μονέ: «Στην Ελλάδα ανακάλυψα τον παράδεισο»

Ο διεθνούς φήμης ζωγράφος έχει επιλέξει εδώ και κάποιους μήνες να μένει μόνιμα στην Ελλάδα - Μαζί με τη σύζυγό του, την Ελληνοκαναδή δημοσιογράφο Τζοάν Βράκας, μας υποδέχονται στο σπίτι τους στην Εκάλη

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
monet-0
Τα έργα του Αντρέ Μονέ πωλούνται σε 150 κορυφαίες γκαλερί του κόσμου και κοσμούν τα σπίτια πλούσιων και διάσημων. Η σύζυγός του Τζοάν Βράκας είναι διάσημη παρουσιάστρια της καναδικής τηλεόρασης και έχει τη δική της καθημερινή εκπομπή με τίτλο «Breakfast Television».

Τους τελευταίους μήνες έχουν μετακομίσει οικογενειακώς στην Ελλάδα, σε ένα υπέροχο σπίτι στην Εκάλη, όπου ο διακεκριμένος Γαλλοκαναδός ζωγράφος διατηρεί και το ατελιέ του. Εκεί μας υποδέχτηκε ο ίδιος και πρόθυμα μας ξετύλιξε την ιστορία της ζωής του.
monet-01
monet-02
«Γεννήθηκα στο Κεμπέκ. Μετά το σχολείο, σπούδασα Γραφιστική, που ήταν η πρώτη μου ενασχόληση. Για αρκετά χρόνια εργάστηκα ως director photography στον χώρο της μόδας. Είχα ουσιαστικά την επιμέλεια στα concepts και τη δημιουργία των editorials μόδας και της διαφήμισης για γνωστά fashion brands.

Ωστόσο, η ζωγραφική ήταν πάντοτε το μεγάλο μου πάθος. Από μικρό παιδί. Οταν η εταιρεία μου πουλήθηκε στους Κινέζους, άρχισα να προβληματίζομαι για το μέλλον μου. Σκέφτηκα ότι ίσως αυτή ήταν η μεγάλη ευκαιρία για να ασχοληθώ επαγγελματικά με κάτι που ουσιαστικά ήθελα πάντα: τη ζωγραφική».
Κλείσιμο
monet-03
Από τη στιγμή που το πήρε απόφαση, μετακόμισε στο Μόντρεαλ και άρχισε να ετοιμάζει την πρώτη του έκθεση. Και τότε συνέβη κάτι απρόσμενο, που θα έκανε το όνομά του γνωστό από τη μια μέρα στην άλλη.

Ο ίδιος θυμάται: «Ηταν Παρασκευή και η curator της έκθεσης τοποθετούσε τους πίνακές μου σε προθήκες της γκαλερί όταν πέρασε απέξω η διάσημη ηθοποιός Χάλι Μπέρι, που έτυχε να βρίσκεται για κάποια ταινία στον Καναδά. Της άρεσε πολύ ένα έργο μου, ένα πορτρέτο του Ιβ Σεν Λοράν όταν ήταν νέος, που αποφάσισε να μπει στον χώρο και να το εξετάσει καλύτερα. Ενθουσιάστηκε τόσο πολύ, που το αγόρασε αμέσως».
monet-04
Ο φημισμένος Γαλλοκαναδός δημιουργός άφησε πίσω του τις πολικές θερμοκρασίες του Μόντρεαλ προτιμώντας το μεσογειακό κλίμα και κυρίως τη νέα του ζωή που ξεκινά με βάση την Ελλάδα
Η είδηση κυκλοφόρησε γρήγορα και προτού καν εγκαινιαστεί η έκθεση όλα τα έργα του ήταν sold out. Η Χάλι Μπέρι, όμως, δεν είναι η μόνη διάσημη που έχει στη συλλογή της έργο του Αντρέ Μονέ. Πίνακά του έχει αποκτήσει και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ. «Η αλήθεια είναι ότι έργα μου κοσμούν τα σπίτια πολλών σημαντικών επιχειρηματιών αλλά και celebrities. Πριν από λίγες ημέρες, για παράδειγμα, με πλησίασε κάποιος κύριος στο Ekali Club για να μου πει ότι αγόρασε πριν από μερικά χρόνια πίνακά μου.

monet-05


Το περιστατικό με τον πρίγκιπα Γουίλιαμ είναι πραγματικά χαριτωμένο και έχει να κάνει με τη συνεργασία μου με την Opera Gallery στο Λονδίνο. Αυτός ο χώρος τέχνης έχει στενή σχέση με το Παλάτι, γι’ αυτό άλλωστε φιλοξενεί και τον πίνακα που είχε φιλοτεχνήσει ο Αντι Γουόρχολ με θέμα τον αρραβώνα του Κάρολου και της Νταϊάνα. Με αφορμή, λοιπόν, τον γάμο του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ, η γκαλερί μού είχε αναθέσει να κάνω το πορτρέτο τους, το οποίο τους έστειλε ως γαμήλιο δώρο. Σήμερα αυτό το έργο μου κοσμεί κάποιο από τα σπίτια του ζεύγους».

monet-06


Αναρωτιέμαι τι τον έκανε να αποφασίσει τη μετακόμιση στην Ελλάδα. «Οταν ξέσπασε η πανδημία όλοι είδαμε λίγο πολύ τη ζωή μας να ανατρέπεται. Αρχίσαμε να αναζητούμε μια ήρεμη ζωή. Κάθε λεπτό θέλαμε να το ζούμε ουσιαστικά, μια και το αύριο φαινόταν άγνωστο. Επιπλέον, ο καιρός είναι πολύ βαρύς στον Καναδά με θερμοκρασίες που τον χειμώνα ξεπερνούν τους 15 βαθμούς κάτω από το μηδέν. Το γεγονός αυτό δυσκολεύει την καθημερινότητα. Την Ελλάδα την επισκεπτόμασταν σχεδόν κάθε καλοκαίρι λόγω των ιδιαίτερων σχέσεων που έχει η σύζυγός μου με τον τόπο της. Εδώ έχουμε περάσει πολλές ευτυχισμένες στιγμές, μία από τις οποίες ήταν και ο γάμος μας που πραγματοποιήθηκε πριν από πολλά χρόνια στη Σαντορίνη».
monet-07


Στην κουβέντα μας μπαίνει και η σύζυγός του: «Η καταγωγή μου από την πλευρά του πατέρα μου είναι από την Αχαΐα, ενώ από της μητέρας μου από την Πόλη. Μεγάλωσα με την αγάπη για τον τόπο μου. Η μετάβασή μας στην Αθήνα σηματοδοτεί για εμάς μια νέα αρχή». «Είδα τη μετοίκησή μου ως μια νέα αρχή», επιβεβαιώνει και ο Αντρέ Μονέ.

monet-08
O Αντρέ Μονέ εμπνέεται από διάσημες προσωπικότητες δημιουργώντας πορτρέτα που γίνονται ανάρπαστα

«Η συνεργασία μου με τη Mamush Gallery, όπου τα έργα μου πωλούνται κατ’ αποκλειστικότητα, και τα κοινά μας σχέδια μου έδωσαν ένα νέο κίνητρο. Βρήκα έναν νέο κύκλο φίλων και μπήκα σε άλλους ρυθμούς ζωής. Οι άνθρωποι στην Ελλάδα μού αρέσουν. Είναι εξωστρεφείς και έξω καρδιά. Με έδρα την Ελλάδα θα συνεχίσω τη διεθνή μου πορεία. Αλλωστε, υπάρχει και κάτι μοναδικό στον τόπο σας: το ελληνικό φως αποτελεί έμπνευση για κάθε καλλιτέχνη».


Ειδήσεις σήμερα:

Κακοποίηση γάτας στην Ύδρα: Πρόστιμο €15.000 στον 55χρονο

Τα social της ντροπής: 10.000 χρήστες στο Discord με βίντεο και φωτογραφίες ανυποψίαστων Ελληνίδων

Ρομά: Πόσοι είναι στην Ελλάδα σήμερα - Οι οικισμοί τους, οι ηλικίες και οι συνθήκες διαβίωσης

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης