Ντέιβιντ Μπόουι: Οι δέκα στιγμές που άλλαξαν τη μουσική και την ποπ σεξουαλικότητα

Ντέιβιντ Μπόουι: Οι δέκα στιγμές που άλλαξαν τη μουσική και την ποπ σεξουαλικότητα

Ένας από τους πιο συναρπαστικούς μουσικούς της εποχής μας, που ανακάλυπτε συνεχώς ξανά τον εαυτό του και επηρέασε αμέτρητους άλλους καλλιτέχνες και συγκροτήματα

BOWIE2
Η θεατρική λάμψη, η δημιουργικότητα, η σεξουαλική ασάφεια και η απίστευτη μουσική του Μπόουι κράτησαν αδιάκοπα το ενδιαφέρον του κοινού. «Μου αρέσει η τρελή τέχνη», είχε πει κάποτε. "Αντί να έχω μόνο ένα επιτυχημένο τραγούδι, μου αρέσει η ιδέα ότι είμαι εδώ και αλλάζω τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία και η κουλτούρα φαίνεται και ακούγεται. Άλλαξα όντως τα πράγματα, ήξερα ότι θα το έκανα. Αισθάνομαι υπέροχα και μεγάλη ικανοποίηση».

«Από τότε που ήμουν 16 χρονών, ήμουν αποφασισμένος να ζήσω τη μεγαλύτερη περιπέτεια», λέει ο ίδιος περιγράφοντας με μια φράση όλη τη φιλοσοφία με την οποία αντιμετώπισε τη ζωή του. 

bowie_1986

Δημιούργησε πάνω από δύο δωδεκάδες άλμπουμ, με πωλήσεις που ξεπερνούν κατά πολύ τα 100 εκατομμύρια δίσκους, συμπεριλαμβανομένου του "Blackstar", το οποίο κυκλοφόρησε μόλις δύο ημέρες πριν από το θάνατό του και απέσπασε τέσσερα βραβεία Grammy.Το BBC ανέφερε το 2019 ότι ο Ντέιβιντ Μπόουι κέρδισε σε ψηφοφορία του κοινού τον τίτλο του καλύτερου διασκεδαστή του 20ού αιώνα, ξεπερνώντας τους Τσάρλι Τσάπλιν, Μπίλι Χόλιντεϊ και Μέριλιν Μονρόε.

Το "Moonage Daydream", η ταινία ντοκιμαντέρ για τη ζωή και την καριέρα του που κυκλοφόρησε στις 16 Σεπτεμβρίου εξερευνά το έργο, καθώς και τα υπόλοιπα ενδιαφέροντά του πέρα από τη σφαίρα της μουσικής, που είχαν να κάνουν με τον χορό, την γλυπτική, την ζωγραφική, αλλά και την υποκριτική μέσα από ακυκλοφόρητα πλάνα και συνεντεύξεις του.

Ακολουθούν 10 από τις στιγμές που σημάδεψαν τη ζωή και την καριέρα του εμβληματικού καλλιτέχνη.

MOONAGE DAYDREAM - Official Teaser Trailer

Πρώιμη ζωή
Ο Ντέιβιντ Μπόουι γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1947 ως Ντέιβιντ Ρόμπερτ Τζόουνς στο Λονδίνο. Ο Μπόουι έγινε λάτρης της τζαζ και σε ηλικία 13 ετών άρχισε να παίζει σαξόφωνο. Όταν ήταν 15 ετών, ένας φίλος του τον γρονθοκόπησε στο μάτι. Ο τραυματισμός άφησε μια από τις κόρες του ματιού μόνιμα διατεταμένη, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι τα μάτια του είχαν δύο διαφορετικά χρώματα.

bowie_eyes
Κλείσιμο

Ο Ντέιβι Τζόουνς γίνεται Ντέιβιντ Μπόουι
Ο μουσικός υιοθέτησε το ψευδώνυμο Ντέιβιντ Μπόουι το 1966. Είχε δοκιμάσει τον Ντέιβι Τζόουνς, αλλά ήταν το ίδιο όνομα με τον τραγουδιστή των Monkees. Επέλεξε το νέο του όνομα από τον Αμερικανό πρωτοπόρο Τζιμ Μπόουι. Ένα χρόνο αργότερα, κυκλοφόρησε το πρώτο του ομότιτλο άλμπουμ.

Ο γάμος με την Άντζελα Μπάρνετ
Ο Μπόουι παντρεύτηκε το μοντέλο και ηθοποιό Άντζελα Μπάρνετ τον Μάρτιο του 1970. Ο γάμος τους κράτησε 10 χρόνια. Ως μέρος της συμφωνίας διαζυγίου τους, η Μπάρνετ δεν μπορούσε να αποκαλύψει λεπτομέρειες του γάμου τους για αρκετά χρόνια. Το 1992 κυκλοφόρησε τα απομνημονεύματα της με τίτλο "Backstage Passes: Life on the Wild Side with David Bowie".
David Bowie - Life On Mars (2016 Mix)

Η άνοδος του Ζίγκι Στάρνταστ
Ο Μπόουι κυκλοφόρησε το εμβληματικό άλμπουμ "The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars" τον Ιούνιο του 1972. Πολλοί λάτρεις της μουσικής συνάντησαν για πρώτη φορά την glam-rock περσόνα του Μπόουι, τον Ζίγκι Στάρνταστ όταν εμφανίστηκε ζωντανά στην εκπομπή "Top of The Pops" του 1972. Ο Μπόουι έκανε περιοδεία ως Ζίγκι Στάρνταστ μέχρι τα μέσα του 1973.

David Bowie - Starman (Top Of The Pops, 1972)

Το coming out σε συνέντευξη
Σε μια συνέντευξη σε περιοδικό το 1972, ο Μπόουι αποκάλυψε ότι ήταν ομοφυλόφιλος. Όμως το 1983 σε μεταγενέστερη συνέντευξή του στο «Rolling Stone», είπε ότι το επινόησε, και πολλές φορές αναφερόταν στον εαυτό του ως αμφιφυλόφιλος.
Bowie_paris2

Η μετακόμιση στο Βερολίνο
Από το 1977 έως το 1979, ο Μπόουι έζησε στη γερμανική πρωτεύουσα και κυκλοφόρησε αυτό που έγινε γνωστό ως η «τριλογία του Βερολίνου» με τα άλμπουμ: «Low», «Heroes» και «Lodger». Μετά τον θάνατο του, οι θαυμαστές προσπάθησαν να μετονομάσουν την οδό όπου ζούσε σε "David-Bowie-Straße" ή «ο δρόμος του Ντέιβιντ Μπόουι».

David Bowie - Heroes (Official Video)

Ο γάμος με το μοντέλο Ιμάν
Γνώρισε τη δεύτερη σύζυγό του, το μοντέλο Ιμάν, σε ένα ραντεβού στα τυφλά που κανόνισε ένας φίλος του το 1990. Ο Βρετανός ροκ σταρ ερωτεύτηκε το μοντέλο τη στιγμή που την κοίταξε και παντρεύτηκαν δύο χρόνια αργότερα. Ο Μπόουι είχε κάνει πρόταση γάμου στην Ιμάν κάτω από το Pont Neuf στο Παρίσι.

bowie_iman
Ο γάμος του Ντέιβιντ Μπόουι με την Ιμάν θεωρείται συχνά ως μία από τις λίγοστές επιτυχημένες μακροχρόνιες σχέσεις διασημοτήτων

Η είσοδος στο Hall of Fame
Το 1996, ο μουσικός εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame από τη Madonna. Την επόμενη χρονιά, του δόθηκε ένα αστέρι στο Hollywood Walk of Fame. Το 2000, απέρριψε τη βασιλική τιμή του Διοικητή του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και τρία χρόνια αργότερα απέρριψε επίσης την ιδιότητα του ιππότη.

David_Bowie_holywood


Καρδιακή προσβολή στη σκηνή
Κατά την διάρκεια της περιοδείας για την προώθηση του άλμπουμ του "Reality", ο Μπόουι έπαθε καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια μιας παράστασης στη Γερμανία. Αμέσως υποβλήθηκε σε επείγουσα αγγειοπλαστική και αναγκάστηκε να απομακρυνθεί από τα φώτα της δημοσιότητας κάνοντας τους θαυμαστές του να υποθέσουν ότι είχε αποσυρθεί.

bowie_last_tour_
Ο Ντέιβιντ Μπόουι σε συναυλία στο Δουβλίνο, στην τελευταία του περιοδεία πριν αποσυρθεί το 2006.

Ο θάνατος από καρκίνο
Ανήμερα των 69ων γενεθλίων του, ο Μπόουι κυκλοφόρησε το άλμπουμ του "Blackstar". Δύο μέρες αργότερα, πέθανε από καρκίνο του ήπατος. «Ο Ντέιβιντ Μπάουι πέθανε ειρηνικά σήμερα περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του μετά από μια θαρραλέα μάχη 18 μηνών με τον καρκίνο», ανέφερε η ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του.

bowie_death_new_york

Η είδηση ​​του θανάτου του Μπόουι συγκλόνισε τον κόσμο. Ο Τόνι Βισκόντι–ο παραγωγός του Μπόουι, απέτισε φόρο τιμής με μια ανάρτησή στη σελίδα του στο Facebook: «Έκανε πάντα αυτό που ήθελε να κάνει.Και ήθελε να το κάνει με τον τρόπο του και ήθελε να το κάνει με τον καλύτερο τρόπο. Ο θάνατός του δεν διέφερε από τη ζωή του – ένα έργο τέχνης. Μας έφτιαξε το Blackstar, το δώρο του αποχωρισμού. Ήξερα για ένα χρόνο ότι έτσι θα ήταν. Ωστόσο, δεν ήμουν προετοιμασμένος για αυτό. Ήταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος, γεμάτος αγάπη και ζωή. Θα είναι πάντα μαζί μας. Προς το παρόν, μας επιτρέπεται να κλάψουμε».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης