Κέιτ Μος: «Στα 17 μου πήρα βάλιουμ για να φωτογραφηθώ τόπλες για τον Κάλβιν Κλάιν»

Κέιτ Μος: «Στα 17 μου πήρα βάλιουμ για να φωτογραφηθώ τόπλες για τον Κάλβιν Κλάιν»

Το τοπ μόντελ μίλησε για τις φρικτές εμπειρίες που βίωσε στα 14 της όταν ξεκινούσε την καριέρα της στο μόντελινγκ – Τι είπε για τον εθισμό της στα ναρκωτικά και τον αλκοολισμό

Kate_Moss
Ως η βασίλισσα της πασαρέλας για τρεις δεκαετίες, η ντροπαλή σε συνεντεύξεις Κέιτ Μος, έχει υιοθετήσει το διάσημο ανεπίσημο μότο της βασίλισσας: «Ποτέ μην παραπονιέσαι, ποτέ μην εξηγείς».

Το σούπερ μόντελ αυτή τη φορά όμως κάνει την εξαίρεση και σε μια ειλικρινή συνέντευξη στο «Desert Island Discs» του BBC αποκαλύπτει την τοξική αλήθεια γύρω από την εκμετάλλευση στη βιομηχανία της μόδας και πώς, ως νεαρή έφηβη, έγινε στόχος σεξουαλικών αρπακτικών.

Σήμερα, 48 ετών, θυμάται ότι ξέσπασε σε δάκρυα όταν φωτογράφοι της ζητούσαν επίμονα να φωτογραφηθεί τόπλες. Στα 15 της χρόνια, η αμήχανη έφηβη αναγκάστηκε όπως εξομολογείται να φύγει από μια φωτογράφιση όταν της ζήτησαν να βγάλει το σουτιέν της.

Kate_Moss1


Η φριχτή εμπειρία όταν ο φωτογράφος της ζητούσε να βγάλει το σουτιέν
«Είχα μια φρικτή εμπειρία για έναν κατάλογο σουτιέν», λέει στην εκπομπή του BBC Radio 4. «Ήμουν μόλις 15 μάλλον και μου είπε: "Βγάλε το μπλουζάκι σου", και έβγαλα το μπλουζάκι μου. Και ήμουν πολύ ντροπαλή τότε για το σώμα μου. “Και είπε: "Βγάλε το σουτιέν σου" και ένιωθα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, οπότε πήρα τα πράγματά μου και έφυγα τρέχοντας. Νομίζω ότι οξύνθηκε το ένστικτό μου. Μπορώ να καταλάβω ένα λάθος άτομο μίλια μακριά», είπε η Κέιτ Μος για την οδυνηρή εμπειρία που έζησε μόλις στα 15 της χρόνια.

Κλείσιμο


Η έφηβη Κέιτ, η οποία υπέγραψε στο πρακτορείο μοντέλων Storm το 1988 σε ηλικία 14 ετών, ταξίδευε σε όλο το Λονδίνο χωρίς συνοδεία, ολοκληρώνοντας έως και οκτώ αποστολές μοντέλων την ημέρα.

Κατά τη διάρκεια της ραδιοφωνικής εκπομπής, μίλησε για τη φωτογράφιση του 1990 που την έκανε διάσημη - αλλά παραδέχεται ότι η επανάληψη της ανάμνησης ακόμα και σήμερα παραμένει «εξαιρετικά οδυνηρή».

Οι δουλειές που έκανε στα 16 της
Η αείμνηστη φωτογράφος Κορίν Ντέι, με την οποία η Μος συνεργαζόταν συχνά, της είχε τραβήξει μια σειρά φωτογραφιών για το περιοδικό «The Face» στην παραλία Camber Sands, στο East Sussex, όταν ήταν 16 ετών.

Η Μος λέει για εκείνη τη φωτογράφηση: «Αυτή η τσαλακωμένη μύτη που είναι στο εξώφυλλο, θα έλεγε: "Σνιφάρει σαν γουρούνι" για να βγάλει αυτή τη φωτογραφία. Και εγώ έλεγα, "Δεν θέλω να ρουφήξω σαν γουρούνι", και εκείνη έλεγε, "Ρούφηξε σαν γουρούνι, γιατί τότε φαίνονται καλές οι φωτογραφίες».

Έκλεγε γιατί ένιωθε άβολα που ήταν γυμνή
Το μοντέλο θυμάται ακόμα πως είχε «κλάψει πολύ» κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης επειδή ένιωθε άβολα που ήταν «γυμνή», προσθέτοντας: «Δεν ήθελα να βγάλω το μπλουζάκι μου. Ήμουν πολύ, πολύ αμήχανη για το σώμα μου και μου έλεγε: "Αν δεν βγάλεις το μπλουζάκι σου, δεν πρόκειται να σε κλείσω για το Elle" και έκλαιγα. Είναι οδυνηρό γιατί ήταν η καλύτερή μου φίλη και την αγαπούσα πραγματικά - αλλά ήταν πολύ δύσκολο άτομο για να δουλέψεις μαζί της. Αλλά... οι φωτογραφίες ήταν καταπληκτικές, οπότε πήρε αυτό που ήθελε και εγώ υπέφερα γι' αυτές, αλλά στο τέλος μου έκαναν πραγματικά πολύ καλό. Άλλαξαν την καριέρα μου».



Η Moss θυμάται επίσης τα γυρίσματα μιας καμπάνιας εσωρούχων για τον Calvin Klein το 1992 με τον ηθοποιό του Χόλιγουντ Mark Wahlberg, γνωστό τότε ως Marky Mark. Ήταν η πρώτη της μεγάλη διαφημιστική καμπάνια, αλλά η 17χρονη τότε χρειάστηκε να πάρει βάλιουμ για να απαλλαγεί από το άγχος που της προκαλούσε η προοπτική να βγει τόπλες.

Σε ερώτηση αν ένιωθε σαν αντικείμενο κατά τη διάρκεια της καμπάνιας, η Μος απαντά: «Ναι, εντελώς, και ευάλωτη και φοβισμένη. Νομίζω ότι έπαιξαν με το πόσο ευάλωτη, νέα και αθώα ήμοουν τότε. Όπότε ο Κάλβιν το λάτρεψε αυτό».

Η Moς ωστόσο ξεπέρασε όλα τα ταμπού και έγινε μια από τις πιο εμβληματικές και ισχυρές προσωπικότητες της διεθνούς μόδας.



Τα άγρια νιάτα: Η σκληρή μάχη με τα ναρκωτικά και τον αλκοολισμό
Το μοντέλο μίλησε με ειλικρίνεια για τις μάχες που έδωσε με το αλκοόλ και τα ναρκωτικά που παραλίγο να εκτροχιάσουν την καριέρα της. Θυμάται τα άγρια νιάτα της που μεγάλωσε στο Croydon του Νότιου Λονδίνου, όταν για πρώτη φορά ξέφυγε από τα νερά της στα 13 της μετά τον χωρισμό των γονιών της.

«Άρχισα να καπνίζω τσιγαριλίκια και να κάνω παρέα με ανθρώπους πολύ μεγαλύτερους από μένα, πολλά μεγαλύτερα αγόρια που με πήραν υπό την προστασία τους και με προστάτεψαν».

«Με πήγαιναν στο Λονδίνο με το τρένο. Άλλαζα ρούχα από τη σχολική μου στολή και πήγαινα στο Fred's “ένα μπαρ στο Soho”. Δεν μου άρεσε καν η γεύση του αλκοόλ. Έπινα long Island Ice Teas επειδή δεν είχε γεύση αλκοόλ, αλλά φυσικά είναι ένα δυνατό ποτό».

Σκέφτεται επίσης το σκάνδαλο με τα ναρκωτικά που απείλησε να καταστρέψει την καριέρα της το 2005. Τότε όπως είπε έχασε πολλά επικερδή συμβόλαια όταν μια εφημερίδα δημοσίευσε φωτογραφίες που την έδειχναν να κάνει χρήση κοκαΐνης.

Kate_Moss2


Η καριέρα της επανήλθε, ωστόσο, όταν η αστυνομία αποφάσισε ότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία που να την ενοχοποιούν.

«Αισθάνθηκα άρρωστη και ήμουν αρκετά θυμωμένη γιατί όλοι όσοι ήξερα έπαιρναν ναρκωτικά, οπότε το να επικεντρωθούν σε μένα και να προσπαθήσουν να μου πάρουν την κόρη μου, το θεώρησα πραγματικά υποκριτικό», είπε χαρακτηριστικά.

Η σταρ καταρρίπτει επίσης τις φήμες ότι εκείνη και η Ντέι δημιούργησαν σκόπιμα το εξαιρετικά αμφιλεγόμενο λουκ που ονομάστηκε «heroin chic» όταν συνεργάστηκαν ξανά σε μια φωτογράφιση στο σπίτι του μοντέλου για τη Vogue το 1993.

KATE MOSS: HEROIN CHIC DOCUMENTARY | A DOCU ORIGINAL | U UNIVERSE


«Νομίζω ότι ήμουν ο αποδιοπομπαίος τράγος για τα προβλήματα πολλών ανθρώπων» λέει για να συνεχίσει: «Δεν ήμουν ποτέ ανορεξική, ούτε υπήρξα ποτέ. Ποτέ δεν είχα πάρει ηρωίνη. Ήμουν αδύνατη επειδή δεν με τάιζαν στις φωτογραφήσεις ή στις επιδείξεις και ήμουν πάντα αδύνατη. Ήταν μια φωτογράφιση μόδας. Γυρίστηκε στο διαμέρισμά μου και έτσι μπορούσα να ζήσω εκείνη την εποχή. Και νομίζω ότι ήταν ένα σοκ γιατί δεν ήμουν πληθωρική και ήμουν ένα κανονικό κορίτσι. Δεν ήμουν ένα γκλάμορους μοντέλο, και αυτό τους σόκαρε».

Δεν της αρέσει να τη φωτογραφίζουν
Παρά το γεγονός ότι είναι μία από τις πιο πολυφωτογραφημένες γυναίκες στον κόσμο, η Μος λέει ότι μισεί να την φωτογραφίζουν εκτός δουλειάς.

«Στην πραγματικότητα είμαι πολύ ντροπαλή μπροστά στην κάμερα. Δεν μου αρέσει να με φωτογραφίζουν όταν δεν είναι στη δουλειά. Δεν μου αρέσει να με βγάζουν selfies ή στιγμιότυπα. Μου είναι δύσκολο να είμαι ο εαυτός μου μπροστά σε μια κάμερα. Μου είναι πολύ πιο εύκολο να είμαι κάποιος άλλος».

Τώρα έχει δημιουργήσει το δικό της πρακτορείο μοντέλων, το οποίο έχει στα βιβλία του την 19χρονη κόρη της, Λίλα.

Η Μος, η οποία πρόσφατα πούλησε το σπίτι της στο Βόρειο Λονδίνο για να μετακομίσει στο Cotswolds, λέει ότι εγκατέλειψε τον «βαρετό» ηδονιστικό τρόπο ζωής της και ανακάλυψε ένα νέο πάθος που μπορεί να μοιραστεί με τη μητέρα της Λίντα.

«Έχω εμμονή με την κηπουρική. Ασχολούμαστε με τη μαμά μου και περνάμε υπέροχα».

Ειδήσεις σήμερα

Τρεις τραυματίες σε τροχαίο στον Παράδεισο Αμαρουσίου - «Σμπαράλια» το αυτοκίνητο που επέβαιναν (φωτογραφίες)

Ώρες αγωνίας στη νότια Λέσβο - Επτά αεροσκάφη και δυο ελικόπτερα για να περιορίσουν τη φωτιά στα Βατερά


Καιρός: «Καμίνι» σήμερα η χώρα με θερμοκρασίες έως και 42 βαθμούς Κελσίου - Δείτε σε ποιες περιοχές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης