Άρης Σερβετάλης: Από «άνθρωπος του Θεού»... αρνητής και «ήρωας» των αντιεμβολιαστών

Άρης Σερβετάλης: Από «άνθρωπος του Θεού»... αρνητής και «ήρωας» των αντιεμβολιαστών

Ο Άρης Σερβετάλης δήλωσε πως δεν μπορεί να παίζει μόνο για εμβολιασμένους, καθώς ο διαχωρισμός αυτός αντιτίθεται στις προσωπικές του απόψεις - Τι έλεγε πριν ένα χρόνο για το εμβόλιο και τον κορωνοϊό - Σφοδρές αντιδράσεις από τον καλλιτεχνικό κόσμο

aris_servetalis_psek_new_xr
Ο Άρης Σερβετάλης κατάφερε... εν μία νυκτί να κατεβάσει μία από τις πιο επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις, να διχάσει τον καλλιτεχνικό κόσμο και να μετατραπεί σε «ήρωα των αντιεμβολιαστών».

Με δήλωση της παραγωγής πριν λίγες ημέρες, έγινε γνωστό πως η παράσταση του Γιάννη Κακλέα στο θέατρο Κιβωτός θα διακοπεί, καθώς ο πρωταγωνιστής δηλώνει αντίθετος με τα νέα μέτρα, που απαγορεύουν την είσοδο στο θέατρο στους ανεμβολίαστους.

«Η τέχνη είναι για όλους», υποστηρίζει ο Άρης Σερβετάλης και αδιαφορεί για την τύχη των συναδέλφων του, που θα μείνουν άνεργοι. Άλλωστε, εκείνος είχε ενημερώσει την παραγωγή πολύ καιρό πριν, όπως ισχυρίζεται.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ηθοποιών, η παραγωγή ζήτησε από τον Άρη Σερβετάλη να συνεχίσει τις παραστάσεις μέχρι αρχές Ιανουαρίου, προκειμένου να υπάρχει χρόνος να αντικατασταθεί από άλλον ηθοποιό. Όμως, «βρήκε τοίχο», ο Άρης Σερβετάλης είναι κάθετος και αρνείται να «συμβιβαστεί» με κάτι που εναντιώνεται στην κοσμοθεωρία του -αγνοώντας ωστόσο, τους διαχωρισμούς που υπάρχουν παντού στην κοινωνία. 

Όπως πολύ σωστά τόνισε, ο συνάδελφός του, Χάρης Τζωρτζάκης, ο Άρης Σερβετάλης βλέπει τους «διαχωρισμούς» μόνο εκεί που θέλει ο ίδιος. «Αναμένουμε δήλωση του #σερβεταλης που να λέει ότι δεν ξαναπάει στο Άγιο Όρος γιατί δε δέχεται το διαχωρισμό των ανθρώπων σε άντρες και γυναίκες», έγραψε χαρακτηριστικά, υπονοώντας πως το πρόβλημα για τον Σερβετάλη δεν είναι ο διαχωρισμός, αλλά μάλλον οι «αντιεμβολιαστικές» του απόψεις.

Αν σκεφτεί κανείς τις θέσεις του μόλις κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ο ηθοποιός είχε κάνει ξεκάθαρη την στάση του. «Είμαι πολύ επιφυλακτικός, επειδή διαφημίζεται σαν σωτήρας και νομίζω πως θα είμαι από τους τελευταίους που θα το κάνουν», είχε πει σε συνέντευξή του στο Secret των Παραπολιτικών.

Σε δεύτερη δήλωσή του, μάλιστα, είχε τονίσει πόσο στενή είναι η σχέση του με την εκκλησία τα τελευταία χρόνια και είχε επισημάνει πως όπως τα σούπερ-μάρκετ παραμένουν ανοιχτά για την περίοδο της καραντίνας, το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει για τις εκκλησίες. «Με το lockdown μού έχει λείψει πολύ η εκκλησία. Όπως υπάρχουν τα σούπερ μάσκετ για την τροφή του σώματος, έτσι είναι και οι εκκλησίες για την πνευματική τροφή. Και στις εκκλησίες δεν πας επειδή είσαι υγιής. Πας επειδή νοσείς πνευματικά. Θα έπρεπε να είναι ανοιχτές», είχε πει, αγνοώντας για άλλη μία φορά τον κίνδυνο διασποράς του ιού.

Κλείσιμο
Μέσα από όλη αυτή την ιστορία, δεν είναι ακόμα γνωστό αν τελικά ο Άρης Σερβετάλης πέτυχε τον σκοπό του και ποιος τελικά ήταν αυτός, αλλα το μόνο σίγουρο είναι ότι κατάφερε αυτό ακριβώς που ο ίδιος δεν ήθελε να προωθήσει. Τον διαχωρισμό.  

Το όνομά του βρίσκεται στα πρώτα trends του Twitter και από κάτω οι χρήστες, είτε του καλλιτεχνικού χώρου είτε όχι, σφάζονται σε «στρατόπεδα».

Κι αν οι περισσότεροι σκέφτηκαν ότι προφανώς η απόφασή του μόνο περαιτέρω προβλήματα έφερε, υπάρχουν κι εκείνοι που μέσα σε λίγες ώρες τον έκαναν «ήρωά» τους και τον αποθεώνουν σε κάθε ευκαιρία για την υποστήριξή του στο αντιεμβολιαστικό κίνημα.

«Μπράβο του, καλά έκανε», «αυτό θα έπρεπε να κάνουν όλοι οι ηθοποιοί» κ.λπ., είναι λίγα μόνο από τα σχόλια που κυριαρχούν στα social media τις τελευταίες 2 ημέρες. Μια ματιά στα σχόλια κάτω από την ανάρτηση με την «εξήγησή» του στο Instagram είναι αρκετή για να κατανοήσει κανείς το τεράστιο πρόβλημα που κυριαρχεί.

Αναλυτικά, στην ανάρτησή του ο Άρης Σερβετάλης αναφέρει: «Καλά Χριστούγεννα. Η απόφαση να αποχωρήσω από τη θεατρική παράσταση Ρινόκερως πάρθηκε καθώς αδυνατώ να υποστηρίξω τον διαχωρισμό των ανθρώπων που επιβάλλουν τα νέα μέτρα. Η παραγωγός εταιρεία και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Κιβωτός και σκηνοθέτης της παράστασης ήταν ενήμεροι για τις απόψεις μου. Από τον Ιούλιο και βλέποντας την πρόθεση της πολιτείας να απαγορεύσει την είσοδο σε μη εμβολιασμένους είτε με έμμεσο είτε με άμεσο τρόπο, τους ενημέρωσα ότι μπορώ να κι ανακοίνωσα πως εάν τα θέατρα λειτουργήσουν στο μέλλον μόνο για εμβολιασμένους, θα αποχωρήσω από την παράσταση. Πρότεινα την αντικατάστασή μου κι έθεσα τον εαυτό μου στη διάθεσή τους, ώστε να βοηθήσω στην ομαλή ένταξη του νέου μέλους. Δεν θεωρήθηκε πως είναι σωστό να γίνει αντικατάσταση ούτε επίσης να γίνει νέο έργο με τον υπάρχοντα θίασο, διότι όπως είπαν, δεν πίστευαν πως θα γίνει υποχρεωτική η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης για να εισέλθει κάποιος στο θέατρο. Τον Σεπτέμβριο η παραγωγός εταιρεία αποφάσισε να χαρακτηριστεί το θέατρο μεικτός χώρος, δείχνοντας σεβασμό στις θέσεις μου. Ακολούθησε συνάντηση με τον θίασο, όπου το ανακοίνωσε σε όλους, και προς τιμήν της παραγωγού εταιρείας, χωρίς να υπάρξει μείωση των αποδοχών. Πορευτήκαμε με αυτήν την κοινή παραδοχή για έναν μήνα. Με τα νέα μέτρα και την απαγόρευση της εισόδου στα θέατρα σε μη εμβολιασμένους πολίτες, ανακοίνωσα στην παραγωγό εταιρεία και τον καλλιτεχνικό διευθυντή και σκηνοθέτη πως αποχωρώ από την παράσταση. Για το γεγονός πως οι φίλοι μου μένουν άνεργοι, θεωρώ πως είναι ευθύνη της παραγωγού εταιρείας να αποζημιώσει τους συντελεστές του Ρινόκερου, καθώς μαζί με τον καλλιτεχνικό διευθυντή γνώριζαν την τοποθέτησή μου πριν και συναποφάσισαν να συνεχιστεί η παράσταση ρισκάροντας. Όταν η Πολιτεία απαγορεύει σε μία μερίδα των πολιτών να εισέλθει σε έναν χώρο για να παρακολουθήσει μία παράσταση, δεν έχω άλλη επιλογή από το να σεβαστώ την απόφαση αυτή και να αποχωρήσω, η αξία της μη διάκρισης των ανθρώπων είναι πέρα και πάνω από όλα. Ζητώ συγνώμη σε όλους τους συντελεστές, αν η απόφασή μου τους στεναχώρησε. Αδυνατώ να μετέχω σε ένα «πιστοποιημένο» ντάνιασμα ανθρώπων. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και έχει δημιουργηθεί από τον Θεό με την ελευθερία ακόμη και να τον αρνηθεί. Δεν είμαστε αγέλη. Είμαστε άνθρωποι που αγωνιζόμαστε να φανερώσουμε το πρόσωπό μας. Ένα πρόσωπο μοναδικό, ξεχωριστό. Είμαστε μία κοινωνία προσώπων, όχι αγέλη, που διαχωρίζεται σε εμβολιασμένους και μη. Εύχομαι να μας δώσει ο Θεός τη δύναμη να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν. Καλά Χριστούγεννα».


Ωστόσο, οι συνάδελφοί του έχουν διαφορετική άποψη και λογικό είναι, μετά το πλήγμα που έφερε στον καλλιτεχνικό χώρο η καραντίνα.

Πρώτη από όλους, ξέσπασε η Φαίη Κοκκινοπούλου. Η ηθοποιός δεν άντεξε την «αδικία» και με μία ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook έκανε ξεκάθαρη την στάση της απέναντι στον ηθοποιό.

Συγκεκριμένα, έγραψε: «Δεν μπορώ να μην το σχολιάσω και ας μου γίνουν ριπόρτ και ας κατεβάσουν το προφίλ μου. Αξίζει. Ο Σερβετάλης (ο μόνος ανεμβολίαστος ανάμεσα σε 20 ανθρώπους που εργάζονται στην παράσταση «Ρινόκερος») αποφάσισε να μην συνεχίσει τις παραστάσεις στο θέατρο Κιβωτός, γιατί δεν θέλει να παίζει μόνο σε εμβολιασμένους. Η παραγωγή, προς τιμήν της και χίλια μπράβο, του πρότεινε να συνεχίσει τις παραστάσεις μέχρι αρχές Ιανουαρίου και στη συνέχεια η παράσταση να κατέβει, δεμευόμενη (η παραγωγή) ότι θα πληρώσει τους ηθοποιούς κανονικά μέχρι τη λήξη της θεατρικής σαιζόν! Ο καλοπληρωμένος συνάδερφος αρνήθηκε και πάλι. Ηθοποιοί (μεταξύ των οποίων και φίλοι μου)-τεχνικοί- ταξιθέτριες, καθαριστές, ταμίας, θα μείνουν όλοι άνεργοι. Δεν έχουμε ελπίδα. Φάτε».

σερβεταλης_2

Ο ηθοποιός Θάνος Μπίρκος, ο οποίος και συμμετέχει επίσης στην παράσταση Ρινόκερος με τον Άρη Σερβετάλη, μίλησε για την απόφαση του συναδέλφου του: «Οφείλω να σεβαστώ την άποψή του. Αυτός θα πρέπει όμως, επίσης να σεβαστεί τις επιπτώσεις της απόφασής του απέναντι στους συναδέλφους του».

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cfx1aifgb59l-st)


Με την σειρά του, την άποψή του κατέθεσε και ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας, δηλώνοντας σοκαρισμένος από την κίνηση του συναδέλφου του που δεν υπολόγισε τόσους ανθρώπους, που θα μείνουν άνεργοι.

«Το έμαθα και έχω σοκαριστεί. Δεν το περίμενα. Δεν περίμενα πως κάποιος ηθοποιός θα σταματήσει μια παράσταση αγνοώντας ότι δουλεύουν και άλλοι άνθρωποι εκεί. Δε μπορώ να συμφωνήσω. Μιλάω σαν Σπύρος Μπιμπίλας και όχι σαν πρόεδρος των ηθοποιών. Δε μπορώ να καταλάβω πως ένας άνθρωπος που λέει πως είναι τόσο μέσα στην πίστη δε σκέφτεται πως οι άλλοι άνθρωποι θα μείνουν χωρίς δουλειά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cfx2a7z1lr6h-st)


Την δική της άποψη κατέθεσε επίσης, η γνωστή κωμικός Χρύσα Κατσαρίνη. Με μία δημοσίευσή της στο Twitter έκανε κι εκείνη ξεκάθαρη την αντίθετη θέση της με τον ηθοποιό.

«Ξέρεις Άρη ποιοι δεν θα δουν σίγουρα την παράσταση? Οι 105 που πέθανα σήμερα. Και ξέρεις ποιοι δεν θα κάνουν Χριστούγεννα? Οι άλλοι 20 συνεργάτες σου που δεν έχουν τον τραπεζικό λογαριασμό σου και εσύ τους άφησες ανέργους», έγραψε.

κατσαρινη

Και ο ηθοποιός Χάρης Τζωρτζάκης έδειξε απογοητευμένος από την στάση του συναδέλφου του και έκανε ένα εύστοχο σχόλιο μέσω του Twitter. «Αναμένουμε δήλωση του #σερβεταλης που να λέει ότι δεν ξαναπάει στο Άγιο Όρος γιατί δε δέχεται το διαχωρισμό των ανθρώπων σε άντρες και γυναίκες», έγραψε.

τζωρτζακης

Ο κωμικός Αριστοτέλης Ρήγας τοποθετήθηκε κι εκείνος στο σχόλιο του Σερβετάλη, επισημαίνοντας πως αν η τέχνη είναι για όλους, τότε και οι ταινίες του δεν θα έπρεπε να προβάλλονται στους κινηματογράφους, όπου ισχύουν τα ίδια μέτρα προστασίας.

Έγραψε: «Η τέχνη πρέπει να είναι για όλους. Εκτός από τον κινηματογράφο που είναι οκ να παίζει όπως παίζει η ταινία μου ώστε να μπορώ να μην κάνω ζωντανές παραστάσεις γιατί η τέχνη πρέπει να είναι για όλους».

rhgas

Θέση για τα όσα συνέβησαν πήρε και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος επίσης, με μία δημοσίευση στο Twitter εξέφρασε την αντίθετη άποψή του.

Συγκεκριμένα, έγραψε: «Ο καλός πράγματι ηθοποιός κ. Σερβετάλης δεν θέλει να εμβολιαστεί…οκ. Διαφωνεί με μία Κυβερνητική απόφαση...οκ. Είναι όμως αυτοί λόγοι να αφήνει ανέργους τους συναδέλφους του επειδή δεν περνάει, στη Χώρα, το δικό του; Πραγματικά κρίμα…».

αδωνις

Την ίδια άποψη με τους συναδέλφους του έχει και ο Δημήτρης Πιατάς, ο οποίος έκανε ορισμένες αιχμηρές δηλώσεις κατά του Άρη Σερβετάλη: «Ομολογώ ότι ο Άρης Σερβετάλης έχει μπερδέψει την πραγματικότητα με το θέατρο. Καταλαβαίνω ότι στο θέατρο, το συγκεκριμένο έργο και ο Ιονέσκο είχε προβλέψει πολλά πράγματα και πιθανώς ως ήρωας του έργου αρνείται να μεταμορφωθεί σε παχύδερμο. Μόνο που αυτό είναι θέατρο, είναι ψέματα. Η πραγματικότητα είναι 100 νεκροί κάθε μέρα. Είμαι αντίθετος και κάθετος με τις αποφάσεις του Σερβετάλη».

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cfxsw5wuckg1-st)


Ο γνωστός θεατρικός επιχειρηματίας Κάρολος Παυλάκης θεωρεί ο πολίτης που θα επιλέξει να πάει στο θέατρο πρέπει να αισθάνεται ασφαλής και δηλώνει λοιπόν, αντίθετος και ο ίδιος με τον Άρη Σερβετάλη: «Ασφαλής είναι μόνο όταν όλοι οι γύρω του είναι εμβολιασμένοι. Δεν συμφωνώ καθόλου με τον κο Σερβετάλη. Αν αυτή η σκέψη του υπήρχε από το καλοκαίρι όπως λέγεται, κακώς έπαιξε στο θέατρο. Από το καλοκαίρι ήδη ακούγαμε ότι το χειμώνα θα σημειωθεί έξαρση της πανδημίας. Από την άλλη, δεδομένου ότι είχε ξεκαθαρίσει την θέση του στον παραγωγό, τότε η ευθύνη πέφτει και στους δύο. Αυτή η παραγωγή δεν έπρεπε να στηθεί εξαρχής. Οι συνάδελφοι του μένουν ξεκρέμαστοι. Επίσης, να σημειώσω πως τα περισσότερα θέατρα δεν επιτρέπαμε την είσοδο ανεμβολίαστων πολιτών με rapid test, μέχρι να έρθουν τα νέα μέτρα. Το να μην έχεις στο θέατρο ανεμβολίαστους πολίτες έχει μια χασούρα στα έσοδα, αλλά από την άλλη, προτιμούμε να έρχονται λιγότεροι και να παραμένουμε υγιείς και εμείς και αυτοί. Αν αυτό πρέπει να γίνει, αυτό θα γίνει».


Ειδήσεις σήμερα:

Αλλάζουν όλα στη φορολοταρία: Θα μοιράζει έως €50.000 κάθε μήνα, ειδικό έπαθλο €100.000 τα Χριστούγεννα

Πλήρωσε ακριβά το «τρίο» με καλλίγραμμες Ρουμάνες στη Λάρισα!

Κιλιτσντάρογλου: Στην Ελλάδα ο βασικός μισθός είναι σχεδόν 3 φορές μεγαλύτερος απ' την Τουρκία - Ποιος είναι εξαθλιωμένος;

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης