Eurovision 2024: Η ορχηστρική εκδοχή του «The Code» με το οποίο εκπροσωπεί ο Nemo την Ελβετία

Eurovision 2024: Η ορχηστρική εκδοχή του «The Code» με το οποίο εκπροσωπεί ο Nemo την Ελβετία

Πρόκειται για μια νέα εκτέλεση του κομματιού, σε συνεργασία με τη συμφωνική ορχήστρα Biel Solothum

eurovision__8_
Μία ημέρα πριν τον μεγάλο τελικό του 68ου διαγωνισμού της Eurovision, ο Nemo, που εκπροσωπεί φέτος την Ελβετία, κυκλοφόρησε μια νέα εκδοχή του τραγουδιού του, «Nemo».

Πρόκειται για μια νέα εκτέλεση του κομματιού, σε συνεργασία με τη συμφωνική ορχήστρα Biel Solothum. Οι φωνητικές του ικανότητες αποδεικνύουν ότι δικαίως είναι το φαβορί του φετινού διαγωνισμού.

Στο κλιπ που κυκλοφόρησε μάλιστα, ο Nemo φαίνεται να φορά το ρούχο που είχε επιλέξει η Σελίν Ντιόν, όταν κέρδισε τη Eurovision το 1988, με την Ελβετία.

Δείτε το βίντεο:
Nemo, Sinfonie Orchester Biel Solothurn - The Code (Orchestral Version)
Κλείσιμο
Η Ελβετία θα διαγωνιστεί απόψε στην 21η θέση του μεγάλου τελικού.  Στον δεύτερο ημιτελικό, όπου και συμμετείχε ο Nemo, η λιτή αλλά ξεχωριστή σκηνική του παρουσία και η φωνή του αρκούσαν για να εντυπωσιάσει τους φαν της Eurovision. Σκοπός του όπως είχε δηλώσει εδώ και καιρό εξάλλου, ήταν η συμμετοχή της Ελβετίας φέτος, να βασιστεί στην ερμηνεία.

Δείτε το βίντεο με την εμφάνισή του

Nemo - The Code (LIVE) | Switzerland🇨🇭| Second Semi-Final | Eurovision 2024
Ο Nemo γεννήθηκε στην Ελβετία το 1999 και από μικρή ηλικία έδειξε το ταλέντο του στη μουσική, παίζοντας διάφορα όργανα. Σε ηλικία 13 ετών, ο είχε την πρώτη τους μουσική εμπειρία όταν τον πήραν στο καστ για το μιούζικαλ, «Ich War Noch Niemals In New York» και τελικά είδε την παράστασή του να γίνεται viral.

Από τότε, ο 24χρονος Nemo κυκλοφορεί μουσική και αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του υποβάλλοντας ένα τραγούδι στον εσωτερικό διαγωνισμό επιλογής της Eurovision της Ελβετίας. Από τα 400 τραγούδια που έλαβε ο ελβετικός τηλεοπτικός σταθμός SRF, το «The Code» ήταν κι αυτό που επιλέχθηκε.

Βραβείο Καλύτερου Στίχου της Eurovision 2024

Η ελβετική συμμετοχή και το τραγούδι «The Code» κέρδισαν Βραβείο Καλύτερου Στίχου της Eurovision 2024.

Η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από 28 διακεκριμένους συγγραφείς, ποιητές, στιχουργούς, δημοσιογράφους και προηγούμενους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό, από 17 συνολικά χώρες. Συγκεκριμένα, το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε κατά 75% από τη βαθμολογία της επιτροπής και κατά 25% από τους αναγνώστες της διοργανώτριας ιστοσελίδας Eurostory.nl.

Το βραβείο απονεμήθηκε στους δύο βασικούς στιχουργούς του «The Code», από τον ερμηνευτή, το Nemo (χαρακτηρίζεται ως non-binary), και τη συν-στιχουργό Linda Dale.

Όταν ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες, η κριτική επιτροπή ανέφερε σχετικά με το τραγούδι της Ελβετίας:

«Το Nemo τραγουδάει για τον “κώδικα”. Αυτό φέρνει στο μυαλό την κρυπτογραφία, κάτι που πρέπει να αποκρυπτογραφήσεις. Αλλά για το Nemo, η αποκάλυψη του τι κρύβεται πίσω από τον κώδικα έχει πολύ περισσότερο να κάνει με κάτι μεγαλύτερο: τις περιορισμένες επιλογές που η κοινωνία του επιβάλλει ως genderqueer άτομο.

Πρέπει να είσαι το μηδέν ή το ένα – η γλώσσα των υπολογιστών για το ένα ή το άλλο. Με άλλα λόγια: δυαδικό. Με άλλα λόγια: αρσενικό ή θηλυκό. Το Nemo το διατυπώνει αυτό υπέροχα στη γέφυρα του τραγουδιού του: “Κάπου ανάμεσα στο 0 και το 1 βρήκα το βασίλειό μου”.

Αυτή η τελευταία λέξη έχει μια σημαντική απόχρωση: το “kingdom come” του, όχι απλώς το “βασίλειό” του. Η προσδοκία ενός βασιλείου δηλαδή έχει βρεθεί, όχι όμως ακόμη αυτό το πλήρες βασίλειο (που εκφράζεται από αυτούς τους στίχους: ‘Αφήστε με να γευτώ τα χαμηλά και τα ψηλά, αφήστε με να νιώσω αυτόν τον φλεγόμενο τρόμο’).

Η ομορφιά αυτού του τραγουδιού για τη μη δυαδική ταυτότητα είναι ότι τόσο η μελωδία όσο και οι στίχοι δεν είναι απολογητικοί, ούτε κατηγορηματικοί, αλλά απλώς ευφορικοί. Και ένας στίχος όπως “έσπασα τον κώδικα σαν αμμωνίτες, του έδωσα χρόνο” είναι, φυσικά, ένας λαμπρός, πολλά υποσχόμενος τρόπος να περιγραφεί αυτή η αναζήτηση που αλλάζει τη ζωή. Επιπλέον, πόσο συχνά έχουν αναφερθεί αμμωνίτες σε τραγούδι της Eurovision;».



Ειδήσεις σήμερα:

Θρίλερ στην Αγία Πετρούπολη - Λεωφορείο με επιβάτες «βούτηξε» σε ποτάμι, 3 οι νεκροί - Δείτε σε βίντεο την πτώση

ΗΠΑ: Προειδοποίηση για ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα – Ποια προβλήματα μπορεί να προκαλέσει

Eurovision 2024: Τα χασμουρητά της Μαρίνας Σάττι, η απάντηση της ΕΡΤ και οι παρουσιαστές του ημιτελικού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης