ΗΠΑ: Προειδοποίηση για ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα – Ποια προβλήματα μπορεί να προκαλέσει

ΗΠΑ: Προειδοποίηση για ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα – Ποια προβλήματα μπορεί να προκαλέσει

Η προειδοποίηση της αρμόδιας υπηρεσίας των ΗΠΑ έρχεται έπειτα από μια σειρά ασυνήθιστα ισχυρών ηλιακών εκλάμψεων - Ποιες υποδομές είναι ευάλωτες

geomagnitiki-kataigida-xr
Η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) εξέδωσε αργά την Πέμπτη μία σπάνια προειδοποίηση για ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα. Πρόκειται για την πρώτη παρόμοια ανακοίνωση από το 2005, οπότε η Γη χτυπήθηκε από την υψηλότερη ποσότητά ακτινοβολίας που έχει καταγραφεί για πάνω από μισό αιώνα.

Η ΝΟΑΑ επισημαίνει ότι το ασυνήθιστο φαινόμενο θα μπορούσε να διαταράξει τη λειτουργία ηλεκτρονικών συσκευών, του GPS και τμήματα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, στις ΗΠΑ μπορεί να δημιουργήσει ένα θεαματικό Σέλας.

Κλείσιμο
Η προειδοποίηση έρχεται έπειτα από μια σειρά ηλιακών εκλάμψεων, κατά τη διάρκεια των οποίων εντοπίστηκαν αρκετές μεγάλες εκτοξεύσεις πλάσματος από τον Ήλιο. Οι εκλάμψεις αυτές ξεκίνησαν τις 8 Μαΐου και μπορεί να συνεχιστούν έως και το Σαββατοκύριακο.

Τουλάχιστον πέντε εκλάμψεις που σχετίζονται με αυτήν την ηλιακή δραστηριότητα,φαίνεται να έχουν κατεύθυνση προς τη Γη και θα μπορούσαν να προκαλέσουν γεωμαγνητική καταιγίδα από σήμερα Παρασκευή.

«Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες μπορούν να επηρεάσουν τις υποδομές σε κοντινή γήινη τροχιά και στην επιφάνεια της Γης», αναφέρει η ανακοίνωση της ΝΟΑΑ, προσθέτοντας αυτές θα μπορούσαν «δυνητικά [να διαταράξουν] τις επικοινωνίες, το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, την πλοήγηση, τις ραδιοφωνικές και δορυφορικές λειτουργίες».

Ειδήσεις σήμερα:

Στον τελικό της Eurovision το Σάββατο το «Ζάρι» της Μαρίνας Σάττι - Οι καλύτερες στιγμές στον β' ημιτελικό

Ενέδρα θανάτου δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για το φονικό στον Βύρωνα - Γνώριμος των Αρχών το θύμα

«Αν βλέπετε αυτό το βίντεο έχω πεθάνει» - Ραγίζει καρδιές 31χρονη γιατρός TikToker που έφυγε από καρκίνο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης