LIVE

Κορωνοϊός

Δικηγόροι σε Τσιόδρα: Δώσατε «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία των δικαστηρίων;

prwtodikeio_anoig

Οι δικηγόροι έστειλαν επιστολή στον ΕΟΔΥ και στον Σωτήρη Τσιόδρα – Θέτουν το ερώτημα αν έδωσαν σύμφωνη γνώμη για να ανοίξουν τα δικαστήριο – Ρωτούν εάν έχουν προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού

Επείγουσα επιστολή απέστειλε ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δημήτρης Βερβεσός, τόσο στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, όσο και στον Σωτήριο Τσιόδρα, θέτοντας το ερώτημα εάν έχουν διατυπώσει προηγούμενη σύμφωνη γνώμη για την επαναλειτουργία των υποθηκοφυλακείων, των κτηματολογικών γραφείων, των Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων και εάν έχουν προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, μέσω σημερινής επείγουσας επιστολής του προέδρου της, Δημήτρη Βερβεσού, σε εκτέλεση σχετικής απόφασης της Ολομέλειας, ζητεί να ενημερωθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, Σωτήριο Τσιόδρα, εάν ο ΕΟΔΥ και η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας της χώρας, έχουν διατυπώσει προηγούμενη σύμφωνη γνώμη για την επαναλειτουργία των υποθηκοφυλακείων, των κτηματολογικών γραφείων καθώς και των Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων της χώρας.

Σε καταφατική περίπτωση ζητεί να ενημερωθεί, ποια συγκεκριμένα μέτρα έχουν προταθεί αρμοδίως προς τα συναρμόδια Υπουργεία για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού, καθώς και να γνωστοποιηθεί το σχετικό έγγραφο.

Και αυτό, όπως αναφέρεται στην επιστολή, καθώς σύμφωνα με την πληροφόρηση που υπήρξε από τους προϊσταμένους δικαστικών σχηματισμών και τους υποθηκοφύλακες, μέχρι τώρα, δεν έχουν λάβει ούτε συγκεκριμένες οδηγίες, ούτε τα αναγκαία υλικοτεχνικά μέσα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Αναλυτικότερα, η επιστολή του κ. Βερβεσού, έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Αξιότιμε κ. Τσιόδρα,

Όπως γνωρίζετε, χθες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι από τις 28 Απριλίου θα επαναλειτουργήσουν τα άμισθα και έμμισθα υποθηκοφυλακεία της χώρας καθώς και τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία για συγκεκριμένες διαδικασίες, μεταξύ των οποίων εκείνες των συναινετικών προσημειώσεων.

Η αιφνίδια εξαγγελία αυτή εγείρει σοβαρό προβληματισμό για την αποτελεσματική προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς, πλην των 10 μεγαλύτερων υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων της χώρας, όπου υπάρχει προσωπικό φύλαξης, όλα τα υπόλοιπα υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία στεγάζονται σε εξόχως μικρούς χώρους, συνήθως μεταξύ 50-70 τ.μ., και δεν διαθέτουν προσωπικό για τον έλεγχο της εισόδου σε αυτά. Η επαναλειτουργία τους, ιδίως μάλιστα μετά από την τρέχουσα περίοδο αναστολής λειτουργίας τους, θα έχει, συνεπώς, ως αποτέλεσμα τον συνωστισμό, εντός πολύ μικρού χώρου, πλήθους προσώπων, ήτοι δικηγόρων, συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών, προς έλεγχο τίτλων, που ακόμη στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων γίνεται επί εγχάρτων βιβλίων, κατάθεση αιτήσεων και εγγράφων, κοινοποιήσεων αλλά και απλών πολιτών προς λήψη πιστοποιητικών. Το ίδιο ζήτημα τίθεται και σε σημαντικό αριθμό περιφερειακών Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων της χώρας, όπου οι διαθέσιμοι χώροι είναι μικρής χωρητικότητας και επομένως δημιουργείται παρόμοιος κίνδυνος συνωστισμού. Είναι φανερό ότι στις συνθήκες αυτές δημιουργούνται, συμφώνως προς όσα εσείς κατά καιρούς έχετε τεκμηριωμένα αναφέρει, πιθανές νέες εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι την ίδια ακριβώς ημέρα με την ως άνω κυβερνητική εξαγγελία, εσείς ενημερώνατε αρμοδίως για 156 νέα κρούσματα του ιού στη χώρα μας, διαπορούμε εάν η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού έχει διατυπώσει την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της για την επαναλειτουργία των υποθηκοφυλακείων, των κτηματολογικών γραφείων καθώς και των Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων της χώρας. Σε καταφατική περίπτωση, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε ποια συγκεκριμένα μέτρα έχετε προτείνει προς τα συναρμόδια Υπουργεία για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού και την προστασία, τόσο εκείνων που ασκούν το λειτούργημά τους στα δικαστήρια, τα υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία, που πρόκειται να επαναλειτουργήσουν, όσο και των πολιτών που προσέρχονται σε αυτά για τη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους, και να μας γνωστοποιήσετε το σχετικό έγγραφο. Και τούτο, διότι, με βάση την πληροφόρηση που διαθέτουμε από Προϊσταμένους δικαστικών σχηματισμών και Υποθηκοφύλακες, μέχρι τη στιγμή που γράφεται η παρούσα, δεν έχουν λάβει ούτε συγκεκριμένες οδηγίες, ούτε τα αναγκαία υλικοτεχνικά μέσα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Με τιμή,

Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων

Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

Δημήτρης Κ. Βερβεσός».

Ειδήσεις σήμερα:

Τι «ανοίγει» στα δικαστήρια από 27 Απριλίου - Τα επόμενα πέντε βήματα

Τα μέτρα δεν λήγουν στις 27 Απριλίου δηλώνει ο Χαρδαλιάς

Τσιόδρας: Σε 48 ώρες η πρόταση της Επιτροπής Εμπειρογνωμονων για τα σχολεία
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Katsumoto

Όχι μάλλον δεν δόθηκε από τον Τσιόδρα η εντολή, αλλά από τους τραπεζίτες και τις Βρυξέλλες. Ο αδερφός μου είναι ορκωτός ελεγκτής και το γραφείο του συνεργάζεται με υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μου έλεγε, πως ως το τέλος και ενώ πια ο νέος ιός θέριζε πανευρωπαϊκά, ορισμένοι υψηλά ιστάμενοι μέσα σε αυτές τις υπηρεσίες ζούσαν στο δικό τους πλανήτη και πίεζαν τα διάφορα γραφεία να συνεχίσουν να στέλνουν κανονικά το προσωπικό τους σε ταξίδια εδώ και κει

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία