Σκέψεις για «κορωνο-ομόλογο» στην ΕΚΤ γράφει το Reuters

22443420

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξέφρασαν τη στήριξή τους στην έκδοση ενός «coronabond» από τον ESMπροκειμένου να υπάρξει κοινή αντίδραση της Ευρωζώνης στον κορωνοϊό - Eνστάσεις από Γερμανία - Ολλανδία - Καμία αντίρρηση από τα μέλη της ΕΚΤ για την ένταξη της Ελλάδας στο QE αναφέρει το πρακτορείο

Δεν υπήρξε καμία αντίρρηση κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην ένταξη, για πρώτη φορά, των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται τρεις πηγές της ΕΚΤ. Οι πηγές σημείωσαν ότι οι σημερινές δυσκολίες δεν συνδέονται με την πολιτική της Ελλάδας και ότι συνεπώς ένας αποκλεισμός των ελληνικών ομολόγων θα αποτελούσε ουσιαστικά τιμωρία της χώρας.

Μία από τις πηγές, αναφέρει το δημοσίευμα, δήλωσε ότι ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξέφρασαν τη στήριξή τους στην έκδοση ενός «κορωνο- ομολόγου» («coronabond») από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για τη χρηματοδότηση μίας κοινής αντίδρασης της Ευρωζώνης στον κορονοϊό, αλλά συμφωνήθηκε ότι αυτή την απόφαση πρέπει να τη λάβουν οι κυβερνήσεις και όχι η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, παρέκαμψε τις αντιρρήσεις της Γερμανίας και της Ολλανδίας, υιοθετώντας την ιστορική δέσμευση ότι «δεν υπάρχουν όρια» για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης. Το πρόγραμμα αγορών ομολόγων, ύψους 750 δισ. ευρώ, που αποφασίστηκε χθες συνοδεύθηκε από τη δέσμευση για την άρση, αν χρειαστεί, των «περιορισμών» που έχει επιβάλει η ίδια η ΕΚΤ και αφορούν στο ότι δεν μπορεί να αγοράζει πάνω από το ένα τρίτο των ομολόγων μίας χώρας. Αυτό σημαίνει ότι η στήριξη της ΕΚΤ μπορεί να γίνεται όπου αυτή είναι πιο αναγκαία και συνεπώς η κεντρική τράπεζα μπορεί να αυξήσει τις αγορές ιταλικών ομολόγων, ελαφρύνοντας το οικονομικό βάρος της χώρας που υφίσταται τη μεγαλύτερη έξαρση του κορωνοϊού στην Ευρώπη.

Ωστόσο, η απόφαση αυτή, η οποία ηρέμησε τις αγορές ομολόγων, συνάντησε αντίσταση από λίγους αξιωματούχους κατά την τηλεδιάσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, σύμφωνα με πηγές που έχουν άμεση γνώση του θέματος. Στους διαφωνούντες περιλαμβάνονταν οι κεντρικοί τραπεζίτες της Γερμανίας και της Ολλανδίας, οι οποίοι ήταν παραδοσιακά αντίθετοι στις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ (γνωστές και ως ποσοτική χαλάρωση ή QE).

Η μειοψηφία αυτή φοβάται από καιρό ότι η ΕΚΤ θα καταστεί εκ των πραγμάτων ο χρηματοδότης των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης. Παρά τις αντιρρήσεις τους για την αύξηση των ορίων, ακόμη και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Γερμανίας και της Ολλανδίας συμφώνησαν ότι η ΕΚΤ πρέπει να δράσει αποφασιστικά για να τονώσει την οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, δήλωσαν οι πηγές. Η Λαγκάρντ διαπίστωσε μία ξεκάθαρη πλειοψηφία και ενέκρινε τα σχέδια αυτά, πρόσθεσαν οι πηγές.


Διαβάστε επίσης:

Φάρμακα για τον κορωνοϊό: Τα ενθαρρυντικά νέα από τις έρευνες και το ελληνικό «οπλοστάσιο» κατά του ιού

Κορωνοϊός: Νέο μήνυμα Μητσοτάκη το απόγευμα - Θα αναφερθεί και στην ευνοϊκή απόφαση της ΕΚΤ για την Ελλάδα

Κορωνοϊός - Θεοδωρικάκος: Έκτακτα μέτρα για τους δημοσίους υπαλλήλους
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία