Κορωνοϊός: Πρόστιμα έως και 1 εκατ. ευρώ σε όσους αισχροκερδούν

Κορωνοϊός: Πρόστιμα έως και 1 εκατ. ευρώ σε όσους αισχροκερδούν

Έρχεται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στην οποία θα περιγράφεται σε ποιο βαθμό οι ανατιμήσεις θα θεωρούνται αισχροκέρδεια - Το υπ. Ανάπτυξης θα μπορεί να «κατεβάζει» και διαφημίσεις - Υφ. Ανάπτυξης στον ΘΕΜΑ 104,6: Θα είμαστε αμείλικτοί, τα πρόστιμα θα είναι υψηλά και παραδειγματικά

supermarket--MAGAZIA-KLEISTA--KORONAIOS-IOS-PANDIMIA-KARANTINA-CORONAVIRUS-arthrou
Ιδιαίτερα τσουχτερά πρόστιμα αλλά και την άσκηση ποινικής δίωξης σε υποθέσεις αισχροκέρδειας προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία επιβάλλεται σειρά έκτακτων μέτρων στη λειτουργία της αγοράς για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Όπως ανακοίνωσε ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, τα διοικητικά πρόστιμα, ανάλογα με την περίπτωση, θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ και θα φθάνουν έως και το 1 εκατ. ευρώ.

Πώς θα ορίζεται η αισχροκέρδεια

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ΠΝΠ θα περιγράφεται επαρκώς σε ποιο βαθμό οι ανατιμήσεις θα θεωρούνται αισχροκέρδεια. Αυτό θα προσδιορίζεται με βάση το όφελος που θα υπολογίζεται με βάση τις τιμές κτήσης και πώλησης ενώ θα λαμβάνονται υπόψη και τα αποθέματα. Παράλληλα θα λαμβάνεται υπόψη και το μεσοσταθμικό ποσοστό κέρδους που είχε μια εταιρεία παραγωγής, προμήθειας και διάθεσης των επίμαχων προϊόντων το διάστημα πριν το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης.

«Ουσιαστικά θα ορίζεται ως θεμιτό κέρδος για έναν καταστηματάρχη αυτό που είχε έως το τέλος Φεβρουαρίου», δήλωσε ο υπουργός.

Υφ. Ανάπτυξης στον ΘΕΜΑ 104,6:

Για τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης λέγοντας ότι «τα πρόστιμα για την αισχροκέρδεια θα είναι πολύ αυαστηρά. Οι κυρώσεις θα είναι και ποινικές. Τα συνεργεία είναι έξω και παρακολουθούν. Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι λίγα τα κρούσματα αισχροκέρδειας».

«Θα είμαστε αμείλικτοί σε όσους πάνε να αισχροκερδίσουν. Τα πρόστιμα θα είναι υψηλά και παραδειγματικά» πρόσθεσε ο κ. Παπαθανάσης.

Μιλώντας για τα σούπερ μάρκετ τόνισε ότι «είναι απαραίτητο να δουλεουν επτά ημέρες την εβδομάδα και αν υπάρχει ανάγκη να προσλάβουν προσωπικό. Θα πρέπει να λειτουργήσουν τα σούπερ μάρκετ ώστε να νιώθει άνετα ο πολίτης να κάνει τις αγορές του».

Κλείσιμο
Εξήγησε, δε, για τις λαϊκές αγορές πως «ό,τι δεν έχει σχέση με το φαγητό φεύγει. Παραμένουν τα χαρτικά, όλα τα υπόλοιπα δεν θα πωλούνται στις λαικές αγορές - ρούχα, εσώρουχα, κηπευτικά κ.α. Άρα θα υπάρχει χώρος και να απομακρυνθούν οι πάγκοι ο ένας από τον άλλο».

Οι τηλεοπτικές διαφημίσεις

Σε ό,τι αφορά τις τηλεοπτικές διαφημίσεις που πωλούν ακριβά προϊόντα, όπως μάσκες και αντισηπτικά, η ΠΝΠ θα δίδει τη δυνατότητα στο υπουργείο Ανάπτυξης να παρεμβαίνει για τη διακοπή τους ενώ παράλληλα θα διενεργείται και έλεγχος στις συγκεκριμένες εταιρείες απ' τα κλιμάκια των ελεγκτών.

Η παρέμβαση της Επ. Ανταγωνισμού

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν χρησιμοποιεί το «χαρτί» της διατίμησης κρίνεται πολύ σημαντική η χθεσινή τοποθέτηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού με την οποία ουσιαστικά γνωστοποίησε πως θα επιτρέψει στους παραγωγούς να θέσουν ανώτατη τιμή μεταπώλησης των προϊόντων τους ώστε να δεσμεύουν και τη λιανική. Μία κίνηση που ήλθε μετά και τις διαβεβαιώσεις εκ μέρους των εταιρειών που παράγουν αντισηπτικά υγρά και μαντηλάκια πως δεν έχουν αλλάξει τις τιμές τους μετά την «έκρηξη» της υγιειονομικής κρίσης και πως διατηρούν ίδια την τιμολογιακή πολιτική.

Διαβάστε επίσης:

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Τι ισχύει για μαγαζιά, ωράρια, μετακινήσεις και Δημόσιο

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Θα επιτρέψει την επιβολή ανώτατης τιμής μεταπώλησης σε προϊόντα από τους παραγωγούς

Κορωνοϊός: Πώς ο Μητσοτάκης έλυσε τον «γόρδιο δεσμό» με τις θρησκευτικές τελετές, εκθέτοντας την Ιεραρχία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ