Επιτροπή Ανταγωνισμού: Θα επιτρέψει την επιβολή ανώτατης τιμής μεταπώλησης σε προϊόντα από τους παραγωγούς

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Θα επιτρέψει την επιβολή ανώτατης τιμής μεταπώλησης σε προϊόντα από τους παραγωγούς

Πρόκειται για μία κίνηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού με την οποία επιχειρείται να μπει ένα φρένο σε φαινόμενα αισχροκέρδειας σε προϊόντα λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης που επικρατεί στην αγορά

epitropi_antagonismou
Την πρόθεσή της να μην λάβει δράση ενάντια σε πρακτικές επιβολής «μέγιστων τιμών μεταπώλησης προϊόντων ή συνιστώμενων τιμών σε συμβάσεις προμήθειας και συμφωνίες διανομής (κάθετες συμφωνίες)» λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης που επικρατεί στην αγορά γνωστοποίησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Πρόκειται για μία κίνηση με την οποία επιχειρείται να μπει ένα φρένο σε φαινόμενα αισχροκέρδειας μέσω του ορισμού ανώτατης τιμής απ’ τον ίδιο τον παραγωγό που θα δεσμεύει και τον πωλητή.

Η Επιτροπή διευκρινίζει ωστόσο πως θα συνεχίσει να εξετάζει, «κάθετους περιορισμούς ιδιαίτερης σοβαρότητας, όπως ο καθορισμός της ελάχιστης τιμής μεταπώλησης που θα υποπέσουν στην αντίληψή της, επιβάλλοντας τις κατά την νομοθεσία προβλεπόμενες κυρώσεις».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, η Επιτροπή Ανταγωνισμού δηλώνει ότι, σε ειδικές συνθήκες, επιτρέπονται κάθετες συμφωνίες «που αφορούν στην πώληση αγαθών και υπηρεσιών παντός είδους, εάν το μερίδιο αγοράς του προμηθευτή στη σχετική αγορά, ήτοι στην αγορά των αγαθών ή υπηρεσιών στην οποία πωλεί τα αγαθά ή τις υπηρεσίες, δεν υπερβαίνει το ποσοστό του 30% και το μερίδιο αγοράς του αγοραστή στην σχετική αγορά».

Ως ενδεικτικά παραδείγματα αναφέρει η επιτροπή τα εξής:

- Ο παραγωγός προϊόντων προσωπικής υγιεινής μπορεί να ορίζει τις ανώτατες τιμές μεταπώλησης των προϊόντων του από τους αγοραστές / πελάτες του λιανεμπόρους.

- Σε ένα δίκτυο διανομής τροφίμων, ο παραγωγός μπορεί να θέσει συνιστώμενες τιμές μεταπώλησης των προϊόντων αυτών.

- Σε περίπτωση εισαγωγής νέου προϊόντος, ακόμα και η επιβολή τιμής μεταπώλησης μπορεί να είναι δικαιολογημένη για σύντομες σε χρονική διάρκεια περιόδους (π.χ. προωθητικές ενέργειες / καμπάνιες 2 έως 6 εβδομάδων).

- Μία κύρια διαδικτυακή πλατφόρμα (internetplatform/ marketplace) μπορεί να θέσει ανώτατο όριο τιμής στα προϊόντα που διατίθενται μέσω αυτής.

Κλείσιμο
Επίσης, είναι δυνατόν μέγιστες τιμές μεταπώλησης ή συνιστώμενες τιμές μεταπώλησης εάν αυτές εφαρμόζονται σε κάθετες συμφωνίες (συμφωνίες μεταξύ διαφορετικών σταδίων της προμηθευτικής αλυσίδας και της αλυσίδας διανομής) που αφορούν στην πώληση αγαθών και υπηρεσιών παντός είδους.
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης