Κορωνοϊός: Μεγάλη η δοκιμασία για τις αντοχές των επαγγελματιών υγείας

Κορωνοϊός: Μεγάλη η δοκιμασία για τις αντοχές των επαγγελματιών υγείας

Κορωνοϊός: Οι απώλειες που μετρούν δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία - Εκατοντάδες ιατροί, νοσηλευτές και λοιποί υγειονομικοί εργαζόμενοι βρίσκονται σε απομόνωση στις οικίες τους, ενώ σε όλα τα νοσοκομεία γίνονται και απολυμάνσεις

giatroi
Τα αντανακλαστικά και τις αντοχές των επαγγελματιών υγείας δοκιμάζει όπως είναι αναμενόμενο η πανδημία του κορωνοϊού. Εκατοντάδες ιατροί, νοσηλευτές και λοιποί υγειονομικοί εργαζόμενοι από δημόσια αλλά και ιδιωτικά νοσοκομεία βρίσκονται σε απομόνωση στις οικίες τους ακολουθώντας τα σχετικά πρωτόκολλα του επιχειρησιακού σχεδίου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για προληπτικό μέτρο διάρκειας 14 ημερών ώστε να προστατευθούν οι ίδιοι οι επαγγελματίες υγείας, αλλά και οι άλλοι εργαζόμενοι και φυσικά οι νοσηλευόμενοι μέσα στις μονάδες υγείας και λαμβάνεται μετά την έκθεσή τους σε κρούσμα το οποίο όμως δεν γνώριζαν δια διάφορους λόγους κατά τη διαχείρισή του.

Αυτό για παράδειγμα έγινε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου όταν διαπιστώθηκε πως ο 66χρονος  που κατέληξε χθες, είχε νοσηλευτεί δύο ημέρες στην Παθολογική κλινική ως περιστατικό με αναπνευστική λοίμωξη πριν διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό. Γιατροί και νοσηλευτές και κάποιοι άλλοι εργαζόμενοι βρίσκονται εκτός νοσοκομείου, σε απομόνωση κατ' οίκον, από την Τετάρτη 4 Μαρτίου που έγινε η διάγνωση.

Κατά πληροφορίες, 3 εργαζόμενοι από το νοσοκομείο αυτό έχουν διαγνωστεί ότι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό και δεν μένουν απλώς για προληπτικούς λόγους στις οικίες τους.

Άλλα νοσοκομεία τα οποία έχουν «χάσει» ανθρώπινο δυναμικό είναι τα νοσοκομεία Πύργου και Αμαλιάδας στην Ηλεία, τα νοσοκομεία Καστοριάς, Κοζάνης και το Κέντρο Υγείας Σιάτιστας, τα νοσοκομεία Αλεξάνδρα και Λαϊκό στην Αττική.

Μάλιστα, στο Λαϊκό βρέθηκε θετικός στον ιό και ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής και διευθυντής του Παθολογικού τομέα του νοσοκομείου, κ. Πέτρος Σφηκάκης.

Σε όλα τα νοσοκομεία εκτός από την απομάκρυνση των εργαζομένων γίνονται απολυμάνσεις στους χώρους.

Θετικοί στον κορωνοϊό έχουν βρεθεί και εργαζόμενοι σε ιδιωτικά νοσοκομεία της Αττικής, όπου επίσης λαμβάνονται ταχύτατα τα σχετικά μέτρα αναφορικά με την απομόνωση του προσωπικού και την απολύμανση. Μάλιστα, στις ιδιωτικές μονάδες υγείας η απομόνωση αυτή ως μέτρο δεν λειτουργεί επιβαρυντικά στους υπόλοιπους εργαζόμενους όπως συμβαίνει στα δημόσια νοσοκομεία όπου η υποστελέχωση αποτελεί μεγάλη πληγή για το σύστημα υγείας.

Στα δημόσια νοσοκομεία η «απώλεια» του προσωπικού στην παρούσα φάση, αντιμετωπίζεται με μετακινήσεις προσωπικού από Κέντρα Υγείας και άλλες δημόσιες δομές που δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και μπορούν να παραχωρήσουν προσωπικό.

Κλείσιμο
Βέβαια, αυτή η αντιμετώπιση ίσως αλλάξει το επόμενο διάστημα, καθώς σύμφωνα με την Επιτροπή των ειδικών για τους Λοιμογόνους παράγοντες όταν θα αυξηθούν τα κρούσματα και θα απαιτείται η παροχή υπηρεσιών υγείας με αμείωτο ρυθμό, στα νοσοκομεία θα παραμένουν όλοι οι εργαζόμενοι που δεν νοσούν -και πιθανόν μέχρι να νοσήσουν- τηρώντας τα προστατευτικά μέτρα και ασκώντας το λειτούργημά τους κανονικά.


Διαβάστε επίσης:

Άδεια ειδικού σκοπού: Μέχρι πότε μπορούν οι γονείς να κάνουν χρήση του μέτρου - Αναλυτικές οδηγίες

Κορωνοϊός: Delivery χωρίς επαφή, προσφέρουν ειδικές εταιρείες

Κορωνοϊός - Μένουμε Σπίτι: Διάσημοι στη «μάχη» κατά της πανδημίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ