Σακελλαροπούλου: Απόλυτη η συμμόρφωση με τα μέτρα για τον κορωνοϊό - Να διαφυλάξουμε τα σύνορά μας

Σακελλαροπούλου: Απόλυτη η συμμόρφωση με τα μέτρα για τον κορωνοϊό - Να διαφυλάξουμε τα σύνορά μας

Πρέπει να διαφυλάξουμε τα σύνορά μας επιτελώντας το ανθρωπιστικό μας καθήκον - Απαιτείται η απόλυτη συμμόρφωση στις οδηγίες και η πλήρης εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης - Το μήνυμά της για τις γυναίκες

sakelaropoulou-arthrou
Οι αναφορές στα δύο κορυφαία θέματα της επικαιρότητας, την κατάσταση στα σύνορα από τις απόπειρες εισβολής μεταναστών μετά το άνοιγμα των συνόρων από την Τουρκία και την κρίση από την πανδημία του κορωνοϊού κυριάρχησαν στην αντιφώνηση της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου προς τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο μετά την ορκωμοσία της στη Βουλή.

«Πρέπει να διαφυλάξουμε τα σύνορά μας επιτελώντας το ανθρωπιστικό μας καθήκον απέναντι σε ανυπεράσπιστους και απελπισμένους ανθρώπους» είπε η κυρία Σακελλαροπούλου. «Είναι μία δύσκολη αλλά όχι άλυτη εξίσωση, που απαιτεί ομοψυχία, περίσκεψη, αποφασιστικότητα, συνετή διαχείριση και άκαμπτο φρόνημα» σημείωσε.

Η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε, επίσης, ότι αυτήν τη χρονική στιγμή καλούμαστε να αποκρούσουμε την επιθετικότητα εκείνων που, εργαλειοποιώντας τον ανθρώπινο πόνο, επιβουλεύονται την εθνική κυριαρχία μας. 

Παράλληλα σημείωσε ότι «καλούμαστε σε προτεραιότητα να αντιμετωπίσουμε την πανδημία του κορωνοϊού» κάνοντας λόγο για «υπαρκτό κίνδυνο για τους ηλικιωμένους»

Δείτε το βίντεο με την αντιφώνηση της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου

Η ομιλία της Α. Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο


Ωστόσο σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει πανικός «που θα φέρει διάρρηξη του κοινωνικού ιστού».

«Απαιτείται η απόλυτη συμμόρφωση στις οδηγίες και η πλήρης εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω μετάδοση του ιού» σημείωσε η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κλείσιμο
Αναφερόμενη στις σημερινές συνθήκες, τόνισε ότι σε έναν κόσμο ιδιαίτερα ρευστό, η πατρίδα μας καλείται να διαχειριστεί νέες προκλήσεις. «Να αποκρούσει νέους κινδύνους, να αποτρέψει νέες απειλές. Χωρίς να σταματήσει τον αγώνα που δίνει για την κοινωνική και οικονομική της ανασυγκρότηση. Χωρίς εκπτώσεις στο δημοκρατικό πολίτευμα και στο κράτος δικαίου, που αποτελούν τα θεμέλια της κοινωνικής μας υπόστασης και τον οδηγό για την κοινή μας ζωή» πρόσθεσε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι με βάση αυτές τις αξίες, ενωμένοι και δημιουργικοί, θα πορευτούμε για να κερδίσουμε ένα μέλλον ευημερίας που να μας χωράει όλους. «Μέλλον που, με έμπνευση το ευρωπαϊκό όραμα, συνδέεται με έναν νέο πατριωτισμό, ο οποίος δεν αντιστρατεύεται τον κοσμοπολιτισμό αλλά αποτελεί προϋπόθεσή του. Και που είμαι βέβαιη πως όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις του τόπου, οι θεσμοί και οι ίδιοι οι πολίτες θα υπερασπιστούν δημιουργικά, αποφασιστικά και με πνεύμα εθνικής συνεννόησης», συμπλήρωσε η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εξέφρασε τέλος την ελπίδα «η εκλογή της πρώτης γυναίκας στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας να είναι η αφορμή για τη βελτίωση της θέσης όλων των γυναικών τόσο στην οικογένεια όσο και στην κοινωνία» ώστε οι γυναίκες «υτής της χώρας να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να φτάσουν όπου ονειρεύονται με την αξία τους, χωρίς να αντιμετωπίζουν εμπόδια μόνο και μόνο επειδή γεννήθηκαν γυναίκες».

Η κ. Σακελλαροπούλου ευχαρίστησε τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τη θερμή υποδοχή που της επιφύλαξε και μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τη θητεία του, υπογραμμίζοντας ότι σε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές για τη χώρα πέτυχε την εθνική ομοψυχία και τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, σε ένα περιβάλλον ναρκοθετημένο από την ένταση, τον αρνητισμό και την καχυποψία. Όπως σημείωσε, με τις πρωτοβουλίες του, ο κ. Παυλόπουλος κράτησε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τους εταίρους μας στην Ευρώπη και συνέβαλε αποφασιστικά στην παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη.

Απευθυνόμενη στον κ. Παυλόπουλο, του ευχήθηκε, με το πέρας της θητείας του, προσωπική και οικογενειακή υγεία και ευημερία και εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι -στο πλαίσιο των πλούσιων αναζητήσεών του- θα συνεχίσει για πολλά χρόνια να προσφέρει.

Παυλόπουλος: Καλή δύναμη και καλή τύχη

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποδεχόμενος την κ. Σακελλαροπούλου, της ευχήθηκε ολόψυχα κάθε επιτυχία κατά την επιτέλεση των καθηκόντων της, ιδίως σ' αυτές τις κρίσιμες ώρες, υπογραμμίζοντας ότι η επιτυχία της αφορά τον τόπο μας και το λαό μας.

Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι γνωρίζει την κ. Σακελλαροπούλου πολλά χρόνια, προσθέτοντας πως έχει παρακολουθήσει την πορεία της στο κορυφαίο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, το εμβληματικό Συμβούλιο της Επικρατείας, με τη μεγάλη ιστορία, τη μεγάλη παράδοση και, ταυτοχρόνως, με μία νομολογία, η οποία έχει χαράξει την ερμηνεία του Συντάγματος, όλων των Συνταγμάτων από τότε που δημιουργήθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας. «Φτάσατε μέχρι την κορυφή αυτού του δικαστηρίου. Και θεωρώ ότι αυτό το εφόδιο είναι η μεγαλύτερη εγγύηση για το ότι θα ασκήσετε τα καθήκοντά σας, ως ρυθμιστής του πολιτεύματος, με πλήρη σεβασμό στο Σύνταγμα και, το κυριότερο επίσης, με πλήρη γνώση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, έτσι ώστε να υπερασπισθείτε στο ακέραιο τα εθνικά μας θέματα και τα εθνικά μας δίκαια», ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στην κ. Σακελλαροπούλου.

«Η καλύτερη στιγμή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι, όταν φεύγει από την Προεδρία της Δημοκρατίας, να έχει το αίσθημα ότι έχει ανταποκριθεί στο ακέραιο στα καθήκοντά του και έχει, επίσης στο ακέραιο, αρθεί στο ύψος των περιστάσεων» επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος και ευχήθηκε στη νέα Πρόεδρο «καλή δύναμη και καλή τύχη». «Τη χρειάζεσθε σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς», πρόσθεσε και κατέληξε λέγοντας ότι θα είναι πάντοτε στη διάθεσή της.

Χωρίς χειραψίες η ορκωμοσία

Σε στενό κύκλο βουλευτών αξιωματούχων και καλεσμενων διεξήχθη η τελετή ορκωμοσίας της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου λόγω των μέτρων προστασίας απο τον κορωνοϊό.

Μετά την αναγνώση του όρκου η κυρία Σακελλαροπούλου κατέβηκε στα βουλευτικά έδρανα χαιρετώντας με ένα νεύμα του κεφαλιού της και χωρίς να κάνει καμία χειραψία - λόγω κορωνοϊού - όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και όλους τους υπουργούς. Εκτός τελετής έμειναν οι αναπληρωτές και υφυπουργοί.

Δείτε βίντεο με την ορκωμοσία της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο ορκωμοσία της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου


Η Κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ εκπροσωπήθηκε απο 15 βουλευτές μεταξύ των οποίων ο γραμματέας της Σταύρος Καλαφάτης και οι αντιπρόεδροι του κοινοβουλιου Χαράλαμπος Αθανασίου και Θανάσης Μπούρας.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ το παρών έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας και 5 βουλευτές.

Το παρων έδωσαν και οι αρχηγοι των υπολοιπων κομματων Φώφη Γεννηματά, Δημήτρης Κουτσούμπας, Κυριακάς Βελόπουλος και Γιάνης Βαρουφάκης.

Δείτε φωτογραφίες από τα μέτρα για τον κορωνοϊό στη Βουλή:

orkomosia_proedros_dhmokratia_sakelaropoulou_boulh_ellada__2
orkomosia_proedros_dhmokratia_sakelaropoulou_boulh_ellada__1
orkomosia_proedros_dhmokratia_sakelaropoulou_boulh_ellada_


Να σημειωθεί ότι εντός της Ολομέλειας υπουργοί, βουλευτές και αξιωματούχοι κάθισαν τηρώντας μεταξύ τους απόσταση ασφαλείας. Οι βουλευτές άφησαν 1-2 έδρανα κενά ανάμεσά τους, ενώ αραιά τοποθετήθηκαν και οι καρέκλες των υπουργών. Συνολικά παρευρέθηκαν 13 υπουργοί, καθώς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Π. Πικραμμένος και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης έλειπαν.

Απο τα έδρανα παρακολούθησαν την τελετή 35 βουλευτές ενώ περίπου 35 άτομα βρέθηκαν στα θεωρεία. Απο τα θεωρεία παρακολούθησαν την τελετή λίγοι στενοί συγγενείς της νέας προέδρου καθώς και ο σύντροφός της.

Στις εισόδους της Ολομέλειας, όπως και στην έδρα του προεδρείου, τοποθετήθηκαν δοχεία με αντισηπτικό.

Αμέσως μετά την τελετή ορκωμοσίας η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας πέρασε μπροστά απο τα έδρανα των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να τους ευχαριστήσει, ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση τηρήθηκαν αρκετά μέτρα απόστασης, και φυσικά αποφεύχθηκαν ασπασμοί και χειραψίες. Είναι δε ενδεικτικό ότι ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης συνάντησε στον διάδρομο του κοινοβουλίου τον πρωθυπουργό και αντανακλαστικά έτεινε το χέρι του για χειραψία, ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης έκανε δυο βήματα πίσω, υπογραμμίζοντας μεταξύ αστείου και σοβαρού ότι οι επαφές πρέπει να αποφεύγονται.

Επίσης, στο περιθώριο της διαδικασίας και ενώ οι βουλευτές είχαν εισέλθει στην Ολομέλεια περιμένοντας να προσέλθει και η νέα Πρόεδρος, επικρατούσε νεκρική σιγή, ώσπου ο κ. Θανάσης Παφίλης έβηξε. Αμέσως συγκέντρωσε τα καχύποπτα βλέμματα των κοντινών του για να τους εξηγήσει ότι είναι απολύτως υγιής. Παντως ο γγ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας του συνέστησε να λαμβάνει μέτρα προφύλαξης.

Με επαφή γροθιάς υποδέχθηκε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Δείτε φωτογραφίες από την άδεια Βουλή:

boulh_athna_ellada_sakelaropoulou_proedros_dhmokratias_orkomosia
boulh_athna_ellada_sakelaropoulou_proedros_dhmokratias_orkomosia_5
boulh_athna_ellada_sakelaropoulou_proedros_dhmokratias_orkomosia_1
boulh_athna_ellada_sakelaropoulou_proedros_dhmokratias_orkomosia_2


Διαβάστε επίσης:

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Στο ΥΠΕΘΑ την Τρίτη για να ενημερωθεί για τα ελληνοτουρκικά

Σακελλαροπούλου: Σήμερα ορκίζεται η νέα ΠτΔ - Πώς ο κορωνοϊός άλλαξε το τελετουργικό

Κορωνοϊός – Βουλή: Μέχρι 20 βουλευτές θα συζητούν τα νομοσχέδια στην Ολομέλεια


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης