Κορωνοϊός: Τι γνωρίζουμε για τη νέα υποπαραλλαγή XBB.1.5 που ονομάστηκε «Κράκεν» - Γιατί προκαλεί ανησυχία

Κορωνοϊός: Τι γνωρίζουμε για τη νέα υποπαραλλαγή XBB.1.5 που ονομάστηκε «Κράκεν» - Γιατί προκαλεί ανησυχία

Πότε και πού εντοπίστηκε η XBB.1.5 για πρώτη φορά, πόσο καλύπτεται από τα εμβόλια

koronoios-maska
Ανησυχία επικρατεί στη διεθνή επιστημονική κοινότητα για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού και ενώ ήδη έχουν ανακοινωθεί μέτρα για τους ταξιδιώτες από την Κίνα, η νέα υποπαραλλαγή XBB.1.5 που ονομάστηκε- στο Twitter- «Κράκεν» και εντοπίζεται στις ΗΠΑ, είναι εκείνη που φαίνεται να προκαλεί τον μεγαλύτερο προβληματισμό.

Οι ειδικοί παρακολουθούν το νέο στέλεχος Omicron XBB.1.5 που στο Twitter ονομάστηκε «Κράκεν» λόγω της δυνατότητάς του- σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες- να προκαλέσει το επόμενο μεγάλο κύμα COVID, καθώς μπορεί να διαφύγει εύκολα από τα τεστ ενώ μεταδίδεται εξαιρετικά εύκολα και γρήγορα.

Η τεχνική συμβουλευτική ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εξέλιξη των ιών επεξεργάζεται τον κίνδυνο που μπορεί να προκληθεί από αυτή τη νέα παραλλαγή, η οποία είναι η πιο μεταδοτική μέχρι στιγμής, όπως δήλωσε η Maria Van Kerkhove, τεχνική υπεύθυνη για την αντιμετώπιση της COVID-19 στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη. Η οργάνωσή της ζήτησε επίσης από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) να υποβάλουν έκθεση σχετικά με τους κινδύνους της νέας παραλλαγής, δεδομένου ότι η XBB.1.5 έχει «αντικαταστήσει γρήγορα άλλες παραλλαγές» σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, σύμφωνα με ό,τι δήλωσε η Van Kerkhove στη συνέχεια. Η έκθεση αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Στο μεταξύ, αυτή τη στιγμή, οι ειδικοί ανησυχούν κυρίως για την ικανότητα της παραλλαγής να εξαπλωθεί γρήγορα και να ξεπεράσει άλλα στελέχη της Omicron ενώ οι ερευνητές εξετάζουν κατά πόσον η XBB.1.5 μπορεί να έχει και άλλες ανησυχητικές ιδιότητες, όπως η ικανότητα να προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο, πρόσθεσε η Van Kerkhove.

Αυτό που είναι γνωστό, ωστόσο, είναι ότι η XBB.1.5 συνεχίζει αυτό που ξεκίνησε η Omicron, να «γεννά» δηλαδή παραλλαγές που εξαπλώνονται, και αποφεύγουν την ανοσία από προηγούμενη μόλυνση και εμβολιασμό, με αυξανόμενη ευκολία. 

Πότε και πού εντοπίστηκε η XBB.1.5 για πρώτη φορά

Αν και μόλις πρόσφατα εξαπλώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο, η XBB.1.5 υπάρχει εδώ και καιρό. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Κλείσιμο
Η XBB.1.5 είναι ένας ανασυνδυασμός, ή συνδυασμός, δύο παραφυάδων της Omicron BA.2, γνωστή ως «stealth Omicron» για την ικανότητά της να παράγει ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα σε ορισμένες εξετάσεις.

Μέχρι στιγμής, στις ΗΠΑ παρατηρείται η πιο αξιοσημείωτη ανάπτυξη της νέας παραλλαγής. Αυτή την εβδομάδα, τα CDC προέβλεψαν ότι αποτελεί περίπου το 75% των λοιμώξεων στις περιοχές 1 και 2, οι οποίες περιλαμβάνουν το Κονέκτικατ, το Μέιν, τη Μασαχουσέτη, το Νιου Χάμσαϊρ, το Ρόουντ Άιλαντ, το Βερμόντ, τη Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ, το Πουέρτο Ρίκο και τις Αμερικανικές Παρθένες Νήσους. Σε εθνικό επίπεδο, προβλεπόταν να βρίσκεται γύρω στο 40% των κρουσμάτων.

Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες παρατηρείται επίσης κατακόρυφη αύξηση. Η παραλλαγή έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής σε τουλάχιστον 25 χώρες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Γιατί είναι τόσο ανησυχητική

Στις ΗΠΑ, η XBB.1.5 προβλεπόταν να αφορά μόλις περίπου το 1% των κρουσμάτων στις αρχές Δεκεμβρίου. Ένα μήνα αργότερα, προβλέπεται να βρίσκεται πίσω από το 40% των περιπτώσεων. Τα CDC αναμένεται να δημοσιεύσουν μια νέα πρόβλεψη για την παραλλαγή COVID την Παρασκευή.

Στο μεταξύ, για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού και συγκεκριμένα, για το στέλεχος ΧΒΒ.1.5 μίλησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση ή θνησιμότητα». «Το στέλεχος ΧΒΒ.1.5 κυκλοφορεί στις ΗΠΑ κι έχει φτάσει στο 40% των κρουσμάτων, ανήκει στην Ο και είναι το πιο μεταδοτικό στέλεχος», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, εξηγώντας πως «μπορεί να έχει φτάσει σε πολύ μικρό αριθμό, ακόμα όμως το ψάχνουμε».

Επίσης, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, διευκρίνισε ότι «δεν βλέπει να βρισκόμαστε μπροστά σε νέο κύμα» ενώ χαρακτήρισε «απειλή» την παραλλαγή κορωνοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η συγκεκριμένη έξαρση είναι διαχειρίσιμη.

Ειδήσεις σήμερα:

Αγρίνιο: Ξεκληρίστηκε η οικογένεια του Νικολόπουλου από το πενταπλό φονικό

Πάτρα: Εγκεφαλικά νεκρός ο 6χρονος Θωμάς από τα Γρεβενά - Δωρίζουν τα όργανά του

Τζιανλούκα Βιάλι: Πέθανε στα 58 του χρόνια ο Ιταλός θρύλος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ