Κορωνοϊός: H υποπαραλλαγή «Κράκεν» εξαπλώθηκε μέσα σε δύο μήνες - Ο χάρτης των κρουσμάτων

Κορωνοϊός: H υποπαραλλαγή «Κράκεν» εξαπλώθηκε μέσα σε δύο μήνες - Ο χάρτης των κρουσμάτων

Η υποπαραλλαγή XBB.1.5 είναι το πιο μεταδοτικό στέλεχος που εντοπίστηκε από την έναρξη της πανδημίας

kosmos_covid_arthro
Η ραγδαία εξάπλωση της άκρως μεταδοτικής υποπαραλλαγής του κορωνοϊού -που κάποιοι αποκαλούν «Κράκεν»- αποτυπώνεται σε μεγάλο βαθμό από έναν χάρτη της Daily Mail. 

Ο λόγος για την υποπαραλλαγή XBB.1.5 που είναι το πιο μεταδοτικό στέλεχος που εντοπίστηκε από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με τους επικεφαλής του ΠΟΥ. Έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 29 χώρες, αφού εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο. Προκάλεσε κύμα κρουσμάτων και εξαπλώθηκε ταχύτερα από οποιαδήποτε παραλλαγή από τότε που η Omicron σάρωσε για πρώτη φορά τον κόσμο τον περασμένο χειμώνα.

Δείτε πως εξαπλώθηκε σταδιακά η υποπαραλλαγή του κορωνοϊού από τον Οκτώβριο ως τον Δεκέμβριο:
ezgif_com-gif-maker__1_
ezgif_com-gif-maker__2_
ezgif_com-gif-maker
ezgif_com-gif-maker__3_
 


Παρά το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά μεταδοτική, οι ειδικοί επιμένουν ότι το εν λόγω στέλεχος είναι εξίσου ήπιο με τα προηγούμενα στελέχη του ιού. Για την ώρα πάντως δεν φαίνεται χώρες να παίρνουν έξτρα μέτρα για την υποπαραλλαγή «Κράκεν», ωστόσο η Daily Mail σημειώνει ότι αξιωματούχοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, λέγεται ότι έχουν έτοιμες οδηγίες για μάσκες, τηλεργασία και κοινωνική αποστασιοποίηση, εάν οι πιέσεις, μεταξύ άλλων από τους ασθενείς με  Covid, θέσουν το δημόσιο συστημα υγείας «σε κίνδυνο κατάρρευσης».

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Karl Lauterbach δήλωσε: «Ας ελπίσουμε ότι θα ξεπεράσουμε τον χειμώνα προτού μια τέτοια παραλλαγή εξαπλωθεί ανάμεσά μας». Τα δεδομένα επιτήρησης δείχνουν ότι το στέλεχος αυτό του κορωνοϊού, που είναι ουσιαστικά μια συγχώνευση των παραλλαγών BA.2.10.1 και BA.2.75, αποτελεί ήδη το 75% των κρουσμάτων στις περιοχές των ΗΠΑ που έχουν πληγεί περισσότερο.

Κλείσιμο
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε χθες ότι το XBB.1.5 είναι το «πιο μεταδοτικό» στέλεχος που έχει παρατηρηθεί ποτέ στην πανδημία.

Η Δρ Μαρία Βαν Κέρκοβε, επιδημιολόγος και τεχνική επικεφαλής για την αντιμετώπιση του Covid από τον ΠΟΥ, δήλωσε: «Ο λόγος για αυτό είναι οι μεταλλάξεις που υπάρχουν σε αυτή την υποπαραλλαγή της Ομικρον που επιτρέπουν στον ιό αυτό να προσκολλάται στο κύτταρο και να πολλαπλασιάζεται εύκολα».

Η Daily Mail δημοσιεύει επίσης αυτό το time lapse εξάπλωσης της υποπαραλλαγής «Κράκεν» που δημιουργήθηκε από τον ειδικό στην οπτικοποίηση δεδομένων Mike Honey, με έδρα τη Μελβούρνη, με βάση στοιχεία από την παγκόσμια βάση δεδομένων παθογόνων Gisaid.


Ειδήσεις σήμερα:

Γλυπτά του Παρθενώνα: Υπέρ της επιστροφής με τρεις όρους τάσσεται ο πρώην επικεφαλής του Brexit

ΗΠΑ-Γιούτα: 42χρονος σκότωσε πεθερά, σύζυγο και τα πέντε παιδιά τους μετά το διαζύγιο που ζήτησε η γυναίκα του

Βασίλης Τόπαλος: «Έπεσε πολύ ξύλο στο σπάρινγκ» κατέθεσε στην αστυνομία αυτόπτης μάρτυρας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK