Κορωνοϊός - Μαγιορκίνης: «Δεν περιμέναμε τόσο μεγάλη μεταδοτικότητα μέσα στο καλοκαίρι»

Κορωνοϊός - Μαγιορκίνης: «Δεν περιμέναμε τόσο μεγάλη μεταδοτικότητα μέσα στο καλοκαίρι»

«Υπάρχει μεγάλη διασπορά, αλλά μικρή πίεση στο ΕΣΥ» καθησύχασε ο καθηγητής - Τι είπε για το σύνδρομο της long covid

gkikas-magiorkinis-ypourgeio-ygeias
Για την επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα με τα χιλιάδες κρούσματα κορωνοϊού σε καθημερινή βάση μίλησε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι: «Πέρυσι είχαμε πολύ περισσότερους διασωληνωμένους, άρα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που υπάρχει μεγάλη διασπορά κρουσμάτων κορωνοϊού στην κοινότητα, αλλά μικρή πίεση στο ΕΣΥ».

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι «δεν περιμέναμε τόσο μεγάλη μεταδοτικότητα μέσα στο καλοκαίρι. Πρώτη φορά το βλέπουμε, όταν ο κόσμος είναι σε ανοικτό χώρο. Σε κάθε περίπτωση, η νοσηρότητα είναι μισή από ότι πέρυσι. Είμαστε σε αρκετά καλή κατάσταση και το παρακολουθούμε».

Ο κ. Μαγιορκίνης για το πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα η πανδημία είπε: «Καταρχήν υπάρχουν δύο κορυφώσεις. Είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και της μεταδοτικότητας. Από την άποψη της επιδημικής καμπύλης έχουμε φτάσει στην κορύφωση και την έχουμε ξεπεράσει. Δεν μας ανησυχεί όμως, γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τα άτομα που μπαίνουν στην εντατική. Δεν υπάρχει δραματική αύξηση ούτε σε εμάς ούτε σε άλλες χώρες. Οι ασθενείς μπαίνουν στα νοσοκομεία χωρίς προβλήματα οξυγόνου. Είναι κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας που εισάγονται κυρίως με υψηλό πυρετό».

Για το σύνδρομο της long covid είπε τα εξής: «Είναι μια κατάσταση που ανήκει σε μια γενικότερη κατηγορία και το έχουν ζήσει και άνθρωποι που πέρασαν μια σοβαρή ίωση. Μέχρι στιγμής είναι αρκετά διαχειρίσιμο. Υπάρχουν περιπτώσεις που είναι αρκετά βαριές. Το συγκεκριμένο φαινόμενο σε αυτή την φάση είναι και αυτό σε ύφεση. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι με τις επαναλοιμώξεις αυξάνεται».

Ειδήσεις σήμερα:

Χαλκιδική: Η μπάλα που έσωσε τον Ιβάν είχε χαθεί πριν 10 μέρες από δύο παιδάκια στη Λήμνο!

Το πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα: Πώς «έδεσαν» το ζεύγος Τράγκα

Το σχέδιο Μητσοτάκη για εκλογές την άνοιξη του 2023: Γιατί το πάει έως το τέλος της θητείας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK