Κορωνοϊός: Στη δίνη της πανδημίας ο πλανήτης

Κορωνοϊός: Στη δίνη της πανδημίας ο πλανήτης

«Η πανδημία θα τελειώσει όταν υποχωρήσει η Omicron» λέει ο «γκουρού» των προβλέψεων της Covid, Κρίστοφερ Μιούρεϊ - Στο Κάνσας δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια στα νοσοκομεία,  στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεπεράστηκαν οι 150.000 νεκροί από την αρχή της πανδημίας

covid-omicron
Αισιόδοξος ως προς το επικείμενο τέλος της πανδημίας εμφανίζεται ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Θεμάτων Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον Κρίστοφερ Μιούρεϊ. Ο άνθρωπος που έχει κερδίσει το προσωνύμιο «γκουρού» των προβλέψεων για τον κορωνοϊό εμφανίστηκε σίγουρος ότι «η πανδημία θα τελειώσει μόλις τελειώσει και το κύμα της Omicron. Έτσι, πιθανότατα μέχρι τον Μάρτιο, οι αριθμοί θα έχουν μειωθεί».

Το Ισραήλ καθημερινά καταγράφει δεκάδες χιλιάδες κρούσματα. Χθες έφθασε σε επίπεδο ρεκόρ, στα 106.107. Εδώ και μία εβδομάδα, πάντως, έχει αρχίσει η χορήγηση και της τέταρτης δόσης εμβολίου σε άτομα άνω των 60 ετών και σε ευπαθείς ομάδες.

Η Γαλλία συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων που ξεπερνάει τις 300 χιλιάδες. Την ίδια στιγμή, έχει ανοίξει πόλεμος μεταξύ του προέδρου της χώρας Εμανουέλ Μακρόν και των αντιεμβολιαστών, ειδικά μετά τις δηλώσεις του πρώτου ότι «θέλει να τους τσαντίσει». Στο Παρίσι πραγματοποιήθηκαν μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Μεξικό, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τα περισσότερα κρούσματα, ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Βραζιλία, στην Ινδία και στη Ρωσία. Η αμερικανική εταιρεία Moderna δώρισε 2,7 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού στην χώρα, όταν αυτή ξεπέρασε τους 300.000 επιβεβαιωμένους θανάτους αυτή την εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή, στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεπεράστηκαν οι 150 χιλιάδες νεκροί από την αρχή της πανδημίας. «Η χώρα μας έχει πληρώσει ένα φρικτό τίμημα στον κορονωϊό», ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε ανάρτησή του στο Twitter. Η Ιταλία ανέφερε 197.552 κρούσματα που σχετίζονται με τον Covid-19 το Σάββατο. Σχεδόν διπλασιάστηκε ο αριθμός από την Παρασκευή. Οι θάνατοι, όμως, μειώθηκαν από 223 στους 184. Η Ιταλία έχει καταγράψει 138.881 θανάτους που συνδέονται με τον Covid-19 από την έναρξη της πανδημίας. Πρόκειται για τον δεύτερο υψηλότερο απολογισμό στην Ευρώπη μετά τη Βρετανία και τον ένατο στον κόσμο.
Η Βραζιλία κατέγραψε 49.303 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες και 115 θανάτους.

Η παραλλαγή Όμικρον έχει προκαλέσει κατάρρευση βασικών λειτουργιών και υπηρεσιών σε ολόκληρη την Αμερική. Στο Κάνσας δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια στα νοσοκομεία. Οι ελλείψεις εργαζομένων στη Νέα Υόρκη έχουν δημιουργήσει πρωτοφανείς δυσκολίες στην καθημερινότητα. Σκουπίδια έχουν γεμίσει τους δρόμους, καθώς πολλοί υπάλληλοι του Δήμου έχουν ασθενήσει και βρίσκονται σε καραντίνα. Υπάρχουν κενά σε δασκάλους και καθηγητές, ενώ προβλήματα σημειώνονται και στη λειτουργία του μετρό. Εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης, θετικό είναι ότι έχουν ήδη χορηγηθεί περισσότερες από 518 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, ενώ έχουν διανεμηθεί 639,7 εκατομμύρια δόσεις στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της χώρας.

Οι Φιλιππίνες έσπασαν το δικό τους αρνητικό ρεκόρ με 26.458 νέα κρούσματα. Ραγδαία αύξηση τόσο στους θανάτους, όσο και στα κρούσματα παρατηρείται στη Σουηδία. Θετική διαγνώστηκε τόσο η πριγκίπισσα της χώρας Βικτώρια, όσο και οι γονείς της. Όλοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι και το περνούν ήπια.

Στο Ιράν το ένα αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων διαδέχεται το άλλο. Ανάμεσα στα θύματα της πανδημίας είναι και ο Ιρανός ποιητής και σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, επικριτής του καθεστώτος Μπακτάς Αμπτίν. Πέθανε στη φυλακή στην Τεχεράνη, λίγες μόλις ημέρες μετά τη δημόσια έκκληση διανοουμένων από όλο τον κόσμο για την απελευθέρωσή του.



Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Πρώτο κουδούνι αύριο με self test έξω από τα σχολεία

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες σήμερα και αύριο - Πού θα κυμανθούν οι θερμοκρασίες

Σεισμός 5,9 Ρίχτερ τα ξημερώματα στην Παπούα Νέα Γουινέα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ