Δεκαήμερο πίεσης και αποκλιμάκωση της Omicron ακόμη και στα τέλη του Γενάρη βλέπουν οι επιστήμονες

Δεκαήμερο πίεσης και αποκλιμάκωση της Omicron ακόμη και στα τέλη του Γενάρη βλέπουν οι επιστήμονες

Θετικό το γεγονός πως δεν υπάρχουν σοβαρές νοσηλείες με την μετάλλαξη -Όσοι εμβολιασμένοι και ειδικά και με την τρίτη δόση πλήττονται πολύ ελαφρά - Δεν έχει καταγραφεί θάνατος εξαιτίας της Omicron στη χώρα

meth-arthro
Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται τις τελευταίες ώρες ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες αναφορικά με το «τέλος της Ιστορίας» της πανδημίας του κορωνοϊού, εδράζοντας τη θετική τους διάθεση στην ίδια τη φύση της νέας παραλλαγής «Omicron», δηλαδή αφενός στην υψηλή της μεταδοτικότητα και αφετέρου στη χαμηλότερη της νοσηρότητα, χαρακτηριστικά τα οποία παρουσιάζει, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, και επί ελληνικού εδάφους.

Επικαλούμενος κλινικά στοιχεία μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου, «σας ακούω με προσοχή να μιλάτε για την Omicron (…) το θέμα μας είναι ότι πιεζόμαστε από την Δέλτα», ανέφερε χθες ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αποστροφή που αποτυπώνει την αφετηρία των αισιόδοξων σεναρίων για την τελική έκβαση της πανδημίας στη χώρα -λόγω της συμπεριφοράς της «Omicron»- μεταξύ των μελών της επιστημονικής κοινότητας.

Και αυτό γιατί, η νέα παραλλαγή «Omicron» δείχνει να πλήττει σοβαρά ανοσοκατασταλμένους ασθενείς, αλλά και ανεμβολίαστους πολίτες, χωρίς ωστόσο να έχει καταγραφεί νοσηλεία σε ΜΕΘ ή θάνατος μέχρι τώρα στη χώρα, εξαιτίας της επίδρασής της. Με αυτά τα δεδομένα, την κλιμάκωση του πανδημικού κύματος που προκάλεσε η νέα παραλλαγή αναμένει «στις επόμενες δέκα ημέρες» η κυβέρνηση, όπως τόνισε χθες η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ενώ δεν απέκλεισε η τάση αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων που προκαλεί η «Omicron», να καταγραφεί «πιθανότατα πριν το τέλος του μήνα».

Το ιδιαίτερα, αυτό «καλό σενάριο» ενισχύουν και οι «σκληροί δείκτες» της πανδημίας, καθώς η νέα παραλλαγή δεν φαίνεται να επιδρά ισχυρά σε εμβολιασμένους πολίτες (ιδίως και με την τρίτη δόση), ενώ «οι νοσηλείες στις ΜΕΘ δεν ανεβαίνουν ιδιαίτερα», όπως επισήμανε χθες και η κ. Γκάγκα. Η ήπια μορφή με την οποία συμπεριφέρεται μέχρι στιγμής η «Όμικρον» δίνει μια ανάσα, πέρα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (που πιέζεται κυρίως στα ΤΕΠ) και στην κοινωνία και την οικονομία, καθώς «δεν βλέπουμε κανένα λόγο να υπάρξει μέτρο» τόνισε χθες η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, απορρίπτοντας την πιθανότητα λήψης νέων περιορισμών, λόγω κυρίως της προσοχής που επιδεικνύουν οι πολίτες ως προς την τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Κλείσιμο
Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση αναμένεται να κινηθεί στο πλαίσιο των υφιστάμενων περιορισμών μέχρι και τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, ενώ αν οι προβλέψεις των ειδικών επαληθευθούν ως προς την εκκίνηση της διαδικασίας αποκλιμάκωσης του πανδημικού κύματος, δεν αποκλείεται και η σταδιακή άρση μέτρων, όπως για παράδειγμα στην εστίαση και τη διασκέδαση.

Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο της πανδημίας στην Ελλάδα, κατά τους επιστήμονες, αναμένεται να είναι σημαντικά διαφορετικό, όπως αναδεικνύει σήμερα το «ΘΕΜΑ», σε 40 ημέρες από τώρα, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι το χρονικό διάστημα από τις 15 Ιανουαρίου μέχρι και τις 12 Φεβρουαρίου η πανδημία θα κινείται σε τροχιά αποκλιμάκωσης, φέρνοντας πιο κοντά τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Την εκτίμηση περί ηπιότητας της παραλλαγής «Omicron» συμμερίζεται σειρά Ελλήνων επιστημόνων, παρατηρώντας ότι οδηγεί σπάνια σε σοβαρή νόσηση. «Φαίνεται ότι ο ιός γίνεται ηπιότερος, παίζει το σενάριο να γίνει ενδημικός», εξήγησε ο Καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, προσθέτοντας πως «έχουμε καλά νέα, φαίνεται ότι η νόσος έχει τεράστια διασπορά με χαμηλή θνητότητα». «Το στέλεχος δημιουργεί τεράστια προβλήματα, το βλέπετε στους αριθμούς και στην καθημερινότητα, αλλά παραμένει σταθερός ο αριθμός των διασωληνωμένων» υπογράμμισε ο κ. Γώγος, συμπληρώνοντας πως «είναι πολύ χαμηλότερη η πιθανότητα για σοβαρή νόσηση».

Για μηδενικά κρούσματα στο τέλος Απρίλη, υπό την αίρεση ότι δεν προκύψει άλλη μετάλλαξη του κορωνοϊού, έκανε λόγο ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προσδιορίζοντας την κορύφωση της πανδημίας γύρω στις 20 Γενάρη, με «οροφή» τα περίπου 53.000 κρούσματα. Στο πλαίσιο αυτό, «χρειάζεται τα μέτρα να διατηρηθούν μέχρι τέλος του μήνα αλλά χρειάζεται και εμείς να εφαρμόζουμε τα μέτρα με σύνεση» παρατήρησε ο Καθηγητής, καταλήγοντας πως στην περίπτωση που δεν θα εμφανιστεί άλλη μετάλλαξη, «θα έχουμε δηλαδή χαμηλά κρούσματα γύρω στις 20 Φλεβάρη και θα μπορούμε να μιλάμε για μηδενικά γύρω στις 20 Απριλίου».

Στην ίδια, επιστημονική εκτίμηση αναφορικά με την ταχύτητα διάδοσης της νέας παραλλαγής «Omicron» συνηγορούν και τα χθεσινά στοιχεία από τα αστικά λύματα της Θεσσαλονίκης, όπου το ιικό φορτίο εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένο. «Μια αύξηση της τάξης του 46% μέσα σε δύο ημέρες δείχνει ότι το στέλεχος Omicron διασπείρεται ταχύτατα και οι νοσούντες στην πόλη πολλαπλασιάζονται» περιέγραψε ο Πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου Καθηγητής, Νίκος Παπαϊωάννου. «Η εξέλιξη επιβεβαιώνει την εκτίμηση που είχαμε κάνει τις προηγούμενες μέρες ότι σε τόσο υψηλό επίπεδο διασποράς η όποια ημερήσια σταθεροποίηση πιθανότατα να είναι προσωρινή», κατέληξε ο κ. Παπαϊωάννου.

Στο ενδιάμεσο, η ήπια νόσηση που χαρακτηρίζει την παραλλαγή «Omicron» άναψε το «πράσινο φως» από πλευράς της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για την επέκταση του μέτρου της επιστροφής στην εργασία τους μετά από πενθήμερη καραντίνα και για άλλες ειδικότητες εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα, πέραν των υγειονομικών. Απαραίτητη προϋπόθεση, ωστόσο, είναι η χρήση μάσκας KN95 -ενώ δεν απαιτείται αρνητικό τεστ- ενώ η εισήγηση των ειδικών αφορά όσους υπηρετούν σε νευραλγικές υπηρεσίες, όπως η αστυνομία και οι Ένοπλες Δυνάμεις, ώστε να μην υπάρξουν κενά σε κρίσιμες θέσεις, αν προκύψει κύμα μαζικών νοσήσεων το επόμενο διάστημα, στην κρατική μηχανή.

Ανοιχτό, ακόμη, για το επόμενο διάστημα άφησε και το ενδεχόμενο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, για τους πολίτες ηλικίας άνω των 50 ετών. Ο κ. Πέτσας επισήμανε πως το μέτρο αυτό είναι κάποια από τις επιλογές που συζητούνται στην επιτροπή, θα εξεταστεί τις επόμενες ημέρες και η κυβέρνηση θα αποφασίσει, όταν φτάσει σχετική εισήγηση στα χέρια της. Πιο έτοιμη, ωστόσο, εμφανίζεται η κυβέρνηση στην αλλαγή της ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών, καθώς αποτελεί θέμα ωρών η ανακοίνωση της σχετικής απόφασης, σύμφωνα με την οποία θα θεωρείται ανεμβολίαστος, όποιος πολίτης δεν έχει προβεί σε αναμνηστική δόση μετά την παρέλευση εξαμήνου από την προηγούμενη, δηλαδή τη δεύτερη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK