Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Σούπερ εμβόλιο για όλες τις παραλλαγές δοκιμάζει ο αμερικανικός στρατός

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Σούπερ εμβόλιο για όλες τις παραλλαγές δοκιμάζει ο αμερικανικός στρατός

Κλινικές δοκιμές σε ενέσιμο σκεύασμα που προστατεύει έναντι της Covid, του SARS και άλλων κορωνοϊών από τον  αμερικανικό στρατό - Σε τι διαφέρει από τα υπόλοιπα εμβόλια που κυκλοφορούν για τον κορωνοϊό - Οι πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο

emvolio-covid3
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών ενός εμβολίου κατά της νόσου Covid που ανέπτυξε ο αμερικανικός στρατός για να προστατεύει από τις υπάρχουσες και τις πιθανές παραλλαγές του κορωνοϊού.

Το σούπερ εμβόλιο θωρακίζει τον οργανισμό και από άλλους κορωνοϊούς, όπως τον SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο), όπως ισχυρίζονται οι επιστήμονες.

«Εντός των επόμενων εβδομάδων θα ανακοινώσουμε θετικά πρώιμα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του εμβολίου», δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής ερευνητής στο στρατιωτικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Defense One», γράφει το αμερικανικό περιοδικό «Forbes».

Σε συνέντευξή του στον αμερικανικό ιστότοπο, ο καθηγητής Δρ. Κέιβον Μόντγιαραντ διευθυντής μολυσματικών ασθενειών του Ινστιτούτου Ερευνών του Στρατού «Walter Reed», μίλησε για τη δράση του εμβολίου.

«Το εμβόλιο αναπτύχθηκε για να αντιμετωπίζει πιθανές παραλλαγές του κορωνοϊού και, σε αντίθεση με άλλα εμβόλια κατά της Covid-19, αποτελείται από μια πρωτεΐνη με 24 διαφορετικές όψεις, στην οποία οι επιστήμονες μπορούν να «προσαρτήσουν» πρωτεΐνες ακίδας από άλλες παραλλαγές που εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει πολλούς τύπους του ιού», εξηγεί ο Αμερικανός επιστήμονας.

Οι πρώιμες δοκιμές του εμβολίου σε πρωτεύοντα- πλην του ανθρώπου -προκάλεσαν ισχυρές αποκρίσεις αντισωμάτων που προστατεύουν από το αρχικό στέλεχος που προκαλεί το νόσο Covid-19, από παραλλαγές του όπως επίσης και από άλλους κορωνοϊούς, όπως ο SARS, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο επιθεώρηση «Science Translational Medicine».

Οι πρώτες δοκιμές του εμβολίου σε ανθρώπους ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο, αναφέρει σε δελτίου Τύπου το αμερικανικό Ινστιτούτου Ερευνών του Στρατού «Walter Reed».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Δρ. Κέιβον Μόντγιαραντ, διευθυντής μολυσματικών ασθενειών στο Ινστιτούτο Ερευνών του Στρατού « Walter Reed» τόνισε στον ιστότοπο «Defense One» ότι οι κλινικές δοκιμές έγιναν σε εθελοντές οι οποίοι δεν είχαν εμβολιαστεί κατά του κορωνοιού και δεν είχαν μολυνθεί από τη νόσο Covid-19.

Κλείσιμο
Το εν λόγω εμβόλιο μπορεί να αποθηκευτεί σε διαφορετικές θερμοκρασίες γεγονός που διευκολύνει τη διανομή του σε όλο τον κόσμο .
Η ικανότητά του να προστατεύει από άλλους κορωνοϊούς σημαίνει ότι θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην αποτροπή μελλοντικών ιών, πέραν της νόσου Covid-19.

«Αποφασίσαμε αντί να εστιάσουμε απλώς στην αρχική εμφάνιση του κορωνοιού [SARS-CoV-2], να κατανοήσουμε ότι οι ιοί μεταλλάσσονται, ότι θα υπάρξουν νέες παραλλαγές κι ότι θα προκύψουν νέοι ιοί», τόνισε ο Αμερικανός επιστήμονας.

Τα επόμενα βήματα στην ανάπτυξη του εν λόγω εμβολίου περιλαμβάνουν τη δεύτερη και τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών.

Ο καθηγητής Μοντγιάραντ υπογράμμισε ότι η ομάδα του θα εξετάσει πώς λειτουργεί το εμβόλιο σε άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά της νόσου Covid-19 ή έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Τα αισιόδοξα μηνύματα για το εμβόλιο του Ινστιτούτου Walter Reed έρχονται καθώς η αποτελεσματικότητα των ενέσιμων σκευασμάτων κατά της νόσου Covid που κυκλοφορούν στην αγορά, όπως αυτά που αναπτύχθηκαν από την Pfizer/BioNTech και τη Moderna, έχει μειωθεί με την εμφάνιση νέων παραλλαγών.

Ενώ τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρών λοιμώξεων και θανάτων, μελέτες έδειξαν ότι δεν ήταν τόσο ικανά να σταματήσουν τη νόσηση από την παραλλαγή «Δέλτα» και τα στοιχεία δείχνουν ότι προστατεύουν ακόμη λιγότερο έναντι του εξαιρετικά μεταδοτικού στελέχους «Όμικρον».

Μελέτη που διενήργησε η μεγαλύτερη εταιρεία ασφάλισης υγείας της Νοτίου Αφρικής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, οι δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BionTech παρέχουν μόνο περίπου 33% προστασία έναντι της μόλυνσης από την παραλλαγή «Όμικρον».

Ωστόσο, τα πρώτα δεδομένα των ερευνών υποδηλώνουν ότι οι αναμνηστικές δόσεις των δύο εμβολίων Pfizer και Moderna παρέχουν ισχυρότερη προστασία έναντι της παραλλαγής 'Ομικρον.

Η μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων ώθησε τις παρασκευάστριες εταιρείες να αρχίσουν να αναπτύσσουν ένα ειδικό εμβόλιο κατά της μετάλλαξης Όμικρον, κάτι όμως που δεν θα είναι απαραίτητο μ΄ένα εμβόλιο που θα προστατεύει απ΄όλους τους κορωνοϊούς .

Ειδήσεις σήμερα:

Χριστούγεννα στο κρατητήριο θα κάνει ο Στάθης Παναγιωτόπουλος, απολογείται τη Δευτέρα

«Omicron»: Άμυνα σε 2 φάσεις -Σήμερα τα «εορταστικά» μέτρα, στις 28 Δεκεμβρίου οι περιορισμοί για το 2022

H Αθήνα που... αναστενάζει στις πίστες και οι «μάχες» για τα πρώτα τραπέζια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ