«Omicron»: Άμυνα σε 2 φάσεις -Σήμερα τα «εορταστικά» μέτρα, στις 28 Δεκεμβρίου οι περιορισμοί για το 2022

«Omicron»: Άμυνα σε 2 φάσεις -Σήμερα τα «εορταστικά» μέτρα, στις 28 Δεκεμβρίου οι περιορισμοί για το 2022

Τι προτείνουν οι ειδικοί για να ανακοπεί η εξάπλωση της «Omicron» -Δέσμη μέτρων αντί lockdown

omicron_ellada_nea_metra_xr
Σε δύο στάδια ξεδιπλώνεται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την ανάσχεση της παραλλαγής «Omicron», καθώς ταχέως μεταβαλλόμενα είναι τα παγκόσμια επιδημιολογικά δεδομένα, μετά την εμφάνισή της. Τόσο η υψηλή μεταδοτικότητά της, όσο και η καλπάζουσα εξάπλωσή της ιδίως στην Ευρώπη συμπαρασύρουν την μία χώρα μετά την άλλη ως προς τη λήψη έκτακτων περιορισμών, με τη σειρά της Ελλάδας να έρχεται τις επόμενες ώρες.

Συγκεκριμένα, σε ανακοινώσεις για νέα μέτρα προστασίας απέναντι στην μετάλλαξη «Omicron» με άμεσο ορίζοντα εφαρμογής θα προβεί σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατόπιν επεξεργασίας από πλευράς της κυβέρνησης, της χθεσινής εισήγησης της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Νωρίτερα, η πρόταση της Επιτροπής για άμεσα, «εορταστικά» μέτρα αναμένεται να αποτελέσει το αντικείμενο κυβερνητικής σύσκεψης σήμερα το πρωί υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να ανάψει ακολούθως το «πράσινο φως», για όσους από τους περιορισμούς που εισηγούνται οι ειδικοί, κριθούν ως αποδοτικοί σε αυτή τη φάση απέναντι στην νέα παραλλαγή, από το Μέγαρο Μαξίμου.

Τα 3 «εορταστικά» μέτρα

Σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής, στο εορταστικό «πακέτο» μέτρων περιλαμβάνονται τρείς περιορισμοί:

· Χρήση της μάσκας παντού και διπλή μάσκα ή μάσκα αυξημένης προστασίας (ΚΝ-95) σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς.

· Διενέργεια rapid test για όλους τους εισερχόμενους στη χώρα κατά τη 2η και 4η ημέρα της άφιξής τους.

· Αναβολή όλων των ανοιχτών μαζικών εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων και των αθλητικών.

Κλείσιμο
Ειδικότερα, η Επιτροπή εισηγείται την εφαρμογή τους το συντομότερο δυνατόν, ώστε να αποφευχθούν τυχόν νέες εστίες υπερμετάδοσης σε χώρους μαζικής προσέλευσης, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και τα γήπεδα.

Νέος γύρος στις 28 Δεκέμβρη

Πέραν αυτών, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας προγραμματίζεται να συνέλθει εκ νέου αμέσως μετά την ανάπαυλα των Χριστουγέννων, δηλαδή την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου, ώστε να εισηγηθεί ένα ευρύτερο σχέδιο αναχαίτισης της παραλλαγής «Omicron», με βάση και τα μέχρι τότε επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα. Το δεύτερο, αυτό, «πακέτο» μέτρων προτείνεται να τεθεί σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου και εξής, ώστε να μην χαθεί τελείως η εορταστική ατμόσφαιρα, αλλά και η εμπορική κίνηση των γιορτών.

«Κάποια ήπια μέτρα θα μπορούσαν να υπάρξουν και πριν την πρωτοχρονιά. Πρόθεσή μας είναι να μην διαταράξουμε την αγορά πριν την πρωτοχρονιά. Έχουμε δώσει μεγάλο αγώνα να μείνει η αγορά ανοιχτή και θέλουμε να την κρατήσουμε έτσι» ανέφερε χθες ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, εξηγώντας το σκεπτικό της κλιμάκωσης των νέων μέτρων σε δύο, διακριτές φάσεις.

Η φιλοσοφία

Ως προς τη φιλοσοφία του, το δεύτερο «πακέτο» μέτρων θα αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα αναλυτικό «σύνολο οδηγιών για κάθε δραστηριότητα», αλλά κρατώντας πάντα την οικονομία και την κοινωνία ανοιχτή, με το κυβερνητικό επιτελείο, ωστόσο, να λαμβάνει -κατόπιν της νέας εισήγησης των ειδικών- τις όποιες, τελικές αποφάσεις.

«Οδικός χάρτης»

Σε αυτό, το «σύνολο οδηγιών», που ενέχει πιο ολιστικό χαρακτήρα, περιλαμβάνονται και μέτρα, όπως:

· Η επέκταση της τηλεργασίας

· Η μείωση του ωραρίου σε εστίαση και διασκέδαση,

στα οποία αναφέρθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το 2021. «Υπάρχει ξεκάθαρη βούληση της κυβέρνησης για να υπάρξει οπωσδήποτε ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων μετά τις εορτές. Θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα, αλλά παρακολουθούμε την πανδημία» επανέλαβε χθες και ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Από τα βήματα του «οδικού χάρτη» της κυβέρνησης για την παραλλαγή «Omicron» την νέα χρονιά αποκλείεται, ωστόσο, η επιβολή ενός νέου, γενικού lockdown, όπως τονίζουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. «Ακούμε τους επιστήμονες και συζητάμε με βάση την ανησυχία των ειδικών για μέτρα που θα μπορούσαμε να πάρουμε για προκαλέσουμε ένα φρένο στην πανδημία έτσι ώστε να γίνει πιο διαχειρίσιμη για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μέτρα είναι στο τραπέζι. Γενικό lockdown δεν θέλει κανείς ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στην αντιπολίτευση» περιέγραψε χθες ο κ. Γεωργιάδης.

Στην ίδια κατεύθυνση, «το ότι μπορεί να ληφθούν περιοριστικά μέτρα δεν σημαίνει lockdown του τύπου του παρελθόντος. Το ''κλειδί'' είναι τι είδους πανδημία θα έχουμε. Αν δεν ξέρουμε ποια είναι η πανδημία που θα έχουμε, δεν μπορούμε να πάρουμε μέτρα, ούτε να τρομοκρατούμε τον κόσμο πριν τα στοιχεία» παρατήρησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, καταλήγοντας πως «τα σενάρια τρόμου προκαλούν ζημιά στην οικονομία, ακόμα και όταν δεν συμβαίνουν».

Δυσοίωνες προβλέψεις

Την ίδια ώρα, εξαιρετικά ανήσυχη απέναντι στους ρυθμούς μετάδοσης της παραλλαγής «Omicron» εμφανίζεται η επιστημονική κοινότητα, καθώς οι περισσότεροι επιστήμονες προβλέπουν εκθετική αύξηση κρουσμάτων, μεγαλύτερη και από την μετάλλαξη «Δέλτα». Ως κακός οιωνός αναφορικά με το ενδεχόμενο επικράτησης της νέας παραλλαγής και στην Ελλάδα αποτιμάται από τους ειδικούς ο εντοπισμός της στα αστικά λύματα της Θεσσαλονίκης χθες, παρότι στην πόλη δεν έχει καταγραφεί επισήμως κάποιο κρούσμα της. Σύμφωνα, ωστόσο, με τον Πρύτανη του ΑΘ, Νίκο Παπαϊωάννου, η εμφάνιση της παραλλαγής «Omicron» στο ιικό φορτίο της συμπρωτεύουσας σηματοδοτεί την ύπαρξη αρκετών ενεργών κρουσμάτων στην περιοχή.

Από πλευράς του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, έκανε λόγο για έως και 3.500 κρούσματα της παραλλαγής «Omicron» τις ημέρες των Θεοφανίων, ενώ ο Γεώργιος Παυλάκης, Διευθυντής Τομέα Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο κατά του Καρκίνου των Η.Π.Α. (παρομοιάζοντας τη νέα παραλλαγή με την ιλαρά στο πρόσφατο webinar του ΕΚΠΑ για τη «Θεραπεία των ασθενών με COVID-19»), ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι παλαιότεροι ξέρουν ότι αν υπάρχει ένα κρούσμα της ιλαράς, όλο το δωμάτιο ή αεροπλάνο θα μολυνθεί».

Δέσμη μέτρων αντί lockdown

«Όσο πιο γρήγορα δράσουμε με αποτελεσματικότητα, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι αυτή η δράση» υποστήριξε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, υπολογίζοντας παράλληλα πως η παραλλαγή «Omicron» θα είναι κυρίαρχη μετά την Πρωτοχρονιά. Ο ίδιος προέκρινε μια νέα δέσμη μέτρων εναλλακτική απέναντι στο lockdown, ενώ ανέφερε πως ο αριθμός των κρουσμάτων της νέας παραλλαγής στη χώρα είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που έχουμε ως επιβεβαιωμένο.


Ειδήσεις σήμερα:

Κατατέθηκε η τροπολογία για τη νομική προστασία του υγειονομικού προσωπικού από αρνητές

Ο Λιούις Χάμιλτον δεν αποσύρεται από την F1: Θα συνεχίσει στο τιμόνι της #44 Mercedes και το 2022

Κιάνου Ριβς: Το αξέχαστο δώρο του στην Ντρού Μπάριμορ για τα 16α γενέθλιά της - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης