Μετάλλαξη Δέλτα: Προστασία προσφέρουν τα εμβόλια της Pfizer, της Moderna και της AstraZeneca

Μετάλλαξη Δέλτα: Προστασία προσφέρουν τα εμβόλια της Pfizer, της Moderna και της AstraZeneca

Ακόμη και με μία δόση, τα περισσότερα εμβόλια προσφέρουν προστασία έναντι της μετάλλαξης Δέλτα - Πώς διαμορφώνονται τα ποσοστά προστασίας σύμφωνα με καναδική μελέτη

moderna_emvolio
Υψηλή προστασία προσφέρουν τα εμβόλια της Pfizer, Moderna και AstraZeneca έναντι των συμπτωματικών ασθενειών που προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα, σύμφωνα με τα ευρήματα καναδικής έρευνας. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, προστασία υπάρχει ήδη με τη χορήγηση της πρώτης δόσης.

Προηγούμενες μελέτες έδειχναν περιορισμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Αν και οι ερευνητές μέτρησαν την απόδοση μετά την πρώτη δόση, επισημαίνουν ότι απαιτείται και η χορήγηση της δεύτερης δόσης για να λειτουργήσουν πλήρως.

Σύμφωνα με το Politico, η έρευνα έγινε υπό πραγματικές συνθήκες. Μέχρι στιγμής δεν έχει αξιολογηθεί από ομότιμους (peer review) αλλά για πρώτη φορά δημοσιεύτηκε στις 16 Ιουλίου. Οι ερευνητές συνέκριναν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων των τριών εταιρειών σε μεταλλάξεις που προκαλούν ανησυχία και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ακόμη και μία δόση των συγκεκριμένων εμβολίων, που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ, παρέχει σημαντική προστασία απέναντι στις συμπτωματικές λοιμώξεις και τις σοβαρές επιπτώσεις.

Πώς διαμορφώνεται η προστασία ανά εμβόλιο

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το εμβόλιο της Pfizer παρέχει 56% αποτελεσματικότητα έναντι συμπτωματικής νόσησης που προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα, το εμβόλιο της Moderna 72% και το εμβόλιο της AstraZeneca 67%.

Οι επιστήμονες που πήραν μέρος στη μελέτη αναφέρουν ότι τα ευρήματα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ακόμη και μία δόση από τα τρία εμβόλια παρέχει ουσιαστική προστασία έναντι των ανησυχητικών μεταλλάξεων. Οι δύο δόσεις, συμπληρώνουν, εξασφαλίζουν ακόμη μεγαλύτερη προστασία.

Τα ευρήματα αντικρούουν τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο New England Journal of Medicine. Σε αυτή, οι ερευνητές άντλησαν δεδομένα από τη Δημόσια Υγεία της Αγγλίας. Όπως υποστηρίζουν, το εμβόλιο της Pfizer έχει αποτελεσματικότητα μόλις 36% μετά από μία δόση, ενώ της AstraZeneca 30%.

Κλείσιμο
Παράλληλα, η καναδική μελέτη δείχνει ότι μία δόση των τριών εμβολίων εμφανίζει μεγάλη αποτελεσματικότητα έναντι της πιο σοβαρής νόσησης που οδηγεί σε νοσηλεία ή θάνατο. Ειδικότερα, μία δόση των εμβολίων Pfizer, Moderna και AstraZeneca ήταν 78%, 96% και 88% αποτελεσματική αντίστοιχα στη μετάλλαξη Δέλτα.

Χαμηλότερη αποτελεσματικότητα, μόλις 48%, φαίνεται ότι παρέχει μία δόση του εμβολίου της AstraZeneca κατά των συμπτωματικών ασθενειών που προκαλούν οι μεταλλάξεις Βήτα (νοτιοαφρικανική) και Γάμμα (βραζιλιάνικη) Αντίθετα, το εμβόλιο της Pfizer δείχνει να έχει αποτελεσματικότητα 60% και της Moderna 77%.




Ειδήσεις σήμερα:

«Μαφιόζικη» εκτέλεση στη Θήβα: Το παρελθόν και τις επαφές του θύματος ψάχνει η ΕΛΑΣ - Πού στρέφονται οι έρευνες

Ισραήλ: «Άνοιξε» με Πάολα, επιστρέφει σε περιορισμούς πανδημίας με συναυλία Μπάση - Δείτε βίντεο

Νέα προπαγάνδα Ερντογάν: Η Αγία Σοφία είναι σύμβολο του τουρκικού πολιτισμού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα