Κρούσματα και λύματα δείχνουν ότι «πλέουμε» στο 4ο κύμα της πανδημίας

Κρούσματα και λύματα δείχνουν ότι «πλέουμε» στο 4ο κύμα της πανδημίας

Στα 3.109 τα νέα κρούσματα με το μέσο όρο ηλικίας να πέφτει σημαντικά - Αυξάνεται το ποσοστό διασωληνωμένων ασθενών ηλικίας 18-64 ετών καθώς περισσότεροι από 7 στους 10 ασθενείς άνω των 70 είναι εμβολιασμένοι  - Σύψας: Ακόμη και 20.000 κρούσματα τον Αύγουστο  - Τρομακτική αύξηση του ιικού φορτίου στο Ηράκλειο – Εντείνεται η διασπορά στα νησιά - «Στο κόκκινο» και η Αττική

estiasi-nixta_main
Απόλυτη επιβεβαίωση των δυσοίωνων προβλέψεων των ειδικών για εκτόξευση των κρουσμάτων κορωνοϊού και νέα έξαρση της πανδημίας που οδηγεί κατά γράμμα στο τέταρτο κύμα μέσα στο καλοκαίρι επιφέρουν οι 3.109 νέες λοιμώξεις που ανακοίνωσε σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έπειτα από 85.296 ελέγχους.

Αττική, Κρήτη και νησιά βρίσκονται στο επίκεντρο της αγωνίας συγκεντρώνοντας το 65,3% των σημερινών διαγνώσεων, με την αύξηση της τάξης του 150% στα κρούσματα να ανησυχεί βαθύτατα τους ειδικούς, οι οποίοι βλέπουν τον μέσο όρο ηλικίας να πέφτει σημαντικά (ενδεικτικά, το 9,4% των σημερινών κρουσμάτων αφορά σε ανηλίκους 0-17 ετών) και ταυτόχρονα τους εμβολιασμούς των νεότερων ηλικιών να κυμαίνονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό εφήβων 15-17 ετών ανοίγει την Πέμπτη 15 Ιουλίου.

Το θετικό, πάντως, είναι πως οι υπόλοιποι επιδημιολογικοί δείκτες -που, όπως συχνά τονίζεται, αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα- δείχνουν να μην επηρεάζονται σημαντικά από την αύξηση των λοιμώξεων -τουλάχιστον προς το παρόν.

Ποσοστό-ρεκόρ για τους διασωληνωμένους 18-64 ετών

Αυτή τη στιγμή το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) βρίσκεται σε αρκετά καλά επίπεδα, ωστόσο τον κύκλο της ανησυχίας και του προβληματισμού στις τάξεις των λοιμωξιολόγων συντηρούν αφενός οι αυξημένες εισαγωγές ασθενών στα νοσηλευτικά ιδρύματα της επικράτειας τις τελευταίες ημέρες και αφετέρου ο χαμηλός μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων ασθενών.

Ενδεικτικό είναι ότι οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία κινούνται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα πάνω από το φράγμα των 100, ξεπερνώντας, μάλιστα, τον χθεσινό αριθμό (108) και φτάνοντας τις 112 το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Από την άλλη πλευρά, το ποσοστό-ρεκόρ του 44,4% που σημειώνεται σήμερα στους διασωληνωμένους ασθενείς ηλικίας 18-64 ετών (58 από τους 133 συνολικά) αποτελεί την πιο συμπαγή απόδειξη ότι οι εμβολιασμοί υψώνουν καθημερινά «ανάχωμα» για την προστασία των ηλικιωμένων από σοβαρή λοίμωξη από την COVID-19. Για να γίνει αντιληπτή η διαφορά, αρκεί να σημειώσουμε ότι, τρεις μήνες πριν (13 Απριλίου) όταν το επίπεδο της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού βρισκόταν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν σε 38,8%. Σήμερα το 71,5% των πολιτών άνω των 70 ετών έχει εμβολιασθεί με τουλάχιστον μία δόση.

Και μπορεί αυτό να σημαίνει ότι πολλοί από τους ασθενείς που νοσηλεύονται πλέον είναι νεότεροι σε ηλικία και με λιγότερα προβλήματα υγείας, γεγονός που μετριάζει τις πιθανότητες νοσηλείας σε μονάδες και διασωλήνωσης, πρόκειται, όμως, για «δίκοπο μαχαίρι», καθώς έτσι είναι πολύ πιθανό να παρατείνεται σημαντικά η παραμονή τους στα νοσοκομεία, συνεισφέροντας στην εκ νέου κλιμάκωση της πίεσης στο ΕΣΥ. Στα «καλά νέα», πάντως, περιλαμβάνεται το γεγονός ότι οι θάνατοι ασθενών παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και σήμερα καταγράφηκαν μόλις τέσσερις.

Τρομακτική αύξηση του ιικού φορτίου στο Ηράκλειο – Εντείνεται η διασπορά στα νησιά

Εξαιρετικά δύσκολη χαρακτηρίζεται πλέον η κατάσταση στη νησιωτική Ελλάδα και κυρίως στις τουριστικές περιοχές, κρίνοντας από το γεγονός πως οι 20 από τις 63 Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) που βρίσκονται σήμερα στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, αντιπροσωπεύουν τα νησιά και την Κρήτη, περιοχές που συγκεντρώνουν συνολικά 460 κρούσματα.

Στο Ηράκλειο, μάλιστα, εντοπίστηκαν 122 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο ενώ από την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα αναδεικνύεται η τρομακτική αύξηση του 530% στο ιικό φορτίο της περιοχής, ως αποτέλεσμα και της έξαρσης της μετάλλαξης Δέλτα που σημειώνεται εκεί. Σε χαμηλότερα, αλλά εξίσου ανησυχητικά επίπεδα κυμαίνονται τα στοιχεία για τις υπόλοιπες περιοχές της Μεγαλονήσου, αφού τόσο στο Ρέθυμνο όσο και στα Χανιά καταγράφονται ανοδικές τάσεις σε κρούσματα (104 – 43 αντίστοιχα) και ιικό φορτίο (84% – 9% αντίστοιχα). Αρκετά καλύτερη είναι η κατάσταση στην ΠΕ Λασιθίου όπου σήμερα εντοπίστηκαν 13 νέες λοιμώξεις, ενώ χαμηλό προς μέτριο θεωρείται το ιικό φορτίο. Στο σύνολό της, πάντως, η εικόνα στο νησί μόνο αισιόδοξη δε μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού στα νοσοκομεία νοσηλεύονται ήδη 39 ασθενείς, με τις εκτιμήσεις να θέλουν τις νοσηλείες να αυξάνονται, όσο αυξάνεται η νοσηρότητα στην κοινότητα.

Κλείσιμο
Την ίδια στιγμή, Μύκονος, Ρόδος, Πάρος και Κέρκυρα ξεχωρίζουν σήμερα για λόγους εντελώς διαφορετικούς από αυτούς που έχουμε συνηθίσει κάθε καλοκαίρι καθώς σημειώνουν 36, 33, 25 και 23 νέα κρούσματα αντίστοιχα, ενώ τον γαλανόλευκο πίνακα των νησιών «ποτίζουν» με τα χρώματα της ανησυχίας η Λέσβος με 15, η Σαντορίνη με 11, η Ζάκυνθος με 9, η Κως με 8, η Μήλος με 4, η Κάλυμνος με 3, Νάξος, Κεφαλλονιά και Λευκάδα με 2. Από ένα κρούσμα μοιράζονται σήμερα Κέα-Κύθνος, Σποράδες και Χίος.

Κρούσματα και λύματα βάζουν «στο κόκκινο» την Αττική

Αρνητική πρωταγωνίστρια παραμένει η Αττική στο επίπεδο της πανδημίας, συγκεντρώνοντας και πάλι τα μισά από τα συνολικά κρούσματα κορωνοϊού (1.571). Ο υψηλότερος αριθμός διαγνώσεων καταγράφεται για μία ακόμα ημέρα στο κέντρο της Αθήνας (392) και ακολουθούν τα βόρεια προάστια με 277 και τα δυτικά της Περιφέρειας με 241. Σε ηπιότερα επίπεδα κινούνται τα ανατολικά (219), νότια (209) και ο Πειραιάς (208), ενώ εντυπωσιακή αύξηση σημειώνεται στα νησιά της Αττικής, όπου σήμερα εντοπίστηκαν 25 νέες λοιμώξεις. Η σημαντική επιδείνωση της κατάστασης αποτυπώνεται, άλλωστε, και από την αξιόλογη αύξηση της τάξης του 106% στο ιικό φορτίο των λυμάτων της πρωτεύουσας, όπως δείχνουν και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων.

Εξίσου σημαντική αύξηση καταγράφεται και στη Θεσσαλονίκη όπου το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 214 νέα κρούσματα και το ιικό φορτίο σημειώνει αυτή την εβδομάδα άνοδο κατά 133%, ενώ από την ηπειρωτική Ελλάδα ξεχωρίζουν ακόμη η Λάρισα με 99 κρούσματα και αύξηση 136% στο ιικό φορτίο και τέλος τα Ιωάννινα και η Μαγνησία που σημειώνουν από 49 κρούσματα και αύξηση 204% και 76% αντίστοιχα στο ιικό φορτίο των λυμάτων.

Ειδήσεις σήμερα

Johnson&Johnson - AstraZeneca: Εξετάζουν τροποποιήσεις στα εμβόλια λόγω των θρομβώσεων

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Άδεια άνευ αποδοχών σε όσους δεν θα εμβολιάζονται

Σε πλειστηριασμό το «Avenue»: Τα χαμένα «τρόπαια» (και οι έρωτες) του Ντένη Παπαγεωργίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK