Κορωνοϊός: Τα πρώτα προνόμια των εμβολιασμένων - Γυμναστήριο χωρίς μάσκα, σινεμά και χωρίς δήλωση self test

Κορωνοϊός: Τα πρώτα προνόμια των εμβολιασμένων - Γυμναστήριο χωρίς μάσκα, σινεμά και χωρίς δήλωση self test

Ποιες δραστηριότητες ανοίγουν τις επόμενες ημέρες - Πώς θα μπαίνουν στη χώρα οι τουρίστες - Μεγάλη μείωση σε νέες μολύνσεις, εισαγωγές, ΜΕΘ και θανάτους

gym0
Τρέχουν οι εξελίξεις για το σημαντικό όπλο των self-test (αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι) και την επέκταση της δωρεάν διάθεσής τους από τα φαρμακεία για τους επόμενους δύο με τρεις μήνες. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, η συνέχεια του προγράμματος που ξεκίνησε στις 12 Απριλίου με διάρκεια δύο μηνών, θα συνεχίσει για δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, εργαζόμενους στην εστίαση και στον τουρισμό και νέους 18-30 ετών, εξαιρουμένων όσων από τις παραπάνω ομάδες είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Αποτιμώντας τη δυναμική των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε πώς το 38% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων κορωνοϊού για τον Μάιο και το 57% για τον Ιούνιο έως σήμερα αφορούσαν επιβεβαιωμένους ελέγχους από self test. Επιπλέον, από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου, 29.936.721 self-test έχουν διανεμηθεί σε περίπου 4,4 εκατ. πολίτες, από τα οποία προέκυψαν 33.984 θετικές διαγνώσεις κατόπιν επανελέγχων και μειώθηκαν:

-κατά 75% ο μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων,
-κατά 64,5% το ποσοστό θετικότητας εβδομάδας,
-κατά 79% ο μέσος όρος νέων εισαγωγών και
-κατά 69% ο μέσος όρος ενεργών νοσηλειών.

«Η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει την πρόσβαση όλων των πολιτών σε κάθε διαθέσιμο μέσο ώστε να προφυλάξει τους συμπολίτες μας από τη διασπορά και τη μετάδοση του κορωνοϊού. Και δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν δικαιούχο ακάλυπτο» ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης, σχολιάζοντας τη διάθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει την εφαρμογή του επιτυχημένου μέτρου, παρακάμπτοντας εμπόδια και δυσκολίες.

Επί τούτω, πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Υγείας συνάντηση των με αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και την πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, κυρία Ειρήνη Μαρκάκη. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Κοντοζαμάνης, θετική ήταν η στάση της κυρίας Μαρκάκη για την παράταση της δωρεάν διάθεσης των self-test, ενώ ο Πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Απόστολος Βαλτάς, δεσμεύτηκε να θέσει άμεσα το θέμα στο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου προς έγκριση.

Κλείσιμο
Αναφορικά με τους φαρμακευτικούς συλλόγους Αχαΐας και Αττικής, οι οποίοι έχουν αποφασίσει να μη συνεχίσουν τη διάθεση των self test, η λύση έρχεται από τα σούπερ μάρκετ. Συγκεκριμένα, δήλωσε ο κ. Κοντοζαμάνης, για την περιοχή της Αχαΐας υπάρχει ήδη συμφωνία με τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ ενώ το σχέδιο θα εφαρμοστεί και στην Αττική, εφόσον ο σύλλογος επιμείνει στην άρνησή του. Ωστόσο, όσα φαρμακεία επιθυμούν τη συμπερίληψή τους στο μέτρο δωρεάν διάθεσης self-test, θα εξακολουθήσουν να εφοδιάζονται μέσω των φαρμακαποθηκών

Νέες ανάσες ελευθερίες – Τα «προνόμια» των εμβολιασμένων

Μετά τη διακοπή των self-test για τους πλήρως εμβολιασμένους νέους και εργαζόμενους, η απελευθέρωση από τον υποχρεωτικό έλεγχο κορωνοϊού επεκτείνεται στην άθληση και την ψυχαγωγία. Σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκου Χαρδαλιά, για όσους διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού:

-αίρεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά την προπόνηση σε γυμναστήρια
-εισέρχονται με επίδειξη του πιστοποιητικού στους κινηματογράφους 12μηνης λειτουργίας από την 1η Ιουλίου οπότε επανεκκινεί η λειτουργία τους στο 50% της χωρητικότητας, με self-test για τον υπόλοιπο πληθυσμό, χρήση μάσκας και έκδοση ηλεκτρονικών εισιτηρίων.

Επιπροσθέτως για το εμπόριο, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε μείωση σε 1 πελάτη ανά 16 τ.μ. από 19 Ιουνίου και επαναλειτουργία για:

-εμποροπανηγύρεις με το πρωτόκολλο λειτουργία των λαϊκών αγορών ειδικά προσαρμοσμένο
-παιδότοπους με μάσκες προστασίας για τους εργαζόμενους και ενήλικες πελάτες
-λούνα παρκ με αποστάσεις 4 μέτρων μεταξύ των μηχανημάτων, μάσκες για εργαζόμενους και παίκτες (δωρεάν διάθεση στους τελευταίους), απολύμανση μετά από -κάθε χρήση, απόσταση 2 μέτρων μεταξύ κερματοφόρων ατομικών παιχνιδιών, διαγραμμίσεις με αποστάσεις 1,5 μέτρο κατά την αναμονή, αποφυγή συνωστισμού με ευθύνη του επιχειρηματία.
-υπηρεσιών ευεξίας (λουτρά, ιαματικές πηγές, μασάζ).

Η καλή επιδημιολογική πορεία της χώρας φέρει επιπλέον αλλαγές στον τουρισμό:

-από τις πράσινες χώρες, η είσοδος στην Ελλάδα γίνεται με αρνητικό rapid test και χωρίς έλεγχο για τα συνοδευόμενα ανήλικα κάτω των 12 ετών
-από τις πορτοκαλί, η είσοδος γίνεται με μοριακό (PCR) τεστ 72 ωρών και πλήρη εμβολιασμό με τα αναγνωρισμένα από την Ελλάδα εμβόλια και χωρίς έλεγχο για τα συνοδευόμενα ανήλικα κάτω των 6 ετών (το τελευταίο μέτρο αφορά και τις κόκκινες χώρες)
-οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον τουρισμό υποχρεούνται σε δύο self test την εβδομάδα, το ένα δωρεάν από το κράτος και το δεύτερο με ευθύνη της επιχείρησης.

Κάτω από 100 οι διασωληνωμένοι των άλλο μήνα – Στο μισό σχεδόν η διασπορά

Για εντυπωσιακή μείωση της διασποράς και σταθερή αποσυμπίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας έκαναν λόγο οι καθηγητές και μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης, με την επιδημιολογική εικόνα να παραπέμπει στον περασμένο Οκτώβριο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, η καλή επιδημιολογική πορεία είναι αποτέλεσμα της επιτυχημένης εμβολιαστικής εκστρατείας κυρίως και του καλού καιρού, δευτερευόντως.

Αναφορικά με την πρώτη, η εμβολιαστική κάλυψη είναι πάνω από 60% σε νησιά όπως η Κέα, η Κύθνος, η Μύκονος και η Μήλος. Ωστόσο, τόνισε η καθηγήτρια, σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας (Φλώρινα, Ροδόπη, Σέρρες, Ευρυτανία) όπου το ποσοστό είναι μικρότερο του 30%, παρατηρείται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων στους ηλικιωμένους.

Δεδομένου ότι σε νησιωτικές κυρίως περιοχές όπως Ρέθυμνο, Σύρο και Σαντορίνη, τα νέα κρούσματα αφορούν μικρότερες ηλικίες λόγω αυξημένης κινητικότητας ή έναρξη των διακοπών, η κυρία Παπαευαγγέλου επεσήμανε την ανάγκη εμβολιασμού των πολιτών άνω των 50 ετών ώστε να προφυλαχθούν από την αναμενόμενη διασπορά του κορωνοϊού από τους νέους.

Συνολικά, τη σταθερή υποχώρηση του τρίτου επιδημικού κύματος αποτυπώνουν:

-η μείωση κατά 40% των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια και κατά 37% για τα νέα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα
-ο δείκτης Rt στο 0,76%
-οι 1.300 πλέον νοσηλευόμενοι ασθενείς με COVID-19, με 15% μείωση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας
-η μείωση του μέσου όρου εισαγωγών σε 89 την ημέρα (61 εισαγωγές χθες) και θανάτων σε 13 ημερησίως (16 σήμερα), όπως και η καθημερινή μείωση στους διασωληνωμένους (321), για τους οποίους εκτιμάται ότι θα πέσουν κάτω από τους 100 τον επόμενο μήνα.

Για σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 519 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 252 στην Αττική και 44 στη Θεσσαλονίκη, και επιπλέον επικράτηση της μετάλλαξης ΑΛΦΑ (βρετανική, Β.1.1.7) με ποσοστό 77,68%, ακολουθούμενη από τη B.1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 8,51% και τη ΒΗΤΑ (νοτιοαφρικανική , B.1.351/501Y.V2) με ποσοστό 0,29%.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ