Κορωνοϊός: Αυστηρά μέτρα για ταξιδιώτες ακόμη και εντός ΕΕ σε Ιταλία, Γερμανία ενόψει του Πάσχα των Καθολικών

Κορωνοϊός: Αυστηρά μέτρα για ταξιδιώτες ακόμη και εντός ΕΕ σε Ιταλία, Γερμανία ενόψει του Πάσχα των Καθολικών

Υποχρεωτικά τεστ επιβάλλει το Βερολίνο – Καραντίνα πέντε ημερών ζητά η Ρώμη - «Έπεται» και η Γαλλία

taxidia-aerodromio-568
Σε ισχύ θέτουν χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιοριστικά μέτρα όσον αφορά στις μετακινήσεις ενόψει και του Πάσχα των Καθολικών.

Οι Καθολικοί οι οποίοι διανύουν την Μεγάλη Εβδομάδα είδαν τον Πάπα Φραγκίσκο κατά τη διάρκεια της λειτουργίας στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου την Κυριακή των Βαΐων να αναφέρεται στις ιδιαίτερες συνθήκες του εορτασμού του Πάσχα για δεύτερη χρονιά. Λόγω των περιορισμών του κορωνοϊού, στη Βασιλική υπήρχαν μόνο 120 πιστοί και 30 καρδινάλιοι ενώ εκτός από τον Ποντίφικα και τα μέλη της χορωδίας όλοι φορούσαν μάσκα.

Καραντίνα για τους ταξιδιώτες της ΕΕ στην Ιταλία

Την ίδια ώρα, η Ιταλία επιβάλλει καραντίνα πέντε ημερών για τους ταξιδιώτες οι οποίοι προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν κάνει τεστ για την Covid-19 πριν αναχωρήσουν από τη χώρα και να κάνουν και άλλο τεστ μετά το τέλος της περιόδου καραντίνας.

Παρόμοια μέτρα ισχύουν ήδη για τα ταξίδια σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πηγές από το υπουργείο Παιδείας της Ιταλία δεν διευκρίνισαν για πόσο θα παραμείνουν σε ισχύ οι νέοι περιορισμοί.
italy-vaccination-452__1_

Μέτρα και στην Γερμανία

Κλείσιμο
Στο μεταξύ, για όλους τους επιβάτες πτήσεων προς την Γερμανία θα ισχύει γενική υποχρέωση διαγνωστικού τεστ κορωνοϊού από σήμερα Τρίτη. Οι επιβάτες όλων των πτήσεων από όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων και της ΕΕ, με προορισμό την Γερμανία θα πρέπει να κάνουν διαγνωστικό τεστ στη χώρα αναχώρησης πριν απογειωθεί το αεροπλάνο. Όποιος δεν επιδεικνύει στην αεροπορική εταιρεία το αρνητικό αποτέλεσμα ενός διαγνωστικού τεστ δεν θα επιτρέπεται να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος.

Τα αυστηρότερα μέτρα που αποφασίστηκαν από την ομοσπονδιακή και τις κυβερνήσεις των κρατιδίων αρχικά θα ισχύουν έως και στις 12 Μαΐου. Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού μέσω ταξιδιών για διακοπές. Αυτό το μέτρο θα προστατεύει επίσης και τους επιβάτες εντός του αεροσκάφους.

Εάν το τεστ είναι θετικό, τότε θα πρέπει ο επιβάτης να μπει σε καραντίνα με δική του ευθύνη ανάλογα με τους τοπικούς κανονισμούς. Υπήρχαν ήδη υποχρεωτικά διαγνωστικά τεστ για τους επιβάτες πτήσεων, αλλά μόνο για όσους επέστρεφαν από ορισμένες χώρες με υψηλό κίνδυνο μόλυνσης, οι οποίες καθορίζονταν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Μόνο στην περίπτωση αυτή έπρεπε οι επιβάτες να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ πριν την είσοδο στην Γερμανία και πιο συγκεκριμένα οι επιβάτες οι οποίοι προέρχονταν από «περιοχές υψηλής συχνότητας κρουσμάτων με ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό λοιμώξεων και από περιοχές με νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού».

Πλέον το μέτρο θα ισχύει από σήμερα για επιβάτες αεροσκαφών από όλες τις χώρες.
Germany_pandemic


Παράλληλα, μετά τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν και οι γιατροί των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ζητούν σκληρότερο lockdown διάρκειας δύο ή τριών εβδομάδων, προκειμένου να «σπάσει» το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Αυτό θα σώσει πολλές ζωές και ακόμη περισσότερους ανθρώπους από τις μακροχρόνιες συνέπειες της Covid-19», δήλωσε ο Πρόεδρος της Γερμανικής Διεπιστημονικής Ένωσης Εντατικής και Επείγουσας Ιατρικής (DIVI) Γκερνό Μαρξ. «Βαδίζουμε προς την καταστροφή με τα μάτια ανοιχτά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρξ και ανέφερε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης, υπάρχουν πλέον ελεύθερες μόνο 1.644 κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με Covid-19, ενώ ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό στις Μονάδες έχει από τις 10 Μαρτίου αυξηθεί από 2.727 σε 3.448.

Ισπανία: Ζητά αρνητικό μοριακό τεστ για τις χερσαίες αφίξεις από τη Γαλλία

Ισπανία θα ζητεί αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό για τις χερσαίες αφίξεις από τη Γαλλία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας, εν μέσω της αύξησης στις αφίξεις από τη Γαλλία και στην αύξηση του ρυθμού μόλυνσης από τον κορωνοϊό στην Ισπανία.

Για τις χερσαίες αφίξεις στην Ισπανία από περιοχές υψηλού κινδύνου θα πρέπει να παρουσιάζεται αρνητικό μοριακό τεστ, το οποίο θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί 72 ώρες πριν από την άφιξη.
spain_main
"Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ τρεις ημέρες μετά την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και θα ισχύει μέχρι η κυβέρνηση να κηρύξει την λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της COVID-19", ανέφερε το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του.

Το μέτρο αυτό δεν θα αφορά τους οδηγούς φορτηγών, τους διασυνοριακούς εργαζόμενους και όσους κατοικούν μόνιμα σε απόσταση εντός 30 χιλιομέτρων από το σύνορο.

Πολλοί Γάλλοι, κουρασμένοι από το λόκνταουν που ισχύει στη χώρα τους, συρρέουν στην Ισπανία διασχίζοντας το σύνορο για να απολαύσουν τα μπαρ και τα εστιατόρια που λειτουργούν σε ανοιχτούς χώρους σε περιοχές όπως η Μαδρίτη.


Τι συμβαίνει στην Γαλλία

Την ίδια ώρα η κατάσταση στην Γαλλία είναι κάτι παραπάνω από ασφυκτική με τους διασωληνωμένους σε ΜΕΘ να έχουν ξεπεράσει αυτούς του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό μία ημέρα πριν από το κρίσιμη συνεδρίαση των ειδικών, υπό την προεδρία του Εμανουέλ Μακρόν, η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από τους γιατρούς οι οποίοι ζητούν τη λήψη περισσότερων μέτρων.

Σε δύο ξεχωριστά άρθρα τους σε γαλλικές εφημερίδες, οι νοσοκομειακοί γιατροί προειδοποιούν ότι βρίσκονται στα πρόθυρα να αναγκαστούν να κάνουν «διαλογή ασθενών». Τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα γήπεδα και οι πολιτιστικοί χώροι (θέατρα, μουσεία, κινηματογράφοι) δεν έχουν λειτουργήσει από το φθινόπωρο, όταν ξεκίνησε το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Σε όλη τη Γαλλία ισχύει επίσης η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 7 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί. Σε πολλά διαμερίσματα (και στο Παρίσι) επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε ακτίνα μόνο 10 χιλιομέτρων γύρω από την κατοικία ενώ πολλά καταστήματα που κρίνονται «μη αναγκαία», έχουν κλείσει.

Σε αντίθεση πάντως με πολλές άλλες χώρες, η Γαλλία δεν έκλεισε τα σχολεία της. Ωστόσο, στο εξής με τον εντοπισμό ενός κρούσματος σε τάξη το σχολείο θα κλείνει, στις περιφέρειες εκείνες όπου ισχύουν τα πιο αυστηρά μέτρα.

Eιδήσεις σήμερα: 
Ο πόλεμος των Μαλαματίνα: «Μαζί τα κάναμε!»

Lockdown: Χαλάρωση μέτρων από το Σάββατο - Τα σενάρια για λιανεμπόριο, σχολεία και μετακινήσεις

Σάρον Στόουν: Ο παππούς μου κακοποίησε εμένα και την αδερφή μου - Μας «κλείδωσε» μαζί του η γιαγιά μου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK