Ο πόλεμος των Μαλαματίνα: «Μαζί τα κάναμε!»

Ο πόλεμος των Μαλαματίνα: «Μαζί τα κάναμε!»

Η Κατερίνα Μαλαματίνα απαντάει με συνέντευξή της στον πρώην σύζυγό της για τα σπίτια στη Μύκονο, το lear jet και το σκάφος αναψυχής και υποστηρίζει ότι «τα ρίχνουν όλα σε μένα για να αποφύγουν τις ευθύνες τους»

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
malamatina-main
«Είναι πολύ βολικό να φορτώνονται οι ευθύνες για την κατάρρευση μιας εταιρείας στη μειοψηφούσα εταίρο και διευθύνουσα σύμβουλο και όχι στον γόνο της ιστορικής Μαλαματίνας. Μόνο που ο τελευταίος ήταν πρόεδρος, είχε το δικαίωμα μονομερούς δέσμευσης των εταιρειών με μόνο την υπογραφή του και κατείχε την πλειοψηφία των μετοχών... Επομένως, αν μη τι άλλο, είναι αφελές και υποκριτικό όλο αυτό το αφήγημα που έχει στηθεί από το περιβάλλον του».

Η Κατερίνα Μαλαματίνα, σε μια συζήτηση με το «ΘΕΜΑ», επιχειρεί να πει τη δική της αλήθεια, «την αλήθεια που είναι πέρα για πέρα η πραγματική», όπως λέει, για μια υπόθεση που μετρά αρκετά θύματα. Πρώτα απ’ όλα, την ίδια την οικογένεια Μαλαματίνα, και έπειτα την ιστορική οινοποιία με τα 125 χρόνια ζωής, η οποία, προκειμένου να διασωθεί, πρέπει να περάσει τη διαδικασία της αναδιάρθρωσης εν λειτουργία και να την πάρει τελικά ένας νέος επενδυτής, η Μάντης Εμπορική.

Μια υπόθεση που, όπως έγραφε το «ΘΕΜΑ» την προηγούμενη Κυριακή, θυμίζει σενάριο μεξικάνικης τηλενουβέλας, καθώς έχει ίντριγκα, πάθη, απιστία, διαλυμένες οικογενειακές σχέσεις, δικαστικά θρίλερ και μέσα σε όλα αυτά... lear jet, σκάφος αναψυχής, βίλες στη Μύκονο και δεκάδες μέλη υπηρετικού προσωπικού που εμφανίζονται στα επίσημα έγγραφα της αίτησης εξυγίανσης της Ε. Μαλαματίνας & Υιός ΑΕΒΕ μεταξύ των λόγων που η εταιρεία περιήλθε σε καθεστώς τεράστιας πίεσης και εντέλει λόγω και των νέων οικονομικών συνθηκών στην αδυναμία. Αποφάσεις που, σύμφωνα με την αίτηση που υπογράφει ο κ. Κώστας Μαλαματίνας ως πρόεδρος της εταιρείας προς το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, αποδίδονται, μαζί με ζημιογόνες επενδυτικές κινήσεις της Μαλαματίνα, όπως τα Quiero Cafe, η είσοδος στη Δουμπιά και η σύσταση της Μαλαματίνα Εμπορική, στην εν διαστάσει σύζυγό του, όταν εκείνη ήταν διευθύνουσα σύμβουλος. «Δεν υπάρχει επιχειρηματίας οποιασδήποτε κλίμακας, που δεν έχει λάβει λάθος επιχειρηματικές αποφάσεις. Οπότε είναι αστείο όλο αυτό να “ποινικοποιείται”», τονίζει.

47512_ΣΤΕΦΑΝΙΑ_ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ_ΚΑΤΕΡΙΝΑ_ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ_ΜΙΜΗ_ΝΤΕΝΙΣΗ
Η Κατερίνα Μαλαματίνα με την κόρη της Εστεφανία.
Κλείσιμο


Με υπογραφές και των δύο

Η ίδια αναφέρεται και στις αγορές του αεροσκάφος Falcon αξίας 6 εκατ. ευρώ, των δύο εξοχικών κατοικιών στη Μύκονο άνω των 6 εκατ. ευρώ και του σκάφος αναψυχής 1,5 εκατ. ευρώ που της προσάπτει ως δικές της αποφάσεις ο Κώστας στην αίτηση εξυγίανσης της εταιρείας. «Σας διαβεβαιώνω πως ό,τι έχει αγοραστεί και αποκτηθεί όλα αυτά τα χρόνια από την εταιρεία είχε τις υπογραφές και των δυο μας, που ασκούσαμε από κοινού τη διοίκηση και φυσικά ήμασταν οι δύο βασικοί μέτοχοι. Παράλληλα τα πάντα τα έλεγχαν, τα ενέκριναν και τα συνυπέγραφαν τα οικονομικά στελέχη, οι οικονομικοί σύμβουλοι, οι ορκωτοί ελεγκτές, αλλά βεβαίως και οι τράπεζες», λέει η κυρία Μαλαματίνα.

«Επιπρόσθετα, έχετε υπόψη ότι όταν ελήφθησαν αυτές οι αποφάσεις, η εταιρεία σημείωνε υψηλές οικονομικές επιδόσεις. Επομένως, όλα αυτά που λέγονται και γράφονται ακόμα και στα δικόγραφα αποτελούν μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού. Και η αλήθεια είναι πως όταν έφυγα από την εταιρεία, τον Σεπτέμβριο του 2015, και ανέλαβε ο σύζυγός μου με τους συμβούλους του, η Ε. Μαλαματίνα & Υιός ΑΕΒΕ ήταν σε ένα βιώσιμο επίπεδο.

Καταφέραμε να λειτουργήσουμε κανονικά ακόμα και τους πρώτους δύσκολους μήνες των capital controls και παράλληλα ήδη εργαζόμασταν με την Grant Thornton πάνω στη μελέτη για την αναδιάρθρωση των δανείων της εταιρείας, που λόγω της πτώσης των πωλήσεων φάνταζαν πολύ μεγάλα πλέον. Παράλληλα εργαζόμασταν ήδη για να επεκτείνουμε τις πωλήσεις μας στη νότια Ελλάδα, με τα παιδιά μου να αναλαμβάνουν αυτό το κομμάτι στην Αθήνα», τονίζει.

Υπογραμμίζει δε πως η εταιρεία κουβαλούσε ήδη μεγάλο δανεισμό προτού καν αναλάβει η ίδια θέση στη διοίκηση, το 2006, ως διευθύνουσα σύμβουλος. Το 2003, το έτος της ρήξης του Κώστα Μαλαματίνα και της αδερφής του Μυρτώς, που εντέλει αποχώρησε από την οικογενειακή επιχείρηση πουλώντας το μερίδιο της στην ΕΛΓΕΚΑ (38,9%) αντί 6,7 εκατ. ευρώ, ο δανεισμός ήταν ήδη 24,7 εκατ. ευρώ, με κύκλο εργασιών 26 εκατ. ευρώ. Λίγο καιρό αργότερα θα έρθει και η ρήξη με τη μητέρα του, Ιωάννα, τη γυναίκα που σχεδίασε σε μια στιγμή έμπνευσης το σήμα της Μαλαματίνας πάνω σε χαρτοπετσέτα. Κάτι που θα οδηγήσει και στην έξοδο της τελευταίας από τη θέση της προέδρου.
f2-APO-ARISTERA-KONSTANTINOS-MALAMATINAS
Κωνσταντίνος Μαλαματίνας

«Από το 2006, όταν ανέλαβα μαζί με τον σύζυγό μου τη διοίκηση, εγώ ως διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας και αυτός από τη θέση του προέδρου, συνεργαστήκαμε με σύμπνοια, ταυτισμένοι πλήρως στις αποφάσεις, καταφέρνοντας το 2006 και το 2007 να οδηγήσουμε την εταιρεία στις υψηλότερες πωλήσεις που είχε στην ιστορία της, 29,18 εκατ. ευρώ, και στα υψηλότερα EBITDA που επέτυχε στην ιστορία της, 10,4 εκατ. ευρώ», σημειώνει.

Είναι μια περίοδος όπου γίνονται οι επίμαχες αγορές που καταγράφονται στην αίτηση εξυγίανσης και παράλληλα και μετοχικές αλλαγές, καθώς μερίδια της εταιρείας, αλλά και συνδεδεμένων εταιρειών περνούν από τα χέρια του Κώστα στην Κατερίνα Μαλαματίνα.

«Ηταν μια επιβράβευση στο πρόσωπό μου για τη δουλειά και τα έργα που έκανα στην εταιρεία. Ηταν κάτι που κέρδισα με αγώνα. Δούλεψα σκληρά, έφερα υψηλά αποτελέσματα, και, το κυριότερο, καταφέραμε να φέρουμε στον 21ο αιώνα μία ιστορική εταιρεία. Δεν τη ζήτησα όμως», σημειώνει η ίδια. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω σε σύγκριση με όσα ακολουθούν διαφέρουν όσο η μέρα με τη νύχτα, με δεδομένο ότι ξεσπά μια μεγάλη κρίση εντός της οικογένειας που μεταφέρεται και στην εταιρεία, αποπροσανατολίζοντάς τη με τα μεγάλα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπίσει. Ετσι μπορεί επισήμως μέσω της αίτησης εξυγίανσης η πλευρά του Κώστα Μαλαματίνα να επικαλείται ότι οι επιλογές της Κατερίνας Μαλαματίνα ήταν η αιτία των σφοδρών ενδοεταιρικών προστριβών, ωστόσο η ίδια λέει ότι υπήρξε ρήξη σε οικογενειακό επίπεδο τέλη 2013 - αρχές 2014.

«Με τον Κώστα γνωριζόμαστε από το σχολείο, από τα 13 μας - όλη μας τη ζωή δηλαδή. Αργότερα κάναμε μαζί μια όμορφη οικογένεια, όπου κυριαρχούσε πολλή αγάπη και σεβασμός, και πέρασαν 35 ωραία χρόνια. Δυστυχώς όμως τότε άλλαξε κάτι στην προσωπική μας ζωή. Ηρθαν τα πάνω κάτω», λέει η ίδια χωρίς να θέλει να επεκταθεί.

Στην ερώτησή μας για την τοποθέτηση που είχε κάνει προ ετών δικηγόρος για τα περί «εξωσυζυγικής σχέσης με αλλοδαπή χορεύτρια», δεν θέλει να απαντήσει. «Δεν είχα δώσει ποτέ τέτοια εντολή για να δημοσιοποιηθεί κάτι τέτοιο, ούτε τώρα θέλω να πω κάτι γι’ αυτό», λέει.

Η σειρά των γεγονότων πάντως που τελικά θα σφραγίσουν και τη μοίρα της εταιρείας μαρτυρά τη ρήξη. Ειδικά καθώς ακολουθεί μια αλλαγή στη μετοχική σύνθεση, με την οποία ο μετοχικός και εντέλει ο διοικητικός έλεγχος της εταιρείας περνάει στην Κατερίνα Μαλαματίνα μέσω μιας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 12.000 ευρώ της εταιρείας Κ. Μαλαματίνας ΑΕΒΕ, όπου είχε περάσει στο παρελθόν το 38,9% της Ε. Μαλαματίνας & Υιός ΑΕΒΕ από την ΕΛΓΕΚΑ.
ΚΟΡΕΣ
Οι κόρες του ζεύγους Μαλαματίνα, Εστεφανία και Καρολίνα.Η ρήξη των σχέσεών τους

Ο Κώστας δηλώνει στη σχετική Γενική Συνέλευση ότι δεν θα συμμετάσχει. Ετσι πλέον μετοχικά ο έλεγχος περνάει στην Κατερίνα και με αυτόν τον τρόπο και ο έλεγχος της Ε. Μαλαματίνας & Υιός ΑΕΒΕ και έτσι θα εκδιωχθεί από τη διοίκηση ο Κώστας Μαλαματίνας. Μόνο που ο τελευταίος με καταγγελίες και προσφυγές στη Δικαιοσύνη θα μιλήσει για πλαστογραφία και θα καταφέρει το 2015 μέσω της Δικαιοσύνης να ανατρέψει τις αλλαγές που είχαν γίνει στην εταιρεία. Φέτος μάλιστα σε πρώτο βαθμό η Κατερίνα θα καταδικαστεί για πλαστογραφία, απόφαση για την οποία έχει προσφύγει σε δεύτερο βαθμό στη Δικαιοσύνη.

Παράλληλα ο Κώστας θα κατηγορήσει την εν διαστάσει σύζυγό του για υπεξαίρεση 6,5 εκατ. ευρώ από το ταμείο της εταιρείας. Υπόθεση που ακόμα δεν έχει λάβει ημερομηνία εκδίκασης.

«Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν ισχύει», λέει η κυρία Μαλαματίνα. Ισχυρίζεται μάλιστα ότι η απόφαση για τη μετοχική αλλαγή στην εταιρεία ήταν κοινή. «Ημασταν σε πλήρη συνεννόηση και πλήρως ταυτισμένοι στις αποφάσεις που λαμβάναμε. Ακόμα και τότε», επαναλαμβάνει, αποδίδοντας τη στάση που τήρησε ο εν διαστάσει σύζυγός της αργότερα στη ρήξη των σχέσεών τους και ακούγοντας «κακούς συμβούλους», όπως τους χαρακτηρίζει.

«Δυστυχώς η Ιστορία έχει επαληθεύσει ατελείωτες φορές ότι μέσα από ενδοοικογενειακές διαφωνίες κερδισμένοι βγαίνουν μόνο ορισμένοι δικηγόροι και οι κακοί σύμβουλοι που έχουν παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο απεχθές αποτέλεσμα», λέει.

f6
Το εργοστάσιο της Μαλαματίνας, με τον Κωνσταντίνο Μαλαματίνα στο κέντρο.


Η ίδια αρνείται και το θέμα της υπεξαίρεσης. Επισήμως στις οικονομικές καταστάσεις της Ε. Μαλαματίνας & Υιός ΑΕΒΕ, απόσπασμα των οποίων περιλαμβάνεται και στην αίτηση εξυγίανσης, υπάρχει μια απαίτηση άνω των 10 εκατ. ευρώ από μέλος του Δ.Σ. και συνδεδεμένη εταιρεία.

«Λάσπη. Τα λένε όλα αυτά σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Το να τα ρίξουν όλα στη σύζυγο είναι ο εύκολος τρόπος να αμυνθούν. Είναι ένα αφήγημα στο οποίο επιμένουν για να κρύψουν τις ευθύνες τους για την καταστροφή της εταιρείας με τις κινήσεις που έκαναν μετά το 2015», λέει η ίδια.

«Επιμένουν να δίνουν μια εντύπωση ακριβού lifestyle, το οποίο αποδείχθηκε μοιραίο για την εταιρεία. Κι όμως, τέτοιο lifestyle δεν υπήρχε και το τι αποδείχθηκε μοιραίο για την εταιρεία φαίνεται μετά το 2015», σημειώνει.

«Είναι αμαρτία κάποιος να αγοράζει ακίνητα σε μια περίοδο όπου οι δουλειές πάνε καλά, τα κέρδη είναι καλύτερα από ποτέ και τα μερίσματα μεγάλα; Και στο κάτω-κάτω, όλα έγιναν από κοινού. Τα συνυπέγραφε ο σύζυγός μου, ο οποίος μάλιστα έμπαινε εγγυητής για τις αγορές αυτές», επιμένει. «Και για το lifestyle... πάντα ήμουν μεταξύ σπιτιού και εταιρείας. Αφοσιωμένη στο σπίτι μου και στη δουλειά μου. Δεν είχα τη μεγάλη κοσμική ζωή. Αν υπάρχουν 3-4 φωτογραφίες από κάποιες εκδηλώσεις, αυτές είναι όλες κι όλες».


malamatina-r-emfial-39

«Τον θαυμάζω και τον αγαπώ»

Η διοίκηση του Κώστα Μαλαματίνα επικαλείται τα capital controls και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που επιβλήθηκε το 2016 ως αιτίες για τη φθίνουσα πορεία της εταιρείας μετά το 2015. Οι λόγοι αυτοί πάντως συνετέλεσαν στο να υπάρξει τελικά και συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες προ τριετίας για αναδιάρθρωση του δανεισμού. Τελικά όμως και αυτό δεν ήταν αρκετό.

Στο τέλος ήρθε η πανδημία και δεν άφησε κανένα περιθώριο. Εξάλλου, τα χρέη προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία το 2019 ξεπερνούσαν τα 46 εκατ. ευρώ, με τον κύκλο εργασιών να είναι μόλις στα 13 εκατ. ευρώ περίπου, τις καθαρές ζημίες εκείνης της χρήσης στα 10 εκατ. ευρώ και με αρνητικά ίδια κεφάλαια 10 εκατ. ευρώ! Ετσι, με την έξαρση της πανδημίας, ο Κώστας Μαλαματίνας θα ρίξει λευκή πετσέτα συνηγορώντας στο να πάρει την εταιρεία με τη διαδικασία αναδιάρθρωσης εν λειτουργία και τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτών νέος επενδυτής, η Μάντης Εμπορική των Αλέξη και Λάμπη Κρομμύδα. Προς το παρόν, εκκρεμεί το πρώτο βήμα γι’ αυτό, η επικύρωση του σχεδίου εξυγίανσης από το Πρωτοδικείο. Η συζήτηση που ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Δευτέρα αναβλήθηκε και αναμένεται να προσδιοριστεί για τον επόμενο μήνα.

Σε ό,τι αφορά τον Κώστα και την Κατερίνα Μαλαματίνα, επικοινωνία δεν υπάρχει. «Εχω προσπαθήσει και θα συνεχίσω να προσπαθώ», λέει η ίδια. «Πρέπει να ξέρει ότι τόσο εγώ όσο και τα παιδιά μου που τον λατρεύουν θα σταθούμε δίπλα του σε όποια ανάγκη έχει. Προσωπικά δεν θα πάψω να τον θαυμάζω και να τον αγαπώ»...

Ειδήσεις σήμερα:

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με οριακή άνοδο το σημερινό άνοιγμα

Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου (ΘΕΜΑ 104,6): Θα έχουμε ρεκόρ ακάλυπτων επιταγών στην αγορά 

Πώς ζούσε 7 χρόνια αόρατος ο μαφιόζος στη Λάρισα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης