Εμβόλιο AstraZeneca: Συνεδριάζει ο ΠΟΥ – Ποιες χώρες ανέστειλαν τον εμβολιασμό

Εμβόλιο AstraZeneca: Συνεδριάζει ο ΠΟΥ – Ποιες χώρες ανέστειλαν τον εμβολιασμό

Ανησυχία για τα περιστατικά ενδεχόμενων παρενεργειών – Ποια συμπτώματα εμφανίστηκαν - Στάση αναμονής στην Ελλάδα, συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

astrazeneca-emvolio-645
Το «πάγωμα» του εμβολιασμού με το σκεύασμα της AstraZeneca, εξαιτίας των παρενεργειών (θρομβώσεις), αναγκάζει τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) να πραγματοποιήσει «έκτακτη σύνοδο» της επιτροπής ασφαλείας του.

Σήμερα, η επιτροπή ασφάλειας θα εξετάσει με περισσότερη λεπτομέρεια τα μέχρι τώρα δεδομένα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επίσης θα ασχοληθεί με το θέμα. Δήλωσε πως τα συστήματα που είναι επιφορτισμένα με την προστασία της δημόσιας υγείας εργάζονται πυρετωδώς, καθώς πολλές χώρες αναστέλλουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 προκειμένου να διερευνήσουν ενδεχόμενες παρενέργειες.

Η Αθήνα βρίσκεται σε μία στάση αναμονής, παρακολουθώντας τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Μέχρι στιγμής, οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca συνεχίζονται κανονικά στην Ελλάδα, όπως ανέφερε και σε χθεσινή ανακοίνωση η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Ο γενικότερος προβληματισμός γύρω από τις παρενέργειες του συγκεκριμένου εμβολίου, τείνει να προσλάβει διαστάσεις κύματος.  Οι χώρες που σταμάτησαν προσωρινά την χρήση του εμβολίου, είναι οι Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Δανία, Νορβηγία, Ισλανδία, Βουλγαρία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Σλοβενία, Ισπανία, Πορτογαλία, Λετονία.

Η Αυστρία είχε ανακοινώσει στις 8 Μαρτίου ότι ανέστειλε τη χρήση μιας παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca, της ABV5300, αφού μια νοσηλεύτρια 49 ετών πέθανε έπειτα από “σοβαρά προβλήματα θρομβώσεων” μερικές ημέρες αφού εμβολιάσθηκε. Τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες –Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Λουξεμβούργο-- επίσης ανέστειλαν τη χρήση των εμβολίων αυτής της παρτίδας που περιέχει συνολικά ένα εκατομμύριο δόσεις και η οποία εστάλη σε 17 ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ιταλία είχε απαγορεύσει την Πέμπτη για προληπτικούς λόγους τη χρήση μιας άλλης παρτίδας, της ABV2856, καθώς υπήρχαν φόβοι για τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα. Η Ρουμανία επίσης σταμάτησε τη χορήγηση των εμβολίων της παρτίδας αυτής. Η ιταλική επαρχία Πιεμόντε σταμάτησε την Κυριακή να χρησιμοποιεί το εμβόλιο της AstraZeneca μετά τον θάνατο ενός υγειονομικού, όμως στη συνέχεια επανέλαβε τους εμβολιασμούς, αποκλείοντας ωστόσο για προληπτικούς λόγους την παρτίδα ABV5811.
Κλείσιμο
Όσοι είχαν σπεύσει τις προηγούμενες μέρες να δηλώσουν ότι δεν τίθεται κανένα θέμα κι ότι τα κρούσματα θρομβώσεων δεν έχουν σχέση με το εμβόλιο θα αναγκαστούν να «καταπιούν» τις διαβεβαιώσεις που έδιναν μάλλον με περισσή επιπολαιότητα ή σκοπιμότητα. Προφανώς τόσες χώρες, που μαστίζονται από το τρίτο κύμα και που έχουν απεγνωσμένα ανάγκη από εμβόλια δεν αποφασίζουν το πάγωμα ελαφρά τη καρδία.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν ο θάνατος δύο ανδρών στη Σικελία. Ένας 43χρονος αξιωματικός του Ναυτικού πέθανε από καρδιακή προσβολή, 12 ώρες μετά τον εμβολιασμό του. Υπό παρόμοιες συνθήκες έχασε τη ζωή του και ένας αστυνομικός. Υπέκυψε 18 ημέρες μετά το εμβόλιο. Είχε, όμως, ήδη αρχίσει να νιώθει ήπια συμπτώματα μία ημέρα μετά τον εμβολιασμό του.
Στην Αυστρία σταμάτησε η χρήση μιας παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca μετά τον θάνατο εξαιτίας θρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής μίας 49χρονης νοσηλεύτριας. Ένιωσε αδιαθεσία λίγες ώρες μετά τον εμβολιασμό της. Έδωσε αγώνα να μείνει στη ζωή επί λίγες ημέρες, δίχως να τα καταφέρει.

Μία νεότερη συνάδελφός της, ηλικίας 35 ετών, εκδήλωσε πνευμονική εμβολή. Αναγκάστηκε να νοσηλευθεί, αλλά ευτυχώς βρίσκεται στο στάδιο της ανάρρωσης. Στην ίδια χώρα, αναφέρθηκαν δύο ακόμα περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων μετά από εμβολιασμούς με δόσεις από την ίδια παρτίδα.

Στη Δανία μία 60χρονη γυναίκα εμφάνισε χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων και θρόμβους σε μικρά και μεγάλα αγγεία, καθώς και αιμορραγία. Τα συμπτώματα εμφανίστηκαν σχεδόν αμέσως, ενώ δεν άργησε να επέλθει ο θάνατός της. Η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία και το Λουξεμβούργο ήταν από τους πρώτους που ανέστειλαν τους εμβολιασμούς με δόσεις που προέρχονταν απ' αυτή την παρτίδα. Προληπτικά, όπως δήλωσαν.

Η Ισπανία, η οποία δεν έχει καταγράψει περιστατικά σχηματισμού θρόμβων που να σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca, σταμάτησε τη χορήγηση του εμβολίου. Από την πλευρά του, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι οι χώρες-μέλη μπορούν να χρησιμοποιούν αυτό το εμβόλιο, προσθέτοντας ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει ένδειξη ότι αυτό προκάλεσε τις θρομβώσεις.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προς το παρόν πάντως, τηρεί επιφυλακτική στάση. Ο εκπρόσωπος Τύπου Κρίστιαν Λιντμάιερ δήλωσε: «Μόλις ο ΠΟΥ κατανοήσει πλήρως αυτά τα περιστατικά, τα ευρήματα και οποιεσδήποτε πιθανές αλλαγές στις νυν συστάσεις θα επικοινωνηθούν αμέσως στο κοινό». Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, δηλαδή.

Τη συνέχιση των εμβολιασμών με το AstraZeneca στηρίζει και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, όπως χαρατηριστικά είπε και ο καθηγητής Φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης. Σε ανάρτησή του στο facebook, σημείωσε ότι «η ετήσια συχνότητα της θρόμβωσης (DVT) είναι περίπου 1:1000 στους ενήλικες. Παρουσιάστηκαν 30 περιπτώσεις DVT σε 5.000.000 εμβολιασμούς ενηλίκων με το εμβόλιο της AstraZeneca. Στον γενικό πληθυσμό ανεμβολίαστων θα αναμέναμε σε μια βδομάδα περίπου 100 περιπτώσεις DVT».

Γιατί, όμως, τότε Γερμανία και Γαλλία αναστέλλουν τον εμβολιασμό; Δεν έχουν υπόψη τους αυτά τα δεδομένα; Προφανώς τα έχουν. Κατά συνέπεια, έχουν λόγους να το κάνουν. Γερμανία και Γαλλία, εξάλλου, είναι δύο κράτη που μέχρι πριν λίγο συνιστούσαν ψυχραιμία και δήλωναν ότι συνεχίζουν κανονικά τον εμβολιασμό με AstraZeneca.

Ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, μάλιστα, είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανασταλεί η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca. «Τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca κρίνονται υψηλότερα από τους κινδύνους σε αυτό το στάδιο», είχε πει ο Βεράν. «Καθαρά προληπτικό μέτρο», χαρακτήρισε την απόφαση παγώματος ο Γερμανός υπουργόςΥγείας, προσθέτοντας: «Δεν είναι πολιτική, αλλά καθαρά τεχνική». Να θυμίσουμε ότι στη Γερμανία, όπου έχουν εμβολιαστεί 1.700.000 περίπου πολίτες, έχουν σημειωθεί επτά περιπτώσεις διαταραχών στην πήξη του αίματος.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές κι ότι η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη για την ασφαλή χρήση του. Ερωτηθείς εάν μπορεί να καθησυχάσει τον κόσμο, δηλώνοντας ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, ο Μπόρις Τζόνσον απάντησε: «Ναι, μπορώ». Το ίδιο διαβεβαιώνει, όπως ήταν αναμενόμενο, και η σουηδοβρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, που ανέπτυξε το εμβόλιο σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Έγινε, πάντως, γνωστό ότι τμήματα της αμφιλεγόμενης παρτίδας εμβολίων έχουν λάβει η Δανία, η Αυστρία, η Εσθονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Λετονία, η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ισλανδία, η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ισπανία και η Ελβετία.

Ένα άλλο ζήτημα είναι η καθυστέρηση στα προγράμματα εμβολισμών που θα προκληθεί από αυτές τις εξελίξεις. Παράλληλα με την καθυστέρηση θεωρείται δεδομένο ότι πολλοί που έχουν προγραμματίσει να εμβολιαστούν με AstraZeneca δεν θα το πράξουν, αναμένοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Αρκετοί συνδέουν το πρόβλημα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού με τα εμπορικά προβλήματα που είχε η συγκεκριμένη εταιρεία. Το εμβόλιο είχε εγκριθεί αρχικά μόνο από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο είχε παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις. Η ΕΕ το ενέκρινε μετά από λίγο καιρό, αλλά υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις εκ μέρους της φαρμακοβιομηχανίας στην συμφωνημένη παράδοση παρτίδων. Καθυστερήσεις που προκάλεσαν έντονες επικρίσεις κατά της Κομισιόν. Η AstraZeneca είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο ότι δεν μπορούσε να παραδώσει στο πρώτο τρίμηνο παρά το ένα τρίτο των 120.000.000 δόσεων που είχε αρχικά υποσχεθεί στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, επειδή επέλεξε να διοχετεύσει την παραγωγή της κυρίως στη Βρετανία.

Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι τη στιγμή αυτή, μαίνεται ένας οικονομικός πόλεμος μεταξύ των εταιρειών που παρασκευάζουν τα εμβόλια. Εκτός από τους μεγάλους παίκτες, μπήκαν και νέοι στην αγορά, εκτοξεύοντας τον ήδη σφοδρό ανταγωνισμό.

Ειδήσεις σήμερα

Συνεδριάζει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca

Τροχαίο στη Βουλή: Το οπτικοακουστικό υλικό από τις κάμερες της περιοχής στο «μικροσκόπιο» των Αρχών

Ενοίκια: Έως το τέλος της εβδομάδας οι αποζημιώσεις Ιανουαρίου 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK