Εμβόλιο AstraZeneca: Συνεδριάζει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Εμβόλιο AstraZeneca: Συνεδριάζει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Κικίλιας: Εμβολιαζόμαστε κανονικά και με το εμβόλιο της AstraZeneca - Συνεδρίαση με φόντο τις αναστολές στην Ευρώπη - Στη χώρα μας, έχει αναφερθεί ένα περιστατικό θρόμβωσης, το οποίο διερευνάται - 182.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό - Δερμιτζάκης: Η Ελλάδα ορθώς συνεχίζει να εμβολιάζει με AstraZeneca

asdfsdag_2
Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στις διεθνείς και τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές για το εμβόλιο έναντι του κορωνοιού των ΑstraZeneca/Πανεπιστημίου Οξφόρδης, μετά το ντόμινο των αναστολών χορήγησής του στην Ευρώπη.

Σήμερα συνεδριάζει για το θέμα του εμβολίου και της συσχέτισής του με θρομβοεμβολικά επεισόδια η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, μια συνεδρίαση που είχε προγραμματιστεί από την περασμένη εβδομάδα, αλλά θα πραγματοποιηθεί με φόντο τις δραματικές εξελίξεις στην Ευρώπη με το συγκεκριμένο εμβόλιο - ένα από τα τρία που ήδη χορηγούνται και ένα από τα τέσσερα που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας- και τις έκτακτες συνεδριάσεις που πραγματοποιούνται στον ΕΜΑ.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) διερευνά ήδη τα θρομβοεμβολικά περιστατικά που αναφέρθηκε ότι συσχετίζονται με τον εμβολιασμό, και στον πλαίσιο αυτό συνεργάζεται με την βρετανοσουηδικη εταιρία παραςκευής του εμβολίου, με επιστήμονες ειδικούς σε διαταραχές αίματος, και με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου όπου έχουν διενεργηθεί 11 εκατ. δόσεις εμβολίου.

Η Επιτροπή Ασφάλειας του ΕΜΑ θα επανεξετάσει σήμερα τις διαθέσιμες πληροφορίες, και έχει προγραμματίσει έκτακτη συνεδρίαση μεθαύριο, Πέμπτη, για τη συνολική εξέταση του ζητήματος.

Εν αναμονή της συνεδρίασης αυτής ουσιαστικά βρίσκονται οι αρχές των ευρωπαϊκών χώρων, μεταξύ των οποίων και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών της χώρας μας.

Ως και την Πέμπτη που αναμένεται να γίνει η συνεδρίαση του ΕΜΑ το πρόγραμμα των εμβολιασμών στην Ελλάδα με το εμβόλιο των AstraZeneca/ Οξφόρδης θα συνεχιστεί κανονικά.

Κλείσιμο
Κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες παραπέμπουν το τελευταίο 24ωρο στην ισχύουσα γνωμάτευση του ΕΜΑ σύμφωνα με την οποία το εμβόλιο είναι ασφαλές, αλλά και θυμίζουν παράλληλα ότι στη Μ. Βρετανία έχουν γίνει ήδη 24,3 εκατ. εμβόλια, στη συντριπτική τους πλειονότητα, εκείνα της AstraZeneca.

Για το θέμα είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση προχθές - όταν οι χώρες που είχαν αναστείλει τους εμβολιασμούς τους στην Ευρώπη ήταν 11, και πριν πυροδοτηθεί το θέμα με τις αποφάσεις Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλία- η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναφέροντας ότι τα μέλη εξέτασαν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και κατέληξαν ότι, "ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει".

Η Επιτροπή επικαλούμενη την άποψη της αρμόδιας Επιτροπής Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), σημείωσε ότι "μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι τα επεισόδια αυτά σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό".

Στον τομέα Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ έχει αναφερθεί ένα περιστατικό θρόμβωσης στην Ελλάδα, μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο των Astrazeneca/ Πανεπιστημίου Οξφόρδης, το οποίο διερευνάται.

Στην Ελλάδα έχει αρχίσει τις τελευταίες εβδομάδες η χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, στην ηλικιακή ομάδα 60- 64 ετών και είχε δοθεί πράσινο φως για τη χρήση του και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Τη σκυτάλη θα ελάμβανε η ομάδα ατόμων 70-74 χρόνων κακό στη συνέχεια εκείνη των 65-69 χρόνων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, με τον γενικό γραμματέα ΠΦΥ, επικεφαλής του επιχειρησιακού σχεδιασμού για τον εμβολιασμό, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους, για την ηλικιακή ομάδα 60-64 χρόνων έχουν προγραμματιστεί συνολικά -και μέχρι την ημέρα των ανακοινώσεων- 352.000 ραντεβού. Έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 170.000 εμβολιασμοί. Άρα περί τους 182.000 πολίτες που έχουν κλείσει ραντεβού για τον εμβολιασμό με το Astrazeneca είναι πλέον "μετέωροι".

Συνεδριάζει ο ΠΟΥ 


Το «πάγωμα» του εμβολιασμού με το σκεύασμα της AstraZeneca, εξαιτίας των παρενεργειών (θρομβώσεις), αναγκάζει τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) να πραγματοποιήσει «έκτακτη σύνοδο» της επιτροπής ασφαλείας του. Σήμερα, η επιτροπή θα εξετάσει με περισσότερη λεπτομέρεια τα μέχρι τώρα δεδομένα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επίσης θα ασχοληθεί με το θέμα. Δήλωσε πως τα συστήματα που είναι επιφορτισμένα με την προστασία της δημόσιας υγείας εργάζονται πυρετωδώς, καθώς πολλές χώρες αναστέλλουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 προκειμένου να διερευνήσουν ενδεχόμενες παρενέργειες. Ο γενικότερος προβληματισμός γύρω από τις παρενέργειες του συγκεκριμένου εμβολίου, τείνει να προσλάβει διαστάσεις ρεύματος. Δείτε ποιες χώρες έχουν αποφασίσει το πάγωμα των εμβολιασμών.

Δερμιτζάκης: Η Ελλάδα ορθώς συνεχίζει να εμβολιάζει με AstraZeneca

Για εντελώς αντιπαραγωγικό πολιτικό παιχνίδι γύρω από την AstraZeneca έκανε λόγο ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ. «Συνεχώς προκύπτουν στοιχεία τα οποία απορρίπτονται μετά» εξήγησε και κάλεσε τον κόσμο να ηρεμήσει αφού οι αριθμοί περιστατικών με παρενέργειες είναι όπως χαρακτηριστικά είπε «πολύ μακριά για να δικαιολογούν ακόμη και την ανησυχία, πόσο μάλλον και την αναστολή των εμβολιασμών». Ο ΕΜΑ και ο ΠΟΥ είχαν δώσει μια πρώτη εικόνα και άποψη που καθησύχαζε πλήρως, πρόσθεσε εκτιμώντας πως η δεύτερη εκτίμηση επί του εμβολίου, την οποία καλούνται να κάνουν δεν μπορεί να δείξει κάτι διαφορετικό. Επομένως σύμφωνα με τον καθηγητή η Ελλάδα ορθώς συνεχίζει να εμβολιάζει με το AstraZeneka αφού ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι υπάρχει έστω μια λίγο μεγαλύτερη πιθανότητα παρενεργειών, οι αριθμοί είναι τόσο μικροί που κυμαίνονται στα επίπεδα των αλλεργικών αντιδράσεων.


Ειδήσεις σήμερα: 


Τουρκία: Οι δικηγόροι του Οτσαλάν ανησυχούν για τη ζωή του – «Δεν έχουμε καμία επαφή μαζί του» αναφέρουν

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις Ακάρ: «Η Ελλάδα υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας»

Γώγος: Άνοιγμα λιανεμπορίου στο τέλος Μαρτίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης