AstraZeneca: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για ένα από τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού

AstraZeneca: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για ένα από τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Μέχρι και σήμερα το μεσημέρι είχαν εμβολιαστεί συνολικά 621.924 συμπολίτες μας ηλικίας από 60 ετών και άνω, ενώ μέχρι την Τρίτη 409.631 άτομα είχαν πάρει την πρώτη δόση του εμβολίου και 187.156 και τις δύο δόσεις

astrazeneca
Σε εξέλιξη είναι ο εμβολιασμός των πολιτών 60-64 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca. Πρόκειται για την ηλικιακή ομάδα που σηματοδότησε το άνοιγμα της εθνικής εμβολιαστικής εκστρατείας έναντι της Covid-19 στον γενικό πληθυσμό.

Μέχρι και σήμερα το μεσημέρι είχαν εμβολιαστεί συνολικά 621.924 συμπολίτες μας ηλικίας από 60 ετών και άνω, ενώ μέχρι την Τρίτη 409.631 άτομα είχαν πάρει την πρώτη δόση του εμβολίου και 187.156 και τις δύο δόσεις.

Όπως είναι ήδη γνωστό, τα άτομα 60-64 ετών εμβολιάζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ τα άτομα 70 ετών και άνω με τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna. Εν αντιθέσει με τα δύο αυτά εμβόλια που το μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο δόσεων είναι οι 21 ημέρες, σε ότι αφορά στο εμβόλιο της AstraZeneca το συνιστώμενο μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο δόσεων είναι οι 12 εβδομάδες.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, λόγω της κακοκαιρίας «Μήδεια» που ακυρώθηκαν πολλά ραντεβού για εμβολιασμό των ατόμων 60-64 ετών, ο εμβολιασμός τους θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, από Δευτέρα έως Παρασκευή, στα ίδια εμβολιαστικά κέντρα. Οι πολίτες αυτοί θα ενημερωθούν με sms τρεις ημέρες νωρίτερα.

Πολίτες που είχαν ραντεβού στο mega εμβολιαστικό κέντρο της Helexpo στο Μαρούσι, θα μπορέσουν να εμβολιαστούν την επόμενη εβδομάδα, από Δευτέρα έως Παρασκευή. Ομοίως θα ειδοποιηθούν με sms τρεις ημέρες νωρίτερα.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζουμε για το εμβόλιο της AstraZeneca

1) Το AZD1222 χρησιμοποιεί έναν αδενονοϊό που προκαλεί κοινό κρυολόγημα στους χιμπατζήδες. Έχει τροποποιηθεί κατάλληλα ώστε εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να εξαπολύει ισχυρή ανοσοαπόκριση όταν αντιληφθεί την παρουσία του SARS-CoV-2, χωρίς να προκαλεί νόσο.

2) Αποθηκεύεται στους 2-8 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή σε ένα απλό ψυγείο εν αντιθέσει με τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna που αποθηκεύονται σε χαμηλότερες θερμοκρασίας, από -20 έως -80 βαθμούς Κελσίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι ευκολότερη η διανομή και συντήρησή του.

3) Η AstraZeneca διαθέτει πολλαπλά σημεία διανομής παγκοσμίως, καθώς και πολλά σημεία παραγωγής είτε ιδιόκτητα, είτε μέσω συνεργασιών με άλλους παραγωγούς εμβολίων.

4) Σε εξέλιξη είναι μελέτες για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε άτομα άνω των 65 ετών. Μέχρι τώρα έχει διαφανεί ότι είναι ασφαλές και έχει ήπιας έως μέτριας μορφής ανεπιθύμητες ενέργειες και έχει όμοια ανοσοαπόκριση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

5) Από τις κλινικές μελέτες έχει φανεί ότι το εμβόλιο με τις δύο δόσεις επιτυγχάνει κατά μέσο όρο 62% αποτελεσματικότητα. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet έδειξε ότι όταν οι δόσεις χορηγούνται με διάστημα 3 μηνών μεταξύ τους η αποτελεσματικότητα έφτασε στο 82,4%, ενώ έπεφτε στο 54,9% αν οι δύο δόσεις γίνονταν με διαφορά μικρότερη των έξι εβδομάδων.

6) Σε ότι αφορά στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, από πολυκεντρική μελέτη που έγινε στη Νότια Αφρική φαίνεται ότι δύο δόσεις του εμβολίου είχε μικρή αποτελεσματικότητα στις ήπιες έως μέτριες λοιμώξεις COVID-19, που οφείλονταν στη μετάλλαξη B.1.351. Από κλινική μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο, φαίνεται ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικότερο έναντι της μετάλλαξης B.1.1.7.

7) Όπως και για τα άλλα εμβόλια για την πρόληψη της COVID-19, τα στοιχεία για εκείνο της AstraZeneca σε ότι αφορούν την ικανότητά του να αναχαιτίζει τη μετάδοση του κορωνοϊού από άτομο σε άτομο, φαίνεται πως μπορεί να το κάνει ήδη από την χορήγηση της πρώτης δόσης. Ανάλυση δειγμάτων ρινικών επιχρισμάτων από ασυμπτωματικούς και συμπτωματικούς φορείς έδειξε 67% μείωση στα θετικά δείγματα μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης. Άλλη ανάλυση έδειξε ότι άτομα που ήταν θετικά στον κορωνοϊό και εμβολιάστηκαν είχαν συντομότερη περίοδο εκκαθάρισης του ιού από τον οργανισμό τους, κάτι που επιδρά θετικά και στην ικανότητα μετάδοσης του ιού από άτομο σε άτομο.



Ειδήσεις σήμερα:

Βρετανία: Εγκρίθηκε κλινική δοκιμή με εθελοντές που θα μολυνθούν με κορωνοϊό

Το «μυστήριο» της Κέρκυρας: Τι πραγματικά συμβαίνει με τους εμβολιασμούς για τον κορωνοϊό

Στο νοσοκομείο ο 99χρονος πρίγκιπας Φίλιππος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ