Το «μυστήριο» της Κέρκυρας: Τι πραγματικά συμβαίνει με τους εμβολιασμούς για τον κορωνοϊό

Το «μυστήριο» της Κέρκυρας: Τι πραγματικά συμβαίνει με τους εμβολιασμούς για τον κορωνοϊό

Δύο υγειονομικοί ανέφεραν παράλυση στα κάτω άκρα μετά τον εμβολιασμό τους για Covid-19 – Ποια πρόσωπα ενεπλάκησαν στα δύο περιστατικά  και η ΕΔΕ που διατάχθηκε

nosokomeio_kerkyras
Η επιχείρηση «Ελευθερία» κατά του κορωνοϊού έχει φέρει το νησί της Κέρκυρας τις τελευταίες ημέρες στο προσκήνιο, καθώς δύο υγειονομικοί του ΕΣΥ, μία νοσηλεύτρια του νοσοκομείου και ένας γιατρός Κέντρου Υγείας, νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του νησιού έχοντας εμφανίσει συμπτώματα νευρολογικής φύσεως μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους για τη λοίμωξη Covid-19.

Και μόνο το γεγονός ότι καταγράφηκαν δύο υγειονομικοί, από τους περίπου 100.000 που έχουν εμβολιαστεί σε όλη τη χώρα, με παρεμφερή συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό τους, σε μία συγκεκριμένη, όχι μεγάλη νησιωτική περιοχή, ήταν αρκετό για να θεωρηθεί από κάποιους ως μία απίστευτη σύμπτωση, ως ένα μυστήριο.

Το βέβαιον είναι πως και τα δύο περιστατικά μπήκαν στο μικροσκόπιο των λειτουργών του Ιπποκράτη τόσο στην Κέρκυρα όσο και στην Αττική, με δεδομένη τη διάφανη και ουσιαστική καταγραφή από τις αρμόδιες αρχές κάθε συμβάντος που χρονικά τουλάχιστον έχει κάποια αλληλουχία με τον εμβολιασμό.

Πλέον, πέρα από τα αμιγώς ιατρικά θέματα που άνοιξαν ή διερευνώνται από τους ειδικούς, τα δύο περιστατικά κρατούν ζωηρό το ενδιαφέρον για διαφορετικούς λόγους το καθένα, καθώς στην εξέλιξή τους ενεπλάκησαν και άλλα πρόσωπα πυροδοτώντας και άλλα γεγονότα.

Πριν από μία εβδομάδα μία νοσηλεύτρια της Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου του νησιού και πριν από δύο ημέρες ένας γιατρός Κέντρου Υγείας εκδήλωσαν μεταξύ των «κλασικών» συμπτωμάτων του εμβολίου για τον κορωνοϊό, δηλαδή, πυρετού, πονοκεφάλου, μυαλγιών, και παράλυση κάτω άκρων.

Η 40χρονη νοσηλεύτρια που νοσηλευόταν με παράλυση κάτω άκρων

Για τη 40χρονη έμπειρη νοσηλεύτρια της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Κέρκυρας που νοσηλευόταν με παράλυση κάτω άκρων και ελάμβανε θεραπεία σφαιρίνης-γ έμαθε το πανελλήνιο μέσω του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Ο κ. Μιχάλης Γιαννάκος επικοινώνησε ως αισθανόταν ότι όφειλε το θέμα που αφορούσε τη συνάδελφό του έχοντας λάβει και την άδεια της για αυτό. Περιέγραψε αναλυτικά την κατάστασή της και μετέφερε τις ιατρικές εκτιμήσεις ότι πρόκειται για το νευρολογικό αυτόανοσο σύνδρομο Guillain barre.

Ωστόσο, η δημόσια γνωστοποίηση του συμβάντος πριν καν προλάβει να το επικοινωνήσει το υπουργείο Υγείας και ο αρμόδιος Ε.Ο.Φ -στον τομέα φαρμακοεπαγρύπνησης του οποίου έγινε και η σχετική αναφορά του συμβάντος εφόσον εμφανίστηκε μετά τον εμβολιασμό- και η βεβαιότητα με την οποία έκανε τη διάγνωση και τον συσχετισμό με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, τον έφεραν αντιμέτωπο με την εισαγγελική αρχή, η οποία διέταξε προκαταρκτική έρευνα για την τέλεση του αδικήματος της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Το ιατρικό ζήτημα για την παράλυση των κάτω άκρων της νοσηλεύτριας παραμένει ανοιχτό, με τους γιατρούς να αναφέρουν πως δεν έχουν βρει κάποια συσχέτιση με τον εμβολιασμό αλλά ούτε την έχουν αποκλείσει. Στο μεταξύ, η γυναίκα παραμένει νοσηλευόμενη και σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του προέδρου των Νοσοκομειακών Γιατρών Κέρκυρας, η κατάστασή της παρουσιάζει βελτίωση, αλλά η πλήρης ίαση θα χρειαστεί και άλλο χρόνο.

Η περίπτωση του υγειονομικού που δήλωσε παράλυση των άκρων

Κλείσιμο
Αντίθετα, σε ό,τι αφορά τον άλλο υγειονομικό που δήλωσε επίσης παράλυση των κάτω άκρων, η κατάσταση πήρε άλλη τροπή. Και αυτό διότι οι γιατροί του νοσοκομείου της Κέρκυρας που τον εξέτασαν και τον υπέβαλαν σε σειρά εξετάσεων, όταν εισήχθη δηλώνοντας παράλυση μετά τον εμβολιασμό του, διαπίστωσαν πως η εικόνα δεν παρέπεμπε σε παράλυση, αλλά σε μερική αδυναμία κάτω άκρων. Νευρολόγος, διαβητολόγος και πνευμονολόγος απεφάνθησαν καταρχάς, σύμφωνα με πληροφορίες, πως δεν εκδηλώνεται διαταραχή αισθητικότητας, πως υπάρχει φυσιολογική εγρήγορση και πως ομοίως είναι φυσιολογική η αναπνευστική λειτουργία.

Ωστόσο, αμέσως μόλις «έκλεισε» το ιατρικό ζήτημα καθώς η κατάσταση του 53χρονου γιατρού κρίθηκε ικανοποιητική, άνοιξε ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο σχετικό με την άσκηση του λειτουργήματος του. Όπως αποκαλύφθηκε, πρόκειται για τον γιατρό που είχε αποπεμφθεί στις 2 Φεβρουαρίου από τον υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, όταν έγινε γνωστό ότι ως επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Κέρκυρας δεν είχε τηρήσει τα κριτήρια προτεραιοποίησης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Κάτοικος της Κέρκυρας είχε δηλώσει ότι κλήθηκε να εμβολιαστεί από τον 53χρονο εκτός σειράς, παρότι η δόση του εμβολίου έπρεπε να διατεθεί σε προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων ή των Σωμάτων Ασφαλείας.

«Μας ανησυχεί η συμπεριφορά συναδέλφων»

Για το θέμα διατάχθηκε και Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ). Ωστόσο, η κλήση για απολογία του γιατρού συνέπεσε χρονικά, όπως παρατήρησαν στελέχη του νοσοκομείου Κέρκυρας, με τα πρόβλημα υγείας που εμφάνισε, και για το οποίο ζήτησε να νοσηλευθεί, συσχετίζοντας το με το εμβόλιο.

Μάλιστα, μιλώντας σήμερα σε τηλεοπτικό σταθμό ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, και επικαλούμενος πληροφορίες από συναδέλφους του, δήλωσε πεπεισμένος πως ο πειθαρχικά διωκόμενος γιατρός του Κέντρου Υγείας δεν έχει καμία παράλυση, και ουδέν άλλο σύμπτωμα. «Δεν με ανησυχεί καθόλου όσον αφορά το εμβόλιο. Με ανησυχεί η συμπεριφορά συναδέλφων. Οι πληροφορίες μου λένε πως ο γιατρός εξετάστηκε και δεν είχε καμία παράλυση. Εκτός αν του...κόπηκαν τα πόδια που θα γινόταν ΕΔΕ» ανέφερε με νόημα ο κ. Βασιλακόπουλος.

Ειδήσεις σήμερα:

«Αίνιγμα» στην Κηφισιά: Οι αρχές ανοίγουν και πάλι την υπόθεση του serial killer κατά οδηγών ταξί


Ολονύχτια μάχη για την αποκατάσταση των προβλημάτων στον Διόνυσο - Βίντεο και φωτογραφίες


Κακοκαιρία «Μήδεια»: Αποκλεισμένοι χωρίς ρεύμα και νερό για 48 ώρες στην Εκάλη – Δείτε βίντεο
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης