Ρεμντεσιβίρη: Αποτελεσματική θεραπεία και οικονομικά αποδοτική για τα Συστήματα Υγείας

Ρεμντεσιβίρη: Αποτελεσματική θεραπεία και οικονομικά αποδοτική για τα Συστήματα Υγείας

Μελέτη δείχνει ότι η ρεμντεσιβίρη μπορεί όχι μόνο να μειώσει το χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο λόγω της νόσου COVID-19 και να μειώσει τις επιπλοκές στην υγεία των ασθενών, αλλά και ότι μπορεί να εξοικονομήσει σημαντικούς πόρους για το σύστημα Υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας

201120200635_remdesivir
Sponsored Content

Η ρεμντεσιβίρη είναι επωφελής θεραπεία όχι μόνο για τον ίδιο τον ασθενή με COVID-19 αλλά και για τα συστήματα Υγείας, καθώς σύμφωνα με μεγάλη ιταλική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό ABOUTOpen HTA & Market Access, συμβάλλει στην εξοικονόμηση πόρων για τη φροντίδα και διαθέσιμων κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Η ρεμντεσιβίρη είναι το πρώτο αντι-ιικό φάρμακο που έλαβε άδεια κυκλοφορίας από τους αρμόδιους ρυθμιστικούς φορείς σε ΗΠΑ (FDA) και Ευρώπη (ΕΜΑ) για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της λοίμωξης που προκαλεί ο SARS-CoV-2. Ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας απεδείχθη ότι αποτρέπει την επιδείνωση της COVID-19, επιταχύνοντας την ανάρρωση και μειώνοντας συνολικά την παραμονή στο νοσοκομείο και μειώνοντας την ανάγκη για μηχανική υποστήριξη της αναπνοής και νοσηλεία σε κλίνη ΜΕΘ.,

Επιστημονική ομάδα από πέντε κορυφαία ιταλικά πανεπιστήμια [Εθνικό Κέντρο για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας (HTA), Διεθνές Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας «Άγιος Καμίλιος», Πανεπιστήμιο «Τζον Καμποτ» της Ρώμης, Πανεπιστήμιο «Νικόλο Σουσάνο» της Ρώμης και το παράρτημά του στο Λονδίνο και Πανεπιστήμιο Σαπιένζα της Ρώμης] θέλησε να αξιολογήσει την οικονομική πτυχή της αποτελεσματικότητας της ρεμντεσιβίρης στο σύστημα Υγείας της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά το πρώτο πανδημικό κύμα η Ιταλία ήταν μεταξύ των χωρών που «πλήρωσε» βαρύ τίμημα. Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία για την επιδημία στη γειτονική χώρα, το 2020 καταγράφηκαν περισσότερα από 1,6 εκατομμύρια κρούσματα COVID-19 και περισσότεροι από 55.000 θάνατοι εξαιτίας επιπλοκών της νόσου. Η έκρυθμη αυτή κατάσταση, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε και σημαντική οικονομική επιβάρυνση στο υγειονομικό σύστημα της χώρας.

Το προγνωστικό μοντέλο
Η ομάδα των Ιταλών οικονομολόγων Υγείας, με κύριο συγγραφέα τον Ματέο Ρουτζέρι, σχεδίασαν ένα οικονομικό προγνωστικό μοντέλο για την πορεία της επιδημίας σε ορίζοντα 20 εβδομάδων, ως προς τον αριθμό των ατόμων με λοίμωξη COVID-19, την επίδραση της ρεμντεσιβίρης και το υγειονομικό κόστος της απλής νοσηλείας και της νοσηλείας σε κλίνη ΜΕΘ.

Το προγνωστικό μοντέλο τροφοδοτήθηκε με τα εξής δεδομένα: το ποσοστό των νοσηλευομένων ασθενών που υπολογίζεται σε 6,6% επί του συνόλου των πασχόντων από COVID-19, το 0,6% αυτών που νοσηλεύονται σε κλίνη ΜΕΘ και τη θνητότητα που κυμαίνεται από 0,6% έως 2,4%. Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της ρεμντεσιβίρης οι ερευνητές εισήγαγαν στοιχεία από τη μελέτη ACTT-1, τη τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο κλινική δοκιμή, η οποία έδειξε σημαντική μείωση του μέσου χρόνου ανάρρωσης κατά 5 ημέρες σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο για το συνολικό πληθυσμό της μελέτης (10 έναντι 15 ημερών) και ειδικότερα μείωση του χρόνου ανάρρωσης κατά 7 ημέρες για τους ασθενείς με σοβαρή νόσο και ανάγκη για οξυγονοθεραπεία (11 έναντι 18 ημερών).

Η διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο αποτέλεσε τον κύριο παράγοντα εκτίμησης του υγειονομικού κόστους. Βάσει του ιταλικού Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το κόστος νοσηλείας ανά ημέρα υπολογίζεται στα 674 ευρώ, ενώ για τη νοσηλεία σε κλίνη ΜΕΘ στα 1.654 ευρώ ημερησίως. Σε ότι αφορά στο κόστος της ρεμντεσιβίρης, υπολογίστηκε στα 345 ευρώ ανά φιαλίδιο με τη διάρκεια της αγωγής να καθορίζεται στις πέντε ημέρες.

Προκειμένου να ελεγχθεί η ευαισθησία του προγνωστικού μοντέλου οι επιστήμονες εξέτασαν δύο εναλλακτικά σενάρια, ένα θετικό και ένα αρνητικό ως προς την εξέλιξη της επιδημίας και της μεταδοτικότητας του ιού στην κοινότητα. Το αρνητικό σενάριο υπέθεσε ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt θα παρέμεινε στο 1,1 έως την εβδομάδα 12 και θα έπεφτε στο 1 από την εβδομάδα 12 έως την εβδομάδα 20. Το καλό σενάριο προέβλεπε μια μείωση του Rt ίση με 0,2 μονάδες την εβδομάδα ξεκινώντας από την εβδομάδα 4, και μετά θα έφτανε στο 0,9 από την εβδομάδα 8 και έπειτα.

Οικονομικά προσοδοφόρος η ρεμντεσιβίρη
Κλείσιμο
Από τη συνδυαστική αξιολόγηση όλων των μεταβλητών το προγνωστικό μοντέλο κατέληξε στην γενική πρόβλεψη ότι η χορήγηση ρεμντεσιβίρης σε ασθενείς υπό οξυγονοθεραπεία ώστε να αποφευχθεί η εισαγωγή στη ΜΕΘ και ο θάνατος, συντελεί σε εξοικονόμηση 431 εκατομμυρίων ευρώ σε εύρος πενταμήνου. Επιπλέον συμβάλλει στην αποφυγή 17.150 νοσηλειών σε ΜΕΘ και 6.923 θανάτων.

Σύμφωνα με το θετικό σενάριο, που προέβλεπε 1,3 εκατομμύρια λοιμώξεις, θα καταγράφονταν περίπου 25.000 νοσηλείες ΜΕΘ και 8.670 θάνατοι. Η χορήγηση ρεμντεσιβίρης θα συντελούσε σε μείωση κατά 12.500 των εισαγωγών στις ΜΕΘ και σε 4.800 λιγότερους θανάτους. Αυτό με τη σειρά του θα εξοικονομούσε στο σύστημα Υγείας περίπου 294 εκατ. ευρώ.

Το κακό σενάριο προέβλεπε περίπου 5,3 εκατ. λοιμώξεις, 62.500 νοσηλείες ΜΕΘ και 27.159 θανάτους. Ωστόσο, η θεραπεία με ρεμντεσιβίρη θα συντελούσε σε μείωση κατά 25.750 νοσηλείες ΜΕΘ 15.047 θανάτους και εξοικονόμηση 512 εκατ. ευρώ.

Εν κατακλείδι, η ιταλική μελέτη αποδεικνύει ότι η ρεμντεσιβίρη μπορεί όχι μόνο να μειώσει το χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο των ασθενών με COVID-19 και τις επιπλοκές από τη νόσο, αλλά και να εξοικονομήσει πόρους για το σύστημα Υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας (λιγότερες ημέρες στο νοσοκομείο, μικρότερη ανάγκη για νοσηλεία σε κλίνη ΜΕΘ). Έτσι εξοικονομούνται νοσοκομειακές κλίνες και επιτρέπεται η καλύτερη διαχείριση περισσοτέρων ασθενών, ενώ βελτιστοποιείται η διαχείριση των κλινών ΜΕΘ που εν καιρώ πανδημίας έχουν αυξημένη ζήτηση και χαμηλή διαθεσιμότητα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK