LIVE

Κορωνοϊός

Εμβόλια για τον κορωνοϊό: Εταιρείες και κυβερνήσεις τα ξαναμοιράζουν μετά την κατακραυγή

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
covid-emvolia45

Τι έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα, γιατί απορρίπτει τα... ακριβά και πώς θα κατανεμηθούν οι δόσεις ανάλογα με την εταιρεία παραγωγής - Μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ των ισχυρών της Ε.Ε. και των ΗΠΑ για τη μερίδα του λέοντος

Δυναμική και όχι στατική αποδεικνύεται η διαδικασία προμήθειας εμβολίων για τον κορωνοϊό στην Ευρωπαϊκή Eνωση (Ε.Ε.), με την Κομισιόν να βρίσκεται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες ανάλογα με το χρονοδιάγραμμα έγκρισης των πολύτιμων σκευασμάτων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Την περασμένη Παρασκευή η Ε.Ε. ανακοίνωσε την επέκταση του συμβολαίου που έχει με την Pfizer/ΒiοΝΤech, εξασφαλίζοντας 300 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις. Οι 75 εκατομμύρια δόσεις θα είναι διαθέσιμες από τον ερχόμενο Απρίλιο και οι υπόλοιπες λίγο αργότερα. Ουσιαστικά με αυτή τη συμφωνία ο αριθμός των δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech διπλασιάζεται και θα φτάσει sτις 600 εκατομμύρια δόσεις. Της συμφωνίας είχαν προηγηθεί σοβαρές κατηγορίες από χώρες-μέλη της ότι η Ε.Ε. τρώει τη... σκόνη του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και του Ισραήλ σε ό,τι αφορά την προμήθεια εμβολίων, η οποία επηρεάζει και τον ρυθμό υλοποίησης των εθνικών προγραμμάτων μαζικού εμβολιασμού. Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. έχει συνάψει συμφωνίες για λογαριασμό των 27 χωρών-μελών της με επτά εταιρείες, ανεξαρτήτως του χρονοδιαγράμματος έγκρισης των εμβολίων τους, για περισσότερες από 2,6 δισεκατομμύρια δόσεις. Ειδικότερα, η Ε.Ε. αναμένεται να παραλάβει 300 συν 300 εκατομμύρια δόσεις από τις Pfizer/BioNTech, 400 εκατομμύρια από την AstraZeneca, 160 εκατομμύρια από τη Moderna, 405 εκατομμύρια από την CureVac, 300 εκατομμύρια από τις Sanofi/GSK, 400 εκατομμύρια από την Johnson & Johnson και 200 συν 200 εκατομμύρια δόσεις από τη Novavax.
emvolia__2_

Tι περιμένει η Ελλάδα

Η χώρα μας, μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού, έχει παραλάβει μέχρι τώρα 165.600 δόσεις του εμβολίου Comirnaty των Pfizer/BioNTech. Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να παραληφθούν άλλες 347.250 δόσεις και έως τέλος Φεβρουαρίου 333.450 δόσεις. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου οι Pfizer/BioNTech θα έχουν παραδώσει στην Ελλάδα 1.255.800 δόσεις, ενώ αυτός ο αριθμός πιθανόν να αυξηθεί μετά τη συμφωνία της Ε.Ε. για επιπλέον 300 εκατομμύρια δόσεις του Comirnaty.

Στις προαναφερόμενες δόσεις θα προστεθούν και 240.000 του εμβολίου της Moderna, με χρόνο παράδοσης το πρώτο τρίμηνο του έτους. Από την έγκριση του εμβολίου AZD1222 των AstraZeneca/Πανεπιστημίου Οξφόρδης, που αναμένεται να δοθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου, η χώρα μας θα παραλάβει 500.000 δόσεις. Εάν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα παραγωγής των εμβολίων, η Ελλάδα θα παραλάβει άλλες 800.000 δόσεις έως το τέλος Φεβρουαρίου, 1,5 εκατομμύριο δόσεις τον Μάρτιο και 2,2 εκατομμύρια τον Απρίλιο.

Εντός του επόμενου μήνα αναμένεται η έγκριση του εμβολίου της Johnson & Johnson, από το οποίο η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα παραλάβει περίπου 9,6 εκατομμύρια εμβόλια - πρόκειται για τον πυρήνα των 25 εκατομμυρίων δόσεων που αναλογούν στη χώρα μας για την εμβολιαστική κάλυψη των 12,5 εκατομμυρίων κατοίκων της. Βάσει των συμφωνιών της Ε.Ε. η Ελλάδα θα παραλάβει δόσεις και από τις Sanofi/GSK, CureVac και Novavax, όταν εγκριθούν τα εμβόλιά τους.

Η μάχη για τις δόσεις

Παράλληλα με τις συμφωνίες που έχει συνάψει η Ε.Ε. με τις επτά φαρμακευτικές εταιρείες για τα εμβόλια του κορωνοϊού, μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ των οικονομικά εύρωστων χωρών για το ποια θα εξασφαλίσει μεγαλύτερο μερίδιο από τα εμβόλια. Η Γερμανία φέρεται να έχει κάνει συμφωνία για την προμήθεια επιπλέον 30 εκατομμυρίων δόσεων από τις Pfizer/BioNTech, ενώ διαπραγματεύεται και με τη Moderna για την αγορά εμβολίων που δεν θα μπορέσουν να παραλάβουν άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. Για παράδειγμα, η Σλοβενία, ενώ θα μπορούσε μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού προμήθειας εμβολίων να λάβει 600.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna, ανακοίνωσε ότι θα παραλάβει μόλις 26.000, επικαλούμενη δυσκολίες που αφορούν την αποθήκευση και διανομή του συγκεκριμένου σκευάσματος. Το εμβόλιο mRNA-1273 της Moderna (14,70 ευρώ κοστίζει η δόση) όπως και το Comirnaty των Pfizer/BioNTech (12,06 ευρώ το κόστος της δόσης) επειδή χρησιμοποιούν αγγελιοφόρο RNA (mRNA) για να μεταφέρουν στα ανθρώπινα κύτταρα τις απαραίτητες εντολές για την παραγωγή αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2, πρέπει να αποθηκεύονται στους -20 και -70 βαθμούς Κελσίου, αντίστοιχα, ώστε το γενετικό υλικό να παραμείνει αναλλοίωτο. Και για να χορηγηθούν πρέπει να έχει προηγηθεί η απόψυξή τους, διαδικασία απαιτητική και κοστοβόρα.
emvolia__1_

Η Ελλάδα, όπως και το Βέλγιο, εξετάζει το ενδεχόμενο να παραλάβει μικρότερο αριθμό δόσεων από τη Moderna από εκείνον που της αναλογεί με βάση τον ευρωπαϊκό αλγόριθμο για τη διανομή των εμβολίων, καθώς το κόστος του συγκεκριμένου σκευάσματος είναι υψηλό και με την προοπτική ότι άμεσα θα εγκριθούν δύο φθηνότερα εμβόλια, αυτά των AstraZeneca και Johnson & Johnson, το κόστος των οποίων διαμορφώνεται σε 1,79 ευρώ η δόση και 6,94 ευρώ η δόση, αντίστοιχα. Σημειωτέον ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson χορηγείται άπαξ και θεωρείται ότι θα αλλάξει τον ρυθμό που οικοδομείται το τείχος ανοσίας σε κάθε χώρα της Γηραιάς Ηπείρου.

AstraZeneca

Το εμβόλιο AZD1222 των AstraZeneca/Πανεπιστημίου Οξφόρδης και το JNJ-78436725 της φαρμακευτικής εταιρείας Janssen του ομίλου Johnson & Johnson θεωρούνται δύο εμβόλια των οποίων η έγκριση θα αλλάξει το τοπίο του εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού και της νόσου COVID-19 στην Ε.Ε. αλλά και παγκοσμίως. Το AZD1222, που χορηγείται σε δύο δόσεις με διαφορά μεταξύ των δύο εγχύσεων από 28 ημέρες έως και 12 εβδομάδες, εγκρίθηκε στις 30 Δεκεμβρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει κατατεθεί ακόμα αίτημα για αδειοδότησή του από τον ΕΜΑ, σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του ρυθμιστικού φορέα Νοέλ Γουάθιον. Παρότι το εμβόλιο έχει τεθεί σε καθεστώς «κυλιόμενης αξιολόγησης» από τον περασμένο Οκτώβριο, διαδικασία που θεωρητικά επιταχύνει την πορεία αδειοδότησης οποιουδήποτε φαρμακευτικού προϊόντος, ο ΕΜΑ υποστηρίζει ότι η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο Οξφόρδης δεν έχουν προσκομίσει επαρκή στοιχεία για την ποιότητα του εμβολίου ώστε να μπορέσει να δοθεί υπό όρους έγκριση. Αυτό αναμένεται να συμβεί τις πρoσεχείς ημέρες, ώστε τέλη Ιανουαρίου να δοθεί το πράσινο φως. Σε αντίθεση με τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna, το AZD1222 θεωρείται ένα πιο εύκολο στη διαχείρισή του εμβόλιο, αφού μπορεί να διατηρηθεί σε συμβατικό ψυγείο στους 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για ένα κλασικό εμβόλιο, υπό την έννοια ότι βασίζεται σε μια υπάρχουσα και καλά μελετημένη πρακτική για την ανάπτυξη εμβολίων. Μετά τον εμβολιασμό παράγεται η επιφανειακή πρωτεΐνη-ακίδα (S), προετοιμάζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στον κορωνοϊό αν αυτός προσβάλει αργότερα τον οργανισμό.

Οσο δε για το JNJ-78436725 της φαρμακευτικής εταιρείας Janssen του ομίλου Johnson & Johnson, που αναμένεται να εγκριθεί τον Φεβρουάριο, πραγματικά θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου για εμβολιασμό του 70% του παγκόσμιου πληθυσμού έως το καλοκαίρι. Κι αυτό διότι το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι το μόνο που χορηγείται σε μία δόση και όχι σε δύο όπως τα προαναφερόμενα. Επίσης, βασίζεται σε έναν εξασθενημενό ιό του κοινού κρυολογήματος (αδενοϊό) ο οποίος μεταφέρει ένα αντιγόνο του γενετικού κώδικα του SARS-CoV-2 στον ανθρώπινο οργανισμό προετοιμάζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στον κορωνοϊό εάν αυτός προσβάλει αργότερα τον οργανισμό. Χάρη σε αυτή την τεχνολογία, το JNJ-78436725 μπορεί να συντηρηθεί σε συμβατικό ψυγείο στους 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου, διευκολύνοντας τον μαζικό εμβολιασμό.

Ειδήσεις σήμερα: 

Τι SMS θα στέλνουν γονείς και κηδεμόνες για τη μεταφορά των μαθητών

Επίδομα θέρμανσης 80-650 ευρώ: Τέλος χρόνου για τις αιτήσεις

Ανοίγει κι άλλο η «ομπρέλα» προστασίας για τις επιταγές
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (27)

ΓΙΩΡΓΟΣ

ΜΗΝ ΣΠΡΩΧΝΕΣΤΕ ΕΙΠΑ. ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΣΟΝ ΕΜΒΟΛΙΟ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ.

Νικόλας

Δυστυχώς, η χώρα θέλει το φθηνό και δεν θα μας βγει σε καλό, καθώς το φθηνό δεν είναι και καλό. Με κόστος 15 ευρώ ανά εμβόλιο, μιλάμε για 300 εκατομμύρια το πολύ πολύ για να εμβολιαστεί όλη η χώρα. Μπροστά στα λόκνταουν δεν είναι τίποτα.

Καλά

Κοίτα πόσοι θα κάνουν το εμβόλιο. Εάν είναι πάνω από 2 εκατομμύρια

καλά....

μη "σπρώχνεστε"! μην πατιέστε.... μόνο όσοι αυστηρά γουστάρουν το Μητσοτάκη με κάθε κόστος (ακόμα και με αναπηρία ή θάνατο) θα πάνε για εμβόλιο.... ούτε καν όσοι τον ψήφισαν (οι οποίοι ήταν πάρα πολύ και όχι νεοδημοκράτες) μια και το θέμα πια έχει γίνει προσωπικό στοίχημα: θα καταφέρει ο Μητσοτάκης να ανταποκριθεί σε όσα δεσμεύτηκε απέναντι σε αυτούς που τον πλήρωσαν χοντρά για να κάνει τον ντήλερ φαρμακευτικών ή θα ζητήσουν τα λεφτά πίσω και θα φάει και ξύλο; Αυτό είναι πλέον το διακύβευμα.

Τρεχάτε ψοφοδεή ραμολιμέντα να εξασφαλίσετε τη δόση σας

ντροπή των ηρωικών προγόνων σας. Τα κάνατε που τα κάνατε ροιδο τόσα χρόνια με την ασυδοσία και τη στενομυαλιά σας, ψηφίζοντας αψήφιστα και στήνοντας κ.... για το ρουσφέτι. Σε σας αναφερόταν ο κάλπης ο τσιόρδας κι έχυνε κροκοδείλια δάκρυα. Σε σας ο λαοπλάνος ανδρέας που σας έκοβε βασιλικές συντάξεις για να τον λιβανίζετε εσαεί. Σε σας ο κάθε ξενόδουλος προδότης που για να ξεπουλήσει λίγη πατρίδα, σας πέταγε μισό από τα τριάντα αργύρια για να μπορεί να πει στο μέλλον ανερυθρίαστα 'όλοι μαζί τα φάγαμε', κοπρόσκυλα και βγάλτε το σκασμό. Σε σας αναφέρεται ο κάθε επίδοξος καβαλητής σας που στην πραγματικότητα σας σιχαίνεται αλλά δεν μπορεί να πιστέψει πως το φύραμα σας πουλάει έτσι εύκολα και την ψυχή του για ένα ξερό κρεμμύδι...

Το lockdown κοστίζει 5 δισ. τον μήνα.Τα φάρμακα μονοκλωνικών,μερικά εκατομμύρια.Τα εμβόλια,ομοίως.

Τα σχόλια δικά σας.

Μαρια

Είναι πολλά τα λεφτά Άρη που λένε και στην ταινία. Σιγά μην έχει 12.5 εκατομμύρια πληθυσμό η Ελλάδα. Επίσης θα εμβολιαστούν και οι κάτω των 18 που θα είναι κάνα δυο μύρια? Οπότε χρειαζόμαστε 8 χ2 ίσον 16 εκατομμύρια αν εμβολιαστεί το 100% του πληθυσμού άνω των 18.αρα περισσεύουν περίπου 10 εκατομμύρια εμβόλια τα οποία θα λήξουν? Τέλεια...

Βλαχοβλακανιος

Φυσικα και θα παρουμε τα φθηνα εμεις, οποτε θα ειναι διαθεσιμα.

John Pappas

Λίγο με τα μαθηματικά δεν το έχει ο συντάκτης: Το εμβόλιο της Johnson & Johnson απαιτεί μία δόση μόνο και θα πάρουμε 9,6 εκ. δόσεις ΑΡΑ ο πληθυσμός που θα μείνει ανενβολίαστος θα είναι 12,5 (ή ότι άλλο) - 9,6 = 2,9 εκ. ή 5,8 εκ. δόσεις θα χρειαστούν από άλλο προμηθευτή. Για να δούμε...

Τζουμερκιώτης

Εμείς τρώμε τη σκόνη της Γερμανίας και όχι μόνο, για το εμβόλιο. Αν η Ευρώπη τρώει τη σκόνη της Βρετανίας και των ΗΠΑ, ας αναλογιστούμε τι σκόνη τρώμε συνολικά και από όλες τις πλευρές!

Δυστηχως τα πρωτα εμβολια

που τελειωσαν την κουρσα ελεγχων,ηταν και τα δυο τεχνολογιας mRNA της PFIZER και της MODERNA τα οποια χρειαζονται βαθεια ψυξη,ετσι ο εμβολιασμος γινεται αναγκαστικα μεσω του κρατικου μηχανισμου για αυτο και το μπαχαλο.Απο τα υπολοιπα εμβολια τα τρια που δεν απαιτουν βαθια ψυξη και θα μπορουσαν να διανεμηθουν μεσω των φαρμακειων το μεν της ASTRA ZENECA μολις τωρα παιρνει εγκριση των δε SANOFI και JOHNSON & JONHSON εχουν κολλησει στα σταδια πειραματικων ελεγχων

Ανίκανοι

Τσιγκουνιές του Κούλη που τελικά λόγω ολιγωρίας θα το πληρώσουμε όλοι πολύ ακριβά. Όποιος βάζει το χρήμα πάνω από την υγεία είναι τουλάχιστον ανόητος...

george

Ή απλά φτωχος φαληρημενος..

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία