Κορωνοϊός: Γιατί «επιμένει» παρά τα σκληρά μέτρα

Μικρότερη η μείωση των ενεργών κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα - Αγγίζουν τις 4.000 οι νοσηλευόμενοι - Στη Βόρεια Ελλάδα δύο στα τρία κρούσματα

Κορωνοϊός: Γιατί «επιμένει» παρά τα σκληρά μέτρα
Συνεχίζεται η δραματικά αργή πορεία της χώρας από το σκληρό πεδίο που διαμορφώνουν τα "σκληρά" δεδομένα των κρουσμάτων, των νοσηλειών, των διασωληνώσεων, των θανάτων. Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 1.667 νέα κρούσματα, περίπου 4.000 νοσηλευόμενους, 612 διασωληνωμένους και 98 θανάτους.

Έχοντας συμπληρώσει τέσσερις εβδομάδες καθολικού απαγορευτικού (lockdown), η Ελλάδα παραμένει σε κρίσιμη καμπή, με τον ρυθμό συρρίκνωσης της επιδημίας να αποτυπώνεται αμυδρά μόλις τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, υπάρχει σαφής υποχώρηση στον αριθμό των κρουσμάτων από την προτελευταία στην τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, ωστόσο η συρρίκνωση των ενεργών κρουσμάτων την εβδομάδα που τελειώνει, και χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη τα χθεσινά δεδομένα, είναι μικρότερη σε σχέση με αυτή που παρουσίασε η προηγούμενη εβδομάδα.

Πλέον, όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, ο ημερήσιος μέσος όρος των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα έχει υποχωρήσει στα 1.750 κρούσματα έναντι των 2.000 που ήταν το αμέσως προηγούμενο επταήμερο. Και οι νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία είναι ημερησίως περίπου 360 έναντι των 400 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα. Το σύστημα Υγείας πιέζεται πολύ, όπως δείχνει η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ-Covid - ανέρχεται στο 84% πανελλαδικά, στο 79% στην Αττική και στο 94% στη Θεσσαλονίκη.

Χθες στα δημόσια νοσοκομεία νοσηλεύονταν 3.976 ασθενεις με λοίμωξη Covid-19. Οι περισσότεροι ασθενείς νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, για την ακρίβεια 1.930 και άλλοι 312 στις ΜΕΘ. Επισης, άλλοι 76 νοσηλεύονταν στις ιδιωτικές κλινικές που επιτάχθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Στην Αττική νοσηλεύονταν 561 αςθενεις σε απλές κλίνες και άλλοι 172, εκ των οποίων οι 161 διασωληνωμένοι.

Ωστόσο, και οι δύο ειδικοί κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την επιδημία στο υπουργείο Υγείας, υπογράμμισαν πόσο μακρύς είναι ο δρόμος που πρέπει να διανύσει ακόμη η χώρα, ένας δρόμος που θα διανυθεί και με την τήρηση μέτρων και με τον εμβολιασμό, από τον ερχόμενο μήνα. "Ακόμη και όταν φτάσουν τα εμβόλια στην Ελλάδα, αυτό δε θα σημαίνει άμεση επιστροφή στην κανονικότητα. Χρειάζεται μήνες ώστε το επίπεδο συλλογικής ανοσίας να φτάσει στο βαθμό που θα σημάνει το τέλος της πανδημίας, για να αναπτυχθεί ανοσία σε όποιον εμβολιάζεται απαιτούνται περίπου επτά ημέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, τελικά δηλαδή περίπου ένα με ενάμιση μήνα από την πρώτη δόση του εμβολίου" είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

"Η αλυσίδα μετάδοσης δεν πάει να σπάσει" είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου, για να περιγράψει την κρίσιμη κατασταση στην οποία παραμένει η χώρα, με περίπου 17.000 επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα και άγνωστο αριθμό ενεργών αλλά μη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Μάλιστα, κατέγραψε ως χώρο μεταδόσεων τα εργασιακά περιβάλλοντα και τα νοικοκυριά, τα οποία όπως είπε αλληλοτροφοδοτούνται, βρίσκονται σε ένα συνεχές πινγκ πονγκ κρουσμάτων.

Βάσει των στοιχείων που έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, τα ενεργά κρούσματα πανελλαδικά ανέρχονται σε 16.670 από τα οποία το 42,3% εντοπίζεται στην Κεντρική Μακεδονία, το 19,7% στην Αττική, το 10,7% στη Θεσσαλία, το 9,6% στην ανατολική Μακεδονία και το 3,8% στη δυτική Μακεδονία.
Ανάγκη για πιστή τήρηση των μέτρων

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης τόσο οι ειδικοί όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας υπογράμμισαν την ανάγκη τήρησης των μέτρων σε όλη την επικράτεια με δεδομένο τον αργό ρυθμό της συρρίκνωσης της επιδημίας και των κρουσμάτων.

Κλείσιμο
Εξι περιοχές της χώρας, η Ξάνθη, η Δράμα, η Πέλλα, η Φλώρινα, η Πιερία και η Ημαθία προβληματίζουν έντονα τις επιςτημονικές και υγειονομικές αρχές, λόγω της επιδεινούμενης επιδημιολογικής τους κατάστασης.

Είναι ενδεικτικό ότι εχθές για τις περιοχές αυτές, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του υφυπουργού κ. Χαρδαλιά, του υφυπουργού Εσωτερικών, κ. Θεόδωρου Λιβάνιου, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλειου Παπαγεωργίου, καθώς και του καθηγητή, κ. Σωτήρη Τσιόδρα, και με τους εκπροςώπους της τοπικής αυτοδιοίκηςης. Και όπως ανακοινώθηκε θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στις επίμαχες περιοχές για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοιού.

Υπό το μεγάλο επιδημιολογικο φορτίο σε όλη την επικράτεια, η κυβέρνηση ενεργοποιεί από τη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου, δύο επιπλέον μέτρα. Όσοι ανιχνεύονται θετικοί στα χερσαία σύνορα δεν θα επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα και επιπλέον, δεν θα επιτρέπονται οι επισκέψεις στο Αγιο Όρος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network