Προσοχή στη δοσολογία των φαρμάκων

Προσοχή στη διακίνηση φαρμάκων μέσω Ιντερνετ

Η χρήση του κουταλιού της σούπας ή του γλυκού για την χορήγηση φαρμάκων μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνα υπερβολικές δόσεις για τα παιδιά προειδοποιεί μια νέα έρευνα.

Η χρήση του κουταλιού της σούπας ή του γλυκού για την χορήγηση φαρμάκων μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνα υπερβολικές δόσεις για τα παιδιά προειδοποιεί μια νέα έρευνα.

Ερευνητές από την Ελλάδα και τη Βοστώνη εξέτασαν τις κουταλιές που χρησιμοποιούν ευρέως οι γονείς ως δοσομετρητές φαρμάκων  και διαπίστωσαν πως οι διαφορές μεταξύ των εγχώριων μεγεθών κουταλιών ήταν σημαντικές και σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, δεν είχαν καμία σχέση με τη βαθμονομημένη σωστή κουτάλια που περιλαμβάνονται στα εμπορικά φάρμακα που απευθύνονται σε παιδιά. Μάλιστα, οι γονείς είναι δυνατόν σε ορισμένες περιπτώσεις και με την συγκεκριμένη μέθοδο να χορηγήσουν μέχρι και 192% περισσότερο φάρμακο στο παιδί τους.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως τα ευρήματά τους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους γονείς που πρέπει απαραιτήτως να χρησιμοποιούν βαθμονομημένους δοσομετρητές  για τα φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα έτσι ώστε να αποφεύγονται περιπτώσεις υπερδοσολογίας που μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ επικίνδυνες καταστάσεις.

Ο Έλληνας επικεφαλής της έρευνας Κ. Φάλαγκας τονίζει πως: «η δοσολογία και η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής για τα παιδιά είναι πολύ διαφορετική από τους ενήλικες. Οι παιδικές δόσεις προσαρμόζονται ανάλογα με την ηλικία και το σωματικό βάρος και, ως εκ τούτου, τα παιδιά θεωρούνται πιο ευάλωτα σε σφάλματα δοσολογίας συγκριτικά με τους ενήλικες».

Μια πολύ καλή λύση για να αποφεύγονται τέτοιου είδους λάθη είναι οι σύριγγες που εκτός από ευκολία στην χρήση παρέχουν και μεγαλύτερη ασφάλεια όσον αφορά στην μέτρηση της δόσης που επιβάλλεται.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

διαβητικοι

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν δύο μήνες μέχρι η απόφαση του ΕΟΠΥΥ να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ - Η Πανελλήνια Ομοσπονδία των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη καλεί το Υπουργείο Υγείας να μεριμνήσει για την επιστροφή των καταβληθέντων ποσών που έχουν πληρώσει οι ασφαλισμένοι 

emvolio_flu

Έρευνα απέδειξε ότι οι χώρες που επιτρέπουν τον αντιγριπικό εμβολιασμό στα φαρμακεία έχουν μεγαλύτερη κάλυψη σε σχέση με τις χώρες που επιτρέπουν τον εμβολιασμό μόνο μέσω ιατρικών δομών