Νευρικοί εραστές οι Έλληνες
Νευρικοί και… βιαστικοί εραστές έχουν γίνει πλέον οι Έλληνες. Ένας στους δύο δηλώνει ανίκανος να επιτύχει μια ικανοποιητική σεξουαλική επαφή. Τέσσερις στους δέκα σπεύδουν (αλλά δυστυχώς όχι… βραδέως) να ολοκληρώσουν τη σεξουαλική πράξη με αποτέλεσμα την ανεπιθύμητη πρόωρη εκσπερμάτιση.
Το άγχος των επιδόσεων, που κατατρέχει σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο τους Έλληνες σήμερα, έχει ως φαίνεται σοβαρές επιπτώσεις στην ερωτική τους ζωή: ρίχνει ανησυχητικά τ
Νευρικοί και… βιαστικοί εραστές έχουν γίνει πλέον οι Έλληνες. Ένας στους δύο δηλώνει ανίκανος να επιτύχει μια ικανοποιητική σεξουαλική επαφή. Τέσσερις στους δέκα σπεύδουν (αλλά δυστυχώς όχι… βραδέως) να ολοκληρώσουν τη σεξουαλική πράξη με αποτέλεσμα την ανεπιθύμητη πρόωρη εκσπερμάτιση.
Το άγχος των επιδόσεων, που κατατρέχει σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο τους Έλληνες σήμερα, έχει ως φαίνεται σοβαρές επιπτώσεις στην ερωτική τους ζωή: ρίχνει ανησυχητικά τη λίμπιντο και αυξάνει τις δυσκολίες της σεξουαλικής τους ζωής. Η διαταραχή της στύσης τείνει να λάβει «επιδημική» μορφή στο ισχυρό φύλο, καθώς πλήττει έναν στους δύο Έλληνες, έγγαμους και άγαμους. Αλλά και η πρόωρη εκσπερμάτιση δεν έχει πια «σύνορα» ηλικιακά: αποτελεί μόνιμο πρόβλημα της σεξουαλικής δραστηριότητας για τέσσερις στους δέκα Έλληνες.
Πρόκειται για ορισμένα από τα ευρήματα μελέτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, η οποία διεξήχθη κατά τους τελευταίους τέσσερις μήνες (Ιανουάριος- Απρίλιος 2009) σε πανελλαδικό επίπεδο, και την οποία παρουσιάζει το «protothema.gr».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την επεξεργασία των κλήσεων προς τη Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας του Ινστιτούτου, το υπ’ αριθμόν ένα σεξουαλικό πρόβλημα των ανδρών είναι η στυτική δυσλειτουργία (ποσοστό 52%), και ακολουθεί η πρόωρη εκσπερμάτιση (ποσοστό 37%). Το υπόλοιπο 11% ταλαιπωρείται με ζητήματα όπως η ανεσταλμένη εκσπερμάτιση, η υποτονική επιθυμία και η σπάνια πάθηση Peyronie.
Παντρεμένοι Vs ελεύθερων σημειώσατε Χ
Ο γάμος, πάντως, όπως προκύπτει από την έρευνα, δεν κάνει τη… διαφορά στα σεξουαλικά προβλήματα. Όπου κι αν βρίσκονται, εκτός ή εντός γάμου, οι Έλληνες αντιμετωπίζουν… πτώση του ανδρισμού τους. Ένας στους δύο κατατρύχεται από τη στυτική δυσκολία. Το… πεσμένο ηθικό απασχολεί κατά τι περισσότερο τους παντρεμένους σε σχέση με τους ανύπαντρους άνδρες (ποσοστά 52% και 51%, αντιστοίχως). Σε ό,τι αφορά την διαταραχή της πρόωρης εκσπερμάτισης, οι ελεύθεροι βρίσκονται σε πιο δυσχερή θέση αφού τη δηλώνει ως πρόβλημα το 34% έναντι 25% των παντρεμένων.
Μπορεί ο γάμος να μην επηρεάζει ούτε θετικά ούτε αρνητικά τις διαταραχές της στύσης, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με το επάγγελμα. Η επαγγελματική δραστηριότητα των ανδρών σχετίζεται με τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες. «Άτυχοι» είναι κυρίως οι ιδιωτικοί υπάλληλοι: τέσσερις στους δέκα Έλληνες που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα αναφέρουν διαταραχές στύσης και πέντε στους δέκα πρόωρη εκσπερμάτιση. Αντίθετα, η… σιγουριά κι η ηρεμία του Δημοσίου φαίνεται ότι επιδρούν θετικά και στην ερωτική ζωή των Ελλήνων: ένας στους πέντε εργαζομένους του Δημοσίου έχει στυτική δυσλειτουργία και μόλις το 13% πρόωρη εκσπερμάτιση!
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες πάλι φαίνεται ότι δοκιμάζονται από τις συνθήκες του χώρου τους: ποσοστό 17% δηλώνει πρόβλημα στύσης και 26% πρόωρης εκσπερμάτισης, ποσοστά με αυξητικές τάσεις όπως επισημαίνουν οι ερευνητές σε σύγκριση με το προγενέστερο τετράμηνο.
Η διαταραχή της στύσης παραμένει ένα «κλασικό» πρόβλημα στις παραγωγικές ηλικίες: αφορά έναν στους πέντε άνδρες στην ηλικία των 30 χρόνων και τέσσερις στους δέκα ηλικίας 40 έως 60 χρόνων. Κι αν για τις ηλικίες των 40 και άνω η στυτική δυσκολία θεωρείται σχετικώς αναμενόμενη καθώς σχετίζεται με καρδιολογικά ή άλλα προβλήματα υγείας, τα ευρήματα σε ό,τι αφορούν την ηλικιακή ομάδα 19 έως 29 χρόνων προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς. Το 20% των νέων που αναφέρουν ως πρόβλημα τη δυσκολία στη στύση τους θεωρείται υψηλό αλλά κι απολύτως ενδεικτικό του άγχους των επιδόσεων που κυνηγά τους σημερινούς άνδρες.
Αντίθετα, η πρόωρη εκσπερμάτιση σημειώνει… εξαιρετικές επιδόσεις σε όλες τις ηλικίες: καταγράφεται ποσοστό 35% στην ηλικιακή ομάδα 18-29 χρόνων, 30% σε εκείνη 30-39 χρόνων και 28% στην ηλικιακή ομάδα 40-60 χρόνων. Οι ειδικοί θεωρούν ότι τα ποσοστά μαρτυρούν απλώς την εικόνα στην οποία είναι εγκλωβισμένος ο σύγχρονος άνδρας: ένας άνδρας που βιάζεται να ολοκληρώσει τον σεξουαλικό του ρόλο.
Η σεξουαλική δυσλειτουργία… πάει Αθήνα
Η πλειονότητα των ανδρών με σεξουαλικά προβλήματα εντοπίζεται στην πρωτεύουσα. Έξι στους δέκα Έλληνες με πρόωρη εκσπερμάτιση και πέντε στους δέκα με διαταραχή στύσης είναι κάτοικοι της πρωτεύουσας. Αντίθετα, οι πιο χαλαροί ρυθμοί ζωής της ελληνικής επαρχίας φαίνεται πως επιδρούν θετικά στην ερωτική ζωή των ανδρών –διαταραχές στύσης δήλωσε το 39% και πρόβλημα εκσπερμάτισης το 31, 7%.
Ταυτότητα της έρευνας: Την έρευνα εκπόνησε το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, σε σύνολο 1.948 ανδρών ηλικίας 18-78 χρόνων, κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2009. Επιστημονικά υπεύθυνοι ήταν οι κκ. Θάνος Ασκητής και Κωνσταντίνος Ρόκκας, νευρολόγος-ψυχίατρος και πρόεδρος του Ινστιτούτου και χειρουργός-ανδρολόγος και ουρολόγος, αντιστοίχως.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr