Το olive προτείνει: Τάρτα με κολοκύθα και σπανάκι
Το olive προτείνει: Τάρτα με κολοκύθα και σπανάκι
Μοναδικές προτάσεις για το τραπέζι σας με τη σφραγίδα του Ηλία Μαμαλάκη
Μια πολύ ιδιαίτερη πρόταση τάρτας η σημερινή, που συνδυάζει την τραγανή ζύμη της βάσης με κολοκύθα, σπανάκι, κεφαλογραβιέρα και μπλε τυρί. Πραγματικά απολαυστική. Σπεύσατε να την εκμεταλλευτείτε πριν τελειώσουν οι κολοκύθες! Μην ξεχνάτε πως υπάρχει και η λύση της έτοιμης ζύμης για τάρτα αν βαριόσαστε να φτιάξετε τη δική σας…
1 ώρα και 15 λεπτά n ΘΕΛΕΙ ΛΙΓΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ
Υλικά για 6 άτομα:
Τάρτα κολοκύθας με σπανάκι και μπλε τυρί
1 ώρα και 15 λεπτά n ΘΕΛΕΙ ΛΙΓΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ
Υλικά για 6 άτομα:
220γρ. αλεύρι
175γρ. βούτυρο σε κομμάτια 1 εκ.
1 πρέζα αλάτι
λίγο νερό κρύο
450γρ. κολοκύθα
450γρ. σπανάκι τρυφερό
2 αβγά μεγάλα
250γρ. κρέμα γάλακτος
100γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
150γρ. μπλε τυρί
½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
150γρ. φρέσκα φύλλα σαλάτας (ρόκα, παντζαρόφυλλα, βαλεριάνα, νεροκάρδαμο)
2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
½ κουτ. σούπας ξίδι
½ κουτ. γλυκού σιναπόσπορο
Φωτογραφία: Γιώργος ΔΡακόπουλος
Food Styling: Tina Webb
Εκτέλεση:
Βάζετε το αλεύρι, το βούτυρο και το αλάτι σε ένα μπολ και, με τις άκρες των δακτύλων, τα ανακατεύετε μέχρι να ενωθούν και να μοιάζουν σαν τρίμματα. Προσθέτετε 1-2 κουταλιές νερό κρύο και ζυμώνετε λίγο ακόμη για να ενωθεί η ζύμη. Την τυλίγετε σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε να «σταθεί» για μισή ώρα στο ψυγείο.
Αλείφετε με λίγο βούτυρο μια φόρμα για τάρτες (25 εκ.). Τοποθετείτε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και με τη βοήθεια ενός πλάστη την ανοίγετε σε ένα στρογγυλό φύλλο. Ξεκολλάτε την πάνω λαδόκολλα, αναποδογυρίζετε το φύλλο της ζύμης μέσα στην ταρτιέρα και καλύπτετε με αυτό τον πάτο και τα πλαϊνά της. Κόβετε τη ζύμη που εξέχει τριγύρω και καλύπτετε την υπόλοιπη με πλαστική μεμβράνη. Την αφήνετε να σταθεί για 30 λεπτά στο ψυγείο.
Καθαρίζετε την κολοκύθα από τους σπόρους και τη φλούδα και την κόβετε σε κύβους των 2 εκ. τους οποίους απλώνετε σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα. Ραντίζετε με ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο 180°C για 20 λεπτά.
Χοντροκόβετε το σπανάκι και το σοτάρετε ελαφρά να μαραθεί. Το σουρώνετε καλά. Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αβγά, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, το μοσχοκάρυδο και την κεφαλογραβιέρα.
Απλώνετε το σπανάκι στην τάρτα και ρίχνετε τα κομμάτια κολοκύθας από πάνω. Λιώνετε με ένα πιρούνι το blue cheese και τo απλώνετε στην τάρτα.
Τέλος, περιχύνετε με το μίγμα των αβγών και ψήνετε την τάρτα για 40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C.
Ανακατεύετε το ελαιόλαδο με το ξίδι και το σιναπόσπορο και περιχύνετε τα φρέσκα φύλλα σαλάτας. Σερβίρετε την τάρτα με τη φρέσκια σαλάτα.
175γρ. βούτυρο σε κομμάτια 1 εκ.
1 πρέζα αλάτι
λίγο νερό κρύο
450γρ. κολοκύθα
450γρ. σπανάκι τρυφερό
2 αβγά μεγάλα
250γρ. κρέμα γάλακτος
100γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
150γρ. μπλε τυρί
½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
150γρ. φρέσκα φύλλα σαλάτας (ρόκα, παντζαρόφυλλα, βαλεριάνα, νεροκάρδαμο)
2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
½ κουτ. σούπας ξίδι
½ κουτ. γλυκού σιναπόσπορο
Φωτογραφία: Γιώργος ΔΡακόπουλος
Food Styling: Tina Webb
Εκτέλεση:
Βάζετε το αλεύρι, το βούτυρο και το αλάτι σε ένα μπολ και, με τις άκρες των δακτύλων, τα ανακατεύετε μέχρι να ενωθούν και να μοιάζουν σαν τρίμματα. Προσθέτετε 1-2 κουταλιές νερό κρύο και ζυμώνετε λίγο ακόμη για να ενωθεί η ζύμη. Την τυλίγετε σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε να «σταθεί» για μισή ώρα στο ψυγείο.
Αλείφετε με λίγο βούτυρο μια φόρμα για τάρτες (25 εκ.). Τοποθετείτε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και με τη βοήθεια ενός πλάστη την ανοίγετε σε ένα στρογγυλό φύλλο. Ξεκολλάτε την πάνω λαδόκολλα, αναποδογυρίζετε το φύλλο της ζύμης μέσα στην ταρτιέρα και καλύπτετε με αυτό τον πάτο και τα πλαϊνά της. Κόβετε τη ζύμη που εξέχει τριγύρω και καλύπτετε την υπόλοιπη με πλαστική μεμβράνη. Την αφήνετε να σταθεί για 30 λεπτά στο ψυγείο.
Καθαρίζετε την κολοκύθα από τους σπόρους και τη φλούδα και την κόβετε σε κύβους των 2 εκ. τους οποίους απλώνετε σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα. Ραντίζετε με ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο 180°C για 20 λεπτά.
Χοντροκόβετε το σπανάκι και το σοτάρετε ελαφρά να μαραθεί. Το σουρώνετε καλά. Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αβγά, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, το μοσχοκάρυδο και την κεφαλογραβιέρα.
Απλώνετε το σπανάκι στην τάρτα και ρίχνετε τα κομμάτια κολοκύθας από πάνω. Λιώνετε με ένα πιρούνι το blue cheese και τo απλώνετε στην τάρτα.
Τέλος, περιχύνετε με το μίγμα των αβγών και ψήνετε την τάρτα για 40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C.
Ανακατεύετε το ελαιόλαδο με το ξίδι και το σιναπόσπορο και περιχύνετε τα φρέσκα φύλλα σαλάτας. Σερβίρετε την τάρτα με τη φρέσκια σαλάτα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα