Το olive προτείνει: Γαλακτομπούρεκο

Το olive προτείνει: Γαλακτομπούρεκο

Μοναδικές προτάσεις για το τραπέζι σας με τη σφραγίδα του Ηλία Μαμαλάκη

Το olive προτείνει: Γαλακτομπούρεκο
Ας κλείσουμε γλυκά γλυκά αυτή τη βδομάδα. Παρά τις αμαρτωλές θερμίδες του, επιμένουμε να αγαπάμε αυτό το κλασικά ελληνικό γλυκό και να το απολαμβάνουμε όλον το χρόνο. Όταν μάλιστα τρώγεται χλιαρό, είναι το ευ της γεύσης!

Γαλακτομπούρεκο

από τη Σιμόνη Καφίρη

Υλικά για 12-14 άτομα:
400γρ. φύλλο κρούστας
Κλείσιμο
220γρ. βούτυρο φρέσκο ή βούτυρο γάλακτος, καθαρισμένο και λιωμένο

Για την κρέμα:
1.300ml γάλα
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 κρόκους και 4 αβγά ολόκληρα
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
1 κομματάκι βούτυρο φρέσκο, στο μέγεθος καρυδιού
2 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού ή άρωμα βανίλιας

Για το σιρόπι:
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
το χυμό από ½ λεμόνι



Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food Styling: Tina Webb


•    Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά μαζί με τη ζάχαρη να γίνουν αφράτο μείγμα. Προσθέτετε το γάλα, ανακατεύετε και το σιμιγδάλι. Μεταφέρετε το μίγμα σε κατσαρόλα και το βάζετε να πάρει βράση σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει. Προσθέτετε στην κρέμα το ξύσμα λεμονιού και το βούτυρο και την αφήνετε να κρυώσει, ανακατεύοντας κάθε τόσο για να μην πιάσει πέτσα.
•    Στρώνετε τα μισά φύλλα σε βουτυρωμένο ταψί, αλείφοντας το καθένα ξεχωριστά με πινέλο που βουτάτε στο λιωμένο βούτυρο.
•    Απλώνετε από πάνω την κρύα κρέμα και τη σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας το καθένα με λιωμένο βούτυρο επίσης.
•    Χαράζετε τα φύλλα σε μερίδες (ρόμβους ή παραλληλόγραμμα) με μυτερό μαχαίρι, χωρίς να φτάσετε ως την κρέμα. Βάζετε το υπόλοιπο βούτυρο να κάψει και περιχύνετε με κουτάλι την επιφάνεια του γλυκού.
•    Ψήνετε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 15 λεπτά και συνεχίζετε το ψήσιμο στους 160°C για 35 λεπτά ακόμα.
•    Ετοιμάζετε στο μεταξύ το σιρόπι: βράζετε τη ζάχαρη με το νερό και το χυμό λεμονιού για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να έχετε ένα βαρύ σιρόπι. Αν έχετε θερμόμετρο κουζίνας, να φτάσει στους 108°C.
•    Αφήνετε το γαλακτομπούρεκο να μισοκρυώσει και το περιχύνετε με το σιρόπι ζεστό, κουταλιά κουταλιά. Δεν το σκεπάζετε για να μη μαλακώσει το φύλλο. Καλό είναι να το σερβίρετε την ίδια μέρα και μάλιστα χλιαρό!



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης