Το olive προτείνει: Πετιμεζόπιτα
Το olive προτείνει: Πετιμεζόπιτα
Μοναδικές προτάσεις για το τραπέζι σας με τη σφραγίδα του Ηλία Μαμαλάκη
Για να ξεκινήσει γλυκά γλυκά η εβδομάδα η σημερινή πρόταση περιλαμβάνει γλυκό. Και τι γλυκό! Κρητική πετιμεζόπιτα με βάση την εξαιρετική συνταγή της κας Ειρήνης Κυπριωτάκη από την Ταβέρνα του Ρούσσου στο Χουδέτσι της Κρήτης.
1 ώρα και 30 λεπτά n ΕΥΚΟΛΟ
Υλικά για 25-30 κομμάτια:
1 φλιτζάνι πετιμέζι
Κρητική πετιμεζόπιτα
Από τη Γεωργία Κοφινά1 ώρα και 30 λεπτά n ΕΥΚΟΛΟ
Υλικά για 25-30 κομμάτια:
1 φλιτζάνι πετιμέζι
1½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1½ φλιτζάνι νερό
1 φλιτζάνι ζάχαρη
4½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού σόδα
1½ κουτ. γλυκού κανέλα
1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
λίγο μέλι για το άλειμμα
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food Styling: Elena Jeffrey
• Χτυπάτε στο μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα το ελαιόλαδο με το χυμό πορτοκαλιού, το νερό, το πετιμέζι και τη ζάχαρη μέχρι να ενωθούν καλά.
• Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα και το γαρίφαλο και προσθέτετε το μίγμα στο μίξερ. Τα χτυπάτε όλα μαζί μέχρι να γίνουν ένας πηχτός χυλός.
• Λαδώνετε ένα μέτριο στενόμακρο ταψί και το πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι. Ρίχνετε μέσα το χυλό και τον απλώνετε ομοιόμορφα.
• Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 55-60 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα η πίτα και να ψηθεί καλά στο κέντρο. Δοκιμάζετε αν είναι έτοιμο μπήγοντας ένα μυτερό μαχαίρι στο κέντρο τις πετιμεζόπιτας. Αν το μαχαίρι βγει στεγνό, τότε η πετιμεζόπιτα είναι έτοιμη.
• Αφήνετε την πετιμεζόπιτα να κρυώσει και αλείφετε την επιφάνειά της με λίγο μέλι πριν την κόψετε σε κομμάτια και τη σερβίρετε.
1½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1½ φλιτζάνι νερό
1 φλιτζάνι ζάχαρη
4½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού σόδα
1½ κουτ. γλυκού κανέλα
1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
λίγο μέλι για το άλειμμα
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food Styling: Elena Jeffrey
• Χτυπάτε στο μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα το ελαιόλαδο με το χυμό πορτοκαλιού, το νερό, το πετιμέζι και τη ζάχαρη μέχρι να ενωθούν καλά.
• Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα και το γαρίφαλο και προσθέτετε το μίγμα στο μίξερ. Τα χτυπάτε όλα μαζί μέχρι να γίνουν ένας πηχτός χυλός.
• Λαδώνετε ένα μέτριο στενόμακρο ταψί και το πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι. Ρίχνετε μέσα το χυλό και τον απλώνετε ομοιόμορφα.
• Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 55-60 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα η πίτα και να ψηθεί καλά στο κέντρο. Δοκιμάζετε αν είναι έτοιμο μπήγοντας ένα μυτερό μαχαίρι στο κέντρο τις πετιμεζόπιτας. Αν το μαχαίρι βγει στεγνό, τότε η πετιμεζόπιτα είναι έτοιμη.
• Αφήνετε την πετιμεζόπιτα να κρυώσει και αλείφετε την επιφάνειά της με λίγο μέλι πριν την κόψετε σε κομμάτια και τη σερβίρετε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα