Το olive προτείνει: Γαρίδες να τις φας στο ποτήρι
Το olive προτείνει: Γαρίδες να τις φας στο ποτήρι
Μοναδικές προτάσεις για το τραπέζι σας με τη σφραγίδα του Ηλία Μαμαλάκη
All time classic αυτή η συνταγή, μας έρχεται από περασμένες δεκαετίες και φέρνει στο μυαλό πάρτι και οικογενειακά γιορτινά τραπεζώματα, ωστόσο κρατά ακόμη τη λάμψη της και είναι πάντα αγαπητή και ευπρόσδεκτη είτε τη φτιάξετε με έτοιμη είτε με σπιτική μαγιονέζα που έχει άλλη χάρη!
Υλικά για 4 άτομα:
16 γαρίδες μέτριες
Γαρίδες κοκτέιλ
από τον Ηλία ΜαμαλάκηΥλικά για 4 άτομα:
16 γαρίδες μέτριες
1 καρότο καθαρισμένο
1 κρεμμύδι καθαρισμένο
200γρ. μαγιονέζα έτοιμη ή σπιτική
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
1 κουτ. σούπας ουίσκι
2 κουτ. σούπας κάπαρη ξαρμυρισμένη
5 αγγουράκια τουρσί, ψιλοκομμένα
2-3 φύλλα μαρουλιού μεγάλα και τρυφερά, ψιλοκομμένα
2 αβγά βρασμένα σφιχτά, καθαρισμένα και κομμένα στα 4
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food Styling: Tina Webb
Σε μια κατσαρόλα με ένα λίτρο νερό ρίχνετε λίγο αλάτι, το καθαρισμένο κρεμμύδι και το καρότο και βράζετε τις γαρίδες για 10 λεπτά περίπου. Τις σουρώνετε και τις αφήνετε να κρυώσουν. Αν θέλετε, κρατάτε το γαριδόζουμο για να κάνετε κάποια στιγμή ένα ωραίο πιλάφι.
Μόλις κρυώσουν οι γαρίδες κρατάτε τέσσερις στην άκρη. Καθαρίζετε τις υπόλοιπες πετώντας το κεφάλι, την ουρά και το κέλυφος. Από αυτές που κρατήσατε καθαρίζετε μόνο το κέλυφος και κρατάτε το κεφάλι και την ουρά, γιατί θα τις χρησιμοποιήσετε στη διακόσμηση.
Αδειάζετε τη μαγιονέζα σε ένα μπολ, ανακατεύετε μέσα τον ντοματοπελτέ και το ουίσκι. Παίρνετε τις δώδεκα καθαρισμένες γαρίδες και τις κόβετε σε τρία τέσσερα κομματάκια την καθεμιά. Τα ρίχνετε σε ένα μπολ, προσθέτετε την κάπαρη και τα ψιλοκομμένα αγγουράκια και ανακατεύετε με ένα κουτάλι. Προσθέτετε τα 2/3 του μίγματος της μαγιονέζας και ανακατεύετε ξανά.
Μοιράζετε το ψιλοκομμένο μαρούλι σε τέσσερα ατομικά μπολ ή σε τέσσερα ποτήρια του μαρτίνι. Τα πιέζετε ελαφρά με το δάχτυλό σας για να καθίσουν καλά. Πάνω από το μαρούλι τοποθετείτε τις γαρίδες που αναμίχθηκαν με τη μαγιονέζα. Προσθέτετε από πάνω τη μαγιονέζα που έχετε κρατήσει και τις καλύπτετε καλά. Διακοσμείτε με φετούλες από το βραστό αβγό και με τις γαρίδες που κρατήσατε με το κεφάλι και την ουρίτσα τους.
Για σπιτική μαγιονέζα:
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε 2 κρόκους αβγών, 2 κουτ. γλυκού μουστάρδα σε σκόνη και τα δουλεύετε με μίξερ χειρός μέχρι να γίνει ένα ενιαίο μίγμα Αρχίζετε και προσθέτετε σταγόνα-σταγόνα και σταδιακά ένα ελαφρύ σπορέλαιο, με το μίξερ σε λειτουργία. Θα περιμένετε να απορροφηθούν οι προηγούμενες ποσότητες για να ρίξετε την επόμενη.
Ενδιάμεσα ρίχνετε μερικές σταγόνες λεμόνι. Συνεχίζετε έτσι μέχρι να σας απορροφήσει η μαγιονέζα περίπου 1 νεροπότηρο σπορέλαιο και μερικές κουταλιές ελαιόλαδο, όπως επίσης και το χυμό ενός λεμονιού. Τέλος, αφού δοκιμάσετε, προσθέτετε ανάλογο αλάτι και λευκό πιπέρι ανακατεύοντας απαλά. Κρατήστε τη φρέσκια μαγιονέζα στο ψυγείο και καταναλώστε τη μέσα σε 2-3 μέρες το πολύ.
1 κρεμμύδι καθαρισμένο
200γρ. μαγιονέζα έτοιμη ή σπιτική
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
1 κουτ. σούπας ουίσκι
2 κουτ. σούπας κάπαρη ξαρμυρισμένη
5 αγγουράκια τουρσί, ψιλοκομμένα
2-3 φύλλα μαρουλιού μεγάλα και τρυφερά, ψιλοκομμένα
2 αβγά βρασμένα σφιχτά, καθαρισμένα και κομμένα στα 4
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food Styling: Tina Webb
Σε μια κατσαρόλα με ένα λίτρο νερό ρίχνετε λίγο αλάτι, το καθαρισμένο κρεμμύδι και το καρότο και βράζετε τις γαρίδες για 10 λεπτά περίπου. Τις σουρώνετε και τις αφήνετε να κρυώσουν. Αν θέλετε, κρατάτε το γαριδόζουμο για να κάνετε κάποια στιγμή ένα ωραίο πιλάφι.
Μόλις κρυώσουν οι γαρίδες κρατάτε τέσσερις στην άκρη. Καθαρίζετε τις υπόλοιπες πετώντας το κεφάλι, την ουρά και το κέλυφος. Από αυτές που κρατήσατε καθαρίζετε μόνο το κέλυφος και κρατάτε το κεφάλι και την ουρά, γιατί θα τις χρησιμοποιήσετε στη διακόσμηση.
Αδειάζετε τη μαγιονέζα σε ένα μπολ, ανακατεύετε μέσα τον ντοματοπελτέ και το ουίσκι. Παίρνετε τις δώδεκα καθαρισμένες γαρίδες και τις κόβετε σε τρία τέσσερα κομματάκια την καθεμιά. Τα ρίχνετε σε ένα μπολ, προσθέτετε την κάπαρη και τα ψιλοκομμένα αγγουράκια και ανακατεύετε με ένα κουτάλι. Προσθέτετε τα 2/3 του μίγματος της μαγιονέζας και ανακατεύετε ξανά.
Μοιράζετε το ψιλοκομμένο μαρούλι σε τέσσερα ατομικά μπολ ή σε τέσσερα ποτήρια του μαρτίνι. Τα πιέζετε ελαφρά με το δάχτυλό σας για να καθίσουν καλά. Πάνω από το μαρούλι τοποθετείτε τις γαρίδες που αναμίχθηκαν με τη μαγιονέζα. Προσθέτετε από πάνω τη μαγιονέζα που έχετε κρατήσει και τις καλύπτετε καλά. Διακοσμείτε με φετούλες από το βραστό αβγό και με τις γαρίδες που κρατήσατε με το κεφάλι και την ουρίτσα τους.
Για σπιτική μαγιονέζα:
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε 2 κρόκους αβγών, 2 κουτ. γλυκού μουστάρδα σε σκόνη και τα δουλεύετε με μίξερ χειρός μέχρι να γίνει ένα ενιαίο μίγμα Αρχίζετε και προσθέτετε σταγόνα-σταγόνα και σταδιακά ένα ελαφρύ σπορέλαιο, με το μίξερ σε λειτουργία. Θα περιμένετε να απορροφηθούν οι προηγούμενες ποσότητες για να ρίξετε την επόμενη.
Ενδιάμεσα ρίχνετε μερικές σταγόνες λεμόνι. Συνεχίζετε έτσι μέχρι να σας απορροφήσει η μαγιονέζα περίπου 1 νεροπότηρο σπορέλαιο και μερικές κουταλιές ελαιόλαδο, όπως επίσης και το χυμό ενός λεμονιού. Τέλος, αφού δοκιμάσετε, προσθέτετε ανάλογο αλάτι και λευκό πιπέρι ανακατεύοντας απαλά. Κρατήστε τη φρέσκια μαγιονέζα στο ψυγείο και καταναλώστε τη μέσα σε 2-3 μέρες το πολύ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα