Ένα αλλιώτικο χριστουγεννιάτικο κέικ

Ένα αλλιώτικο χριστουγεννιάτικο κέικ

Άλλη μια γλυκιά πρόταση για  το γιορτινό τραπέζι σας. Ένα κέικ έξω από τα συνηθισμένα, στο οποίο συμπράττουν γλυκά σοκολάτα, κάστανα και φουντούκια, ένας εκρηκτικά νόστιμος συνδυασμός δηλαδή που δεν θα περάσει απαρατήρητος.

Ένα αλλιώτικο χριστουγεννιάτικο  κέικ
Άλλη μια γλυκιά πρόταση για  το γιορτινό τραπέζι σας. Ένα κέικ έξω από τα συνηθισμένα, στο οποίο συμπράττουν γλυκά σοκολάτα, κάστανα και φουντούκια, ένας εκρηκτικά νόστιμος συνδυασμός δηλαδή που δεν θα περάσει απαρατήρητος.

 

Συνταγή: Σιμόνη Καφίρη

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης

Food Styling: Aντωνία Κατή

 

Κέικ με κάστανα και  γλάσο λευκής σοκολάτας (Σ.Κ.)

 

Υλικά για 6 άτομα:

160γρ. βούτυρο μαλακωμένο

100γρ. ζάχαρη άχνη

50γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

3 αβγά

150γρ. αλεύρι φαρίνα που φουσκώνει μόνο του

90γρ. κάστανα βρασμένα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα

2-3 κουτ. σούπας  φουντούκια καβουρδισμένα και χοντροκομμένα

40γρ. σοκολάτα κουβερτούρα,  κομματιασμένη

3 μαρόν γλασέ, ψιλοκομμένα

μαύρο ρούμι

Για το γλάσο

150γρ. άσπρη σοκολάτα

100γρ. κρέμα γάλακτος

Για γαρνίρισμα

Μαρόν γλασέ

Φουντούκια καβουρδισμένα

 

  • Μουσκεύετε μερικές ώρες τα μαρόν γλασέ στο ρούμι και τα στραγγίζετε.
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160οC. Ανακατεύετε το αλεύρι με τα βρασμένα κάστανα, τα φουντούκια και τα 3 μαρόν γλασέ.
  • Χτυπάτε σε μέτρια ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη (μαζί άχνη και κρυσταλλική) για μερικά λεπτά. Προσθέτετε ένα ένα τα αβγά και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει το μίγμα. Σταματάτε το μίξερ και ρίχνετε σε δόσεις το μείγμα με το αλεύρι ανακατεύοντας με σπάτουλα.
  • Σκεπάζετε με λαδόκολλα μια μακρόστενη φόρμα του κέικ και τη γεμίζετε με το μίγμα κατά τα 2/3. Μπήγετε τα κομματάκια σοκολάτας. Ψήνετε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά περίπου. Όταν κρυώσει ελαφρά, το αναποδογυρίζετε σε σχάρα και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς.
  • Ετοιμάζετε στο μεταξύ το γλάσο: Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος και ρίχνετε την άσπρη σοκολάτα κομματιασμένη. Την ανακατεύετε μέχρι να λιώσει εντελώς και να έχετε ένα λείο παχύρευστο μίγμα. Όταν κρυώσει το βάζετε στο ψυγείο για λίγη ώρα μέχρι να πήξει.
  • Πριν περιχύσετε το κέικ χτυπάτε ζωηρά το γλάσο με αβγοδάρτη. Περιχύνετε το κέικ με το λευκό γλάσο, πασπαλίζετε την επιφάνειά του με μερικά ακόμα καβουρδισμένα φουντούκια και κομματιασμένα μαρόν γλασέ, μουλιασμένα και αυτά στο ρούμι.

 

Tip:

  • Βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα μπορείτε να βρείτε συσκευασμένα έτοιμα για χρήση στα σούπερ μάρκετ.
  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα βρασμένα κάστανα με στραγγισμένο κάστανο γλυκό του κουταλιού, αρκεί να αφαιρέσετε ζάχαρη από τη λίστα των υλικών.
  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε το γλάσο της σοκολάτας με 1 ασπράδι αβγού που θα ανακατέψετε με χυμό μισού λεμονιού και 200γρ. ζάχαρη άχνη.
  • Το κέικ διατηρείται και στην κατάψυξη αγλασάριστο. Πρώτα θα αφήσετε να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά θα το γλασάρετε.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης