Κορωνοϊός - Χαρδαλιάς: Σε καραντίνα η κοινότητα Εχίνου στα Πομακοχώρια

«Εννέα άτομα στην Ξάνθη βρέθηκαν θετικοί στον ιό - Υπάρχουν ενδείξεις υψηλού επιδημιολογικού πολλαπλασιαστή στην περιοχή» ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη - Η καραντίνα ξεκίνησε από τις 6.00 μ.μ. και θα ισχύσει για τις επόμενες 14 ημέρες

Τον υποχρεωτικό περιορισμό όλων των μετακινήσεων του συνόλου των κατοίκων της κοινότητας του Εχίνου στο δήμο Μύκης, στην Ξάνθη ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, δεδομένου ότι 9 άτομα στην ευρύτερη περιοχή βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό, γεγονός που ερμηνεύεται με βάση τα μοντέλα του ρυθμού εξάπλωσης του κορωνοϊού που διαθέτει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ως περιοχή υψηλού επιδημιολογικού συντελεστή για τη νόσου. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr το τελευταίο διάστημα και ενώ είχε αρχίσει η διασπορά του κορωνοϊού σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μετανάστες που ζουν σ' αυτές, αλλά κατάγονται από τον δήμο Μύκης, επέστρεψαν στην περιοχή- μεταξύ αυτών αναζητείται ο αρχικός φορέας του ιού, που πλέον βρίσκεται στην κοινότητα και επιβάλλει τα μέτρα που ελήφθησαν. 

«Από τις 6 σήμερα το απόγευμα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η κοινότητα του Εχίνου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε ότι έχουν ληφθεί όλες οι μέριμνες για τρόφιμα και φάρμακα στους κατοίκους της περιοχής, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Παράλληλα, έχει ενισχυθεί και από το ΕΚΑΒ το Κέντρο Υγείας Εχίνου, με την απαγόρευση να ισχύει τουλάχιστον μέχρι τις 7 Απριλίου.

Δηλώσεις Νίκου Χαρδαλιά 25/03/2020

«Υψηλότατος ο κίνδυνος»

«Καλούμε τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και των χωριών του δήμου Μύκης αν μείνουν στα σπίτια τους» επανέλαβε ο υφυπουργός και προειδοποίησε ότι είναι «υψηλότατος ο κίνδυνος διάδοσης της ασθένειας στην περιοχή».

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι η πλειοψηφία των πολιτών έχουν συμμορφωθεί προς τα μέτρα, ενώ «οι ελάχιστοι που δεν το πράττουν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολλών» επισήμανε ο υπουργός, προαναγγέλλοντας περαιτέρω αυστηροποίηση των ελέγχων από αύριο και ιδιαίτερα σε όσους παραμένουν υποχρεωτικά σε συνθήκες αυτοπεριορισμού.

Η ανακοίνωση της ΓΓΠΠ

Η επίσημη ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αναφέρει:

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειο Παπαγεωργίου αποφασίζεται:

1. Η κήρυξη σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας της Κοινότητας Εχίνου, του Δήμου Μύκης, της Π.Ε. Ξάνθης, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για λόγους Δημόσιας Υγείας.

2. Η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων της Κοινότητας Εχίνου και η προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησης τους εκτός των γεωγραφικών ορίων αυτής.

3. Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Δήμο Μύκης για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων της Κοινότητας Εχίνου και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

4. Η λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

5. Η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της Κοινότητας Εχίνου.

6. Η λήψη μέριμνας από το ΕΚΑΒ για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Εχίνου με την διάθεση ενός (1) ασθενοφόρου

7. Η ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.) για την ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εφόσον συντρέχουν λόγοι.

Η εν λόγω κήρυξη ισχύει από 25-03-2020 και ώρα 18:00 έως και 07-04-2020, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της.

16 προορισμοί για τον.. κορονοϊό

Με έναν εορταστικό τόνο, «σήμερα γιορτάζουμε την εθνική επέτειο, αλλά γράφουμε τη δική μας ιστορία ως κοινωνία» υπενθύμισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ενώ αναφερόμενος στην περίπτωση των 263 Ελλήνων που επέστρεψαν από την Ισπανία, ο ίδιος ανακοίνωσε πως 30 άτομα αρνητικά στον ιό, εγκατέλειψαν το κατάλυμα φιλοξενίας, 21 θετικοί στον ιό επιβάτες βρίσκονται στο νοσοκομείο, ενώ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα μεταφέρει σε κάθε προορισμό όλους τους επιβάτες που βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό. Την ίδια ώρα, ωστόσο, 21 συμπολίτες από 16 διαφορετικούς προορισμούς στη χώρα βρέθηκαν θετικοί στις δύο πτήσεις και μάλιστα 7 από προορισμούς που δεν έχουν εμφανίσει κανένα κρούσμα μέχρι τώρα υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς, θέλοντας να αποτυπώσει την δυνητική έκταση μετάδοσης του ιού.

Φροντίδα για τα αδέσποτα

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ακόμη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ως προς τις μετακινήσεις για τη φροντίδα αδέσποτων ζώων. Για όσους πολίτες φροντίζουν αδέσποτα εκτός του δήμου τους, αυτοί θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με φιλοζωϊκές εταιρίες ή μόνιμους κατοίκους των δήμων που βρίσκονται τα αδέσποτα για να αποφεύγονται οι μετακινήσεις, ενώ σε περίπτωση φροντίδας αδέσποτων ζώων από πολίτες στα διοικητικά όρια του δήμου τους, θα απαιτείται βεβαιώση κίνησης η οποία θα εκδίδεται από την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, όπου θα αναγράφεται το σημείο που βρίσκονται τα αδέσποτα και οι ημέρες και ώρες φροντίδας, χωρίς όμως οι ώρες ταϊσματος να ξεπερνούν τις τρεις.


Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Οι τελευταίες εξελίξεις για το εμβόλιο, τα φάρμακα και τα συμπτώματα 

Κορωνοϊός: Μια απλή άσκηση ηρεμίας για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση


Κορωνοϊός και συμπτώματα: Πώς συνδέονται ανοσμία και δυσγευσία με τον ιό - Θα περιοριστεί η εξάπλωση το καλοκαίρι;
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (37)

Σταύρος

Καλό θα ήταν οι υγειονομικές αρχές να ελέγξουν και τα πομακοχώρια της Ροδόπης,γιατι πολλοί εργάζονται σε χώρες της Ευρώπης.Ολόκληρες οικογένειες δουλεύουν στα θερμοκήπια της Ολλανδίας ή ως ναυτικοί και έχουν επιστρέψει.Επίσης να ελεγχθούν και οι φοιτητές που γύρισαν από την Τουρκία και είναι και πολλοί.Επειδή διαμένουν πολλοί μαζι μέσα στην ίδια αυλή(γιαγιάδες ,παππούδες,γονείς,παιδια,θείοι,θείες)είναι εύκολη η διασπορά του ιού.

χρηστινα

για πόσο μερες

Φώφη Μαγκούτα, Βάθης , Αθήνα.

Επειδή οι μεταδιδόμενοι ιοί δεν τελειώνουν ποτέ , μπορείτε να νομοθετήσετε ανώτατο χρονικό όριο στις ενοικιάσεις διαμερισμάτων τα 10 χρόνια ; Μερικοί έχουμε Ασιάτες και Αφρικανούς γείτονες , θα βλαστημήσουμε την ώρα και τη στιγμή που αποκτήσαμε δημοκρατικό πολίτευμα και το εκμεταλλεύονται μελανούρια ιδιοκτήτες ;

Ξάνθη

Έπρεπε να γίνει πιο μπροστά ο αποκλεισμός για τον Εχίνο και όχι μόνο γιατί οι άνθρωποι που εργάζονται στο εξωτερικό δεν είναι νομικό στον Εχίνο ! έπρεπε όταν ήρθαν να έμπαιναν σε υποχρεωτική καραντίνα,αναρωτιέμαι μήπως τώρα είναι αργά; φοβόμαστε να πάμε μέχρι το μάρκετ...που να ήξεραν οι άνθρωποι να μπούν σε καραντίνα αφού αυτό έγινε πριν πολλές μέρες

Ο εθνικός μας αερομεταφορέας

ακόμα επαναπατρίζει από Τουρκία, Ισπανία και από παντού.

Μιχάλης

Ούτε τεστ κάνουν, ούτε τους αρρώστους κρατάνε στο νοσοκομείο να δουν πως πάει η υγεία τους. Νοσοκομεία διαλυμένα, γιατροί μετρημένοι. Το δόγμα κάτσε σπίτι και πέθανε αν είσαι ατυχος.

Νίκος

Επειδή μένω Ξάνθη το καλύτερο ειναι για ολα τα πομακοχώρια να μπει καραντίνα δεν ειναι μονο ο Εχινος γιατι σχεδόν σε ολα τα χωριά οι πιο πολλοί δουλεύουν σε ναυπηγεία στο εξωτερικό

Μένουμε Σπίτι......

...και δεν ακούμε τίποτα για Μεταναστευτικό!!!!!!!..... Γιατί;;;;;;;!!!!!!!......Το λύσαμε;;;;;!!!!!....Έφυγαν όλοι οι μετανάστες από Ελλάδα;;;;;

αφου σου ειπε για τα αδεσποτα, δεν σου φτανει;

;;;

Στέφανος

Την ώρα που οι πολίτες βρίσκονται κλεισμένοι στα σπίτια τους, η ελληνική κυβέρνηση με Κοινή Υπουργική Απόφαση προχώρησε σε θεσμοθέτηση νέων και προγενέστερων δομών «φιλοξενίας» (πρακτικά 28 νέων πόλεων με σχεδόν αποκλειστικά μουσουλμάνους κατοίκους) σε όλη την επικράτεια για την μόνιμη εγκατάσταση των παράνομων μεταναστών. 

ούτε κιχ

κορωνοϊός, κορωνοϊός, κορωνοϊός, κορωνοϊός κι ούτε κουβέντα για τα 28 κέντρα φιλοξενίας αλλοδαπών σε διάφορα μέρη της χώρας, που ανακοινώθηκαν σήμερα....

@@@@

γιατι ρε παιδια και άλλα δυο χωρια στην καστορια δεν βαλανε σε καραντινα;;;; ολα πια ρατσισμος;;;;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης