Κορωνοϊός-μέτρα: Η ευρεία διασπορά έφερε «λουκέτο» σε εστιατόρια, καφετέριες, γήπεδα

Κορωνοϊός-μέτρα: Η ευρεία διασπορά έφερε «λουκέτο» σε εστιατόρια, καφετέριες, γήπεδα

Κανονικά λειτουργούν σούπερ μάρκετ, λιανεμπόριο, φούρνοι, φαρμακεία - Η ΓΓΠΠ συνιστά, όμως, κάθε πρόσφορο μέτρο προφύλαξης για να μην δημιουργούνται ουρές άνω των πέντε ατόμων

shops_ar
Πρωτοφανή μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας για τα ελληνικά δεδομένα έχουν ληφθεί τις τελευταίες 16 ημέρες, από τότε δηλαδή που έκανε την εμφάνισή του στην Ελλάδα ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2. Ήδη έχουν επιβεβαιωθεί 190 θετικά κρούσματα, εκ των οποίων ένα θανατηφόρο και δυστυχώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών έχουμε περάσει πια σε φάση ευρείας διασποράς του ιού στην κοινότητα.

Ο κορωνοϊός επελαύνει στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα, «η εξάπλωση και η διασπορά του νέου κορωνοϊού συνεχίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο, στην Ευρώπη και στη χώρα μας».

Συνολικά μέχρι χθες Παρασκευή 190 κρούσματα είχαν βρεθεί θετικά στον SARS-CoV-2 σε όλη τη χώρα από την αρχή της επιδημίας, 36 από τα οποία είναι υπό διερεύνηση. Πέντε συμπολίτες μας νοσούν σοβαρά και αυτή τη στιγμή είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ ανά την επικράτεια. Επίσης, στα νοσοκομεία αναφοράς νοσηλεύονται 47 ασθενείς. Από το σύνολο των κρουσμάτων, 47 είναι πάνω από 65 ετών, 79 ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 40-64 και, όπως λένε οι επιστήμονες, σε αυτή την ομάδα αναμένουν τα περισσότερα κρούσματα. Επίσης έχουν προσβληθεί 7 παιδιά, από 0 έως 17 ετών.

Γεωγραφικά η κατανομή των κρουσμάτων έχει ως εξής: Αθήνα 85, Ηλεία 40, Αχαΐα 9, Θεσσαλονίκη 6, Ανατολική Αττική 5, Ζάκυνθος 4, Καστοριά 3.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν στους Λοιμωξιολόγους και τους Επιδημιολόγους, τα 11 «ορφανά» κρούσματα, από τα οποία τα 9 έχουν εντοπιστεί στην Αττική. Πρόκειται για περιπτώσεις ασθενών που δεν έχουν σαφές ιστορικό ταξιδιωτικό ή επιδημιολογική σύνδεση με άλλο κρούσμα.

Κάθε «ορφανό» κρούσμα είναι για τους λοιμωξιολόγους ένας κύκλος μετάδοσης στην κοινότητα. Ένας τέτοιος κύκλος έχει ανοίξει, για παράδειγμα, στην περιοχή της Καστοριάς όπου διαγνώστηκε την περασμένη Δευτέρα θετικός στον κορωνοϊό ένας 53χρονος υγειονομικός εργαζόμενος.

«Είναι ένα κρούσμα που δεν έχει σαφή εστία σε μια περιοχή της Βόρειας Ελλάδος. Σε αυτή την περιοχή της Βόρειας Ελλάδος όμως υπήρξε πριν μερικές εβδομάδες εισροή μιας εκδρομικής μεγάλης ομάδας από τη βόρεια Ιταλία. Άρα, έχουμε ένα κρούσμα που δεν έχει σαφή προέλευση και μπορεί να προέρχεται από το χώρο της βόρειας Ιταλίας και αυτό θα πιστοποιηθεί με ειδικές φυλογενετικές αναλύσεις που μας βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα την επιδημία» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.

Σύμφωνα με τους Επιδημιολόγους τα «ορφανά» κρούσματα είναι η μεγαλύτερη απόδειξη
α) της ευρείας διασποράς του ιού στην κοινότα, όπως άλλωστε προκύπτει και από την παραπάνω γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, και,
β) της μη συμμόρφωσης των πολιτών στα μέτρα που ευθύς εξαρχής έλαβε το υπουργείο Υγείας.

Η μεγάλη διασπορά του SARS-CoV-2 στην κοινότητα ευνοείται και από το γεγονός ότι αυτή την περίοδο έχουμε ταυτόχρονη κυκλοφορία πολλών ιών και νόσων, με παρόμοια συμπτωματολογία (π.χ. βήχας, πυρετός, ρινική καταρροή, κ.α.). Είναι λοιπόν αναμενόμενο πολλά άτομα να επιμολύνονται με τον νέο κορωνοϊό χωρίς να το αντιλαμβάνονται και η συμπτωματολογία που παρουσιάζουν να μη «φωτογραφίζει» αμέσως το πραγματικό αίτιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά από τα «ορφανά» κρούσματα αρχικώς είχαν χαρακτηριστεί ως αγνώστου προελεύσεως πνευμονίας και εν συνεχεία ελέγχθησαν για τον SARS-CoV-2.

Παροιμιώδης απειθαρχία

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον κ. Νικόλαο Σύψα, Καθηγητή Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, «τα στοιχεία δείχνουν αφενός ότι μπαίνουμε σε φάση επιτάχυνσης της διασποράς του ιού και αφετέρου ότι οι Έλληνες επέδειξαν μια παροιμιώδη απειθαρχία ως προς την εφαρμογή των θεσμοθετημένων μέτρων για τη μη περαιτέρω διασπορα του ιού στην κοινότητα».

Η αναστολή της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, ιδιωτικών και δημοσίων,περιλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών εκδρομων, των πολιστιστικών εκδηλώσεων και συνεδρίων, των ΚΑΠΗ, όπως και οι συστάσεις για αυστηρή τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασία των ευπαθών ομάδων, ξεκάθαρα δεν απέδωσαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Όπως σημείωσε χθες σε τηλεοπτική εκπομπή ο υφυπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, «καμιά υπουργική απόφαση δε μπορεί να υποκαταστήσει την ατομική ευθύνη. Γι' αυτό πρέπει όλοι να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας. Θα δοθεί πραγματική μάχη το επόμενο διάστημα για την τήρηση των μέτρων που είναι σε ισχύ».

Να σημειωθεί ότι, από σήμερα Σάββατο και για τις επόμενες 14 ημέρες, μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων είναι κλειστά:

-Εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα (shops in a shop), εκπτωτικά χωριά
-Καφετέριες, καφενεία, μπαρ και επιχειρήσεις εστίασης με εξαίρεση τις υπηρεσίες delivery και take-away
-Κέντρα διασκέδασης
-Κινηματογράφοι, θέατρα, αίθουσες θεαμάτων
-Βιβλιοθήκες, Μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι
-Πρακτορεία τυχερών παιγνίων, καζίνο, λέσχες παιγνίων με την εξαίρεση τους πλανόδιους πωλητές και τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια
-Αθλητικές εγκαταστάσεις, αθλητικοί όμιλοι, πολιτιστικοί όμιλοι και σωματεία (εξαιρούνται οι ανοιχτοί χώροι μεμονωμένης άθλησης όπως θα διευκρινιστεί στην ΚΥΑ)
-Θεματικά πάρκα (λούνα πάρκ κλπ) – εξαιρούνται οι δημόσιοι ανοιχτοί χώροι αναψυχής.
-Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής-μασάζ, οίκοι ανοχής, κέντρα δερματοστιξίας (τατουάζ) και τρυπήματος δέρματος/σώματος.

Κανονικά συνεχίζουν να λειτουργούν τα σούπερ μάρκετ, όλη η εφοδιαστική αλυσίδα, το λιανεμπόριο, ιδιαίτερα ό,τι αφορά τα τρόφιμα, οι φούρνοι, τα ζαχαροπλαστεία χωρίς τραπεζοκαθίσματα, τα φαρμακεία, και οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας.

Όμως, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλεί τις επιχειρήσεις που θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους να λάβουν κάθε πρόσφορο μέτρο προφύλαξης ώστε να μην δημιουργούνται ουρές άνω των πέντε ατόμων.

«Τα μέτρα επανεξετάζονται μέρα με την ημέρα βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων και των εισήγησεων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων», σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη που υπενθύμισε ότι «ναι μεν τα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ είναι αυστηρά, αλλά έχουν ως στόχο την αναχαίτιση της περαιτέρω διασποράς του ιού στην κοινότητα. Όλοι μπορούμε να προσβληθούμε από τον κορωνοϊό. Είναι λοιπόν θλιβερό να μην τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής και να μην αναλαμβάνουμε ο καθένας την ευθυνή που του αναλογεί για τον περιορισμό της διασποράς του ιού».

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Για ποιες επιχειρήσεις αναστέλλεται η λειτουργία - «Λουκέτο» σε καφετέριες, κομμωτήρια, εμπορικά κέντρα

Δείτε το νέο site του protothema.gr για τον κορωνοϊό - Κρούσματα και θάνατοι σε όλο τον κόσμο

Κορωνοϊός: 190 τα κρούσματα - Πέντε νοσηλεύονται σε ΜΕΘ
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης