Φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων: Δικαιούχοι πραγματικοί ανήλικοι και μείωση του κόστους

Φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων: Δικαιούχοι πραγματικοί ανήλικοι και μείωση του κόστους

Μείωση του κόστους φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανηλίκων έως και 50 % δίχως έκπτωση στις υπηρεσίες

metanastes_ar
Με αμιγώς ευρωπαϊκά κονδύλια καλύπτεται το κόστος της φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι δεν λαμβάνουν μετρητά ως επίδομα, αλλά τα χρήματα που διατίθενται για τη φιλοξενία τους -και προέρχονται αποκλειστικά από κονδύλια της ΕΕ- καλύπτουν σίτιση, διαμονή και υπηρεσίες όπως αμοιβή κοινωνικών λειτουργών.

Μάλιστα, στο νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει άμεσα στο υπουργείο Μετανάστευσης θα υπάρχει πρόβλεψη να ελέγχεται ποιοι όντως είναι ανήλικοι, και όχι κατά δήλωση.

Το κόστος του νέου προγράμματος φιλοξενίας είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που ήταν πριν: ενδεικτικά στους κοιτώνες των 20+ (δομές φιλοξενείας) ήταν περίπου 65 ευρώ την ημέρα και στα ξενοδοχεία ήταν πάνω από 100 ευρώ ανα παιδί την ημέρα.

Ετσι, με πρόσκληση του Υπουργείου Μετανάστευσης καλούνται φορείς για υποβολή προτάσεων με στόχο την επιχορήγηση φορέων για την λειτουργία εποπτευόμενων διαμερισμάτων για ασυνόδευτους ανήλικους ηλικίας 16 ετών και άνω.

Κλείσιμο
Η χρηματοδότηση παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (Τ.Α.Μ.Ε.). Το κόστος που περιγράφεται στην πρόσκληση αφορά αιτήσεις που θα υποβληθούν μέχρι 31/12/2020 και θα χρηματοδοτηθούν μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου ποσού.

Στόχος του προγράμματος είναι η μείωση του κόστους φιλοξενίας των ασυνόδευτων, σε δομές κατάλληλες καθώς η προστασία τους αποτελεί επιβεβλημένη εθνική υποχρέωση. Τα διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος στέγασης των ασυνόδευτων ανηλίκων άνω των 16 ετών και παράλληλα έχουν αισθητά χαμηλότερο κόστος λειτουργίας σε σχέση με τους ξενώνες φιλοξενίας. Η στέγαση παρέχεται από το φορέα στους ανήλικους ως υπηρεσία και όχι ως επιδότηση ενοικίου ή επίδομα.

Το ημερήσιο κόστος ανά ανήλικο κυμαίνεται από 44,6 έως 53 ευρώ την ημέρα ανάλογα με το γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας. Αντίθετα, το κόστος για δομές (ξενώνες) φιλοξενίας, που χρησιμοποιούνται έως σήμερα, κυμαίνεται από 63,5 έως 68 ευρώ την ημέρα, ανάλογα με την ηλικία των ανηλίκων που φιλοξενούνται σε αυτές. Τέλος το ημερήσιο κόστος των ξενοδοχείων που επίσης φιλοξενούν ανήλικους είναι περίπου 100 ευρώ ανά άτομο, δηλαδή υπερδιπλάσιο από το κόστος του νέου προγράμματος.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης