Μεταναστευτικό: Ισχυροί οι «μετασεισμοί» για τις κλειστές δομές - Τα αντίμετρα της κυβέρνησης

metanastes-arthrou

Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου στον ΘΕΜΑ 104,6: Αρκετά πλήρωσαν οι νησιώτες το τίμημα, θέλουν να ανασάνουν -  Ομάδες περιφρούρησης στη Μυτιλήνη, προσφυγή στη δικαιοσύνη από τον Δήμο Χίου - Μηταράκης-Χρυσοχοΐδης ενημέρωνουν βουλευτές της ΝΔ

Δε λένε να κοπάσουν οι μετασεισμοί που προκάλεσε η κυβερνητική απόφαση, σύμφωνα με την οποία επιτάσσονται με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου περιοχές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με σκοπό να δημιουργηθούν κλειστές δομές φιλοξενίας το συντομότερο δυνατό. Συγκεκριμένα, η κατασκευή των νέων δομών αναμένεται να ξεκινήσει το αργότερο έως τις αρχές Μαρτίου και ο στόχος είναι η μέγιστη διάρκεια παραμονής σε αυτά να μην ξεπερνά τους 2-3 μήνες.

Τα υφιστάμενα κέντρα, όπως αυτό της Μόριας, θα κλείσουν. Οι διαμένοντες στις κλειστές δομές θα δικαιούνται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι δομές θα είναι κλειστές τα βράδια. Η κυβέρνηση στέλνει από τώρα το μήνυμα ότι κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης θα επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και θα επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη.

Οι αντιδράσεις είναι κάτι παραπάνω από έντονες. Οι τοπικές κοινωνίες σε δυτική Λέσβο, Χίο, ανατολική Σάμο, Κω και Λέρο βρίσκονται σε «εμπόλεμη» κατάσταση. Ως αποτέλεσμα του φορτισμένου κλίματος αναβλήθηκε η συνάντηση του περιφερειάρχη του Βορείου Αιγαίου (εκλεγμένου με τη ΝΔ) και των δημάρχων των νησιών με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη.

Αντιθέτως, για την ίδια ημέρα προγραμματίστηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αιγαιοπελαγίτικων οργανώσεων έξω από το κτήριο του Υπουργείου Εσωτερικών στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας στην Αθήνα. Αποκορύφωμα των αντιδράσεων είναι η απόφαση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να διακόψει κάθε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση μέχρι να ανακληθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Σειρά δραστικών μέτρων λαμβάνουν όλα τα δημοτικά συμβούλια. Αυτό της Λέσβου δημιούργησε ομάδες περιφρούρησης που θα επιχειρήσουν να σταματήσουν την κατασκευή της νέας δομής. Το δημοτικό συμβούλιο της Χίου αποφάσισε τη συγκρότηση επιτροπής με τη συνδρομή του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου και του Τεχνικού Επιμελητηρίου, προκειμένου να υπάρξει προσφυγή κατά της διαδικασίας επίταξης και κατά κάθε άλλης δικαστικής πράξης που σχετίζεται με αυτή. Επίσης, αποφασίστηκε καμία υπηρεσία και κανένα νομικό πρόσωπο του δήμου να μη συμβάλει στη δημιουργία της δομής. Πριν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έλαβε χώρα εξαντλητικός διάλογος με την περιφέρεια και τους δήμους των τριών νησιών για δύο μήνες, χωρίς όμως να βρεθεί συμβιβαστική λύση.

Όπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η επίταξη κρίθηκε «αναγκαία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος και κυρίως για την εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδιασμού σχετικά με την αύξηση των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται ασύλου», προσθέτοντας ότι «δεν θα χρειαστούν άλλες». «Δεν αιφνιδιάσαμε κανένα», τόνισε από την πλευρά του ο Νότης Μηταράκης, αναφερόμενος στην έκδοση της χθεσινής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, την οποία χαρακτήρισε «ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης, καθώς συνέτρεχαν θέματα ασφαλείας για τα νησιά, αλλά και ανάγκη για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα». Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος χαρακτήρισε την επίταξη «μονόδρομο». «Κάθε μας κίνηση γίνεται για να βοηθήσουμε τα νησιά και η μόνη πρόθεση και βούληση είναι να λύσουμε προβλήματα όχι να δημιουργήσουμε».

Σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, η κυβέρνηση επιδοτεί τους δήμους που δέχθηκαν μετανάστες το 2019. Για τον σκοπό αυτό εκταμιεύεται άμεσα το ποσό των 9.491.400 ευρώ, το οποίο προκύπτει από τη χορήγηση 150 ευρώ ανά έτος ανά διαμένοντα στις δομές και προχωρά η άμεση καταβολή ανταποδοτικών τελών στους Δήμους. Το ποσό αποδίδεται στους δικαιούχους δήμους σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 20 ημερών.

Η κυβέρνηση ελπίζει το τεταμένο κλίμα να εκτονωθεί και η κατάσταση να ομαλοποιηθεί με την αποσυμφόρηση των νησιών μέσω της επιτάχυνσης των επιστροφών και της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου. Αυτή τη στιγμή στα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται 40.000 μετανάστες-πρόσφυγες και οι δομές που θα κατασκευαστούν είναι χωρητικότητας 20.000 ατόμων. Η κυβέρνηση προχωρά και την κατασκευή κλειστών κέντρων στην ενδοχώρα. Έχουν ήδη βρεθεί οι χώροι. Κρήτη, Πελοπόννησος και Στερεά Ελλάδα είναι οι πρώτες περιφέρειες που θα κληθούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες-μετανάστες.

Το ζήτημα αυτό θα βρεθεί στο κέντρο συζήτησης που θα έχουν την Κυριακή οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης, με κομματικά στελέχη της ΝΔ. Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που δυσκολεύονται να στηρίξουν την κυβέρνηση, ειδικά μετά τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων τους.

Με τίτλους όπως «Η Αθήνα αποτρέπει μετανάστες» ξένα Μίντια καταπιάνονται με την πληγή του μεταναστευτικού και τη διαχείριση της από την ελληνική κυβέρνηση. Η αυστριακή Die Presse γράφει ότι «με αφορμή τον αυξανόμενο αριθμό αφίξεων στα νησιά του Αιγαίου η Αθήνα προτίθεται να αποτρέψει επίδοξους παράτυπους μετανάστες...».

Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινδυνεύει όχι απλώς να πληρώσει υψηλό πολιτικό κόστος, αλλά και να χάσει τον έλεγχο της κατάστασης. Ενώ η κατασκευή κλειστών κέντρων είναι επιβεβλημένη, αλλά το κλειδί στο μέτωπο του μεταναστευτικού είναι να ολοκληρωθεί σε χρόνο λίγων μηνών η εκκαθάριση του τεράστιου όγκου (περίπου 100.000) των αιτήσεων ασύλου.

Με τον αριθμό των αρμόδιων επιτροπών, η εκκαθάριση θα πάρει χρόνια, με αποτέλεσμα να λιμνάζουν στην Ελλάδα δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο. Η μόνη λύση είναι ο πολλαπλασιασμός των αρμόδιων επιτροπών, αλλά σ’ αυτό το επίπεδο παρατηρείται μία αβελτηρία εκ μέρους της κυβέρνησης. Πρακτικές λύσεις έχουν προταθεί, αλλά για ανεξήγητους λόγους δεν προωθούνται.

Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου στον ΘΕΜΑ 104,6: Τα νησιά θέλουν να ανασάνουν από το μεταναστευτικό

Μήνυμα ότι η κυβέρνηση «θα δυσκολευτεί» με την υλοποίηση των σχεδίων για τη δημιουργία νέων κλειστών δομών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έστειλε μέσα από τον ΘΕΜΑ 104,6 ο περφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης.

«Τα νησιά έχουν δεχθεί εδώ και πέντε χρόνια πάνω από 1 εκατ. μετανάστες. Επιτέλους ζητάνε να μπορέσουν να αναπνεύσουν, να μοιραστεί το προβλημα στην υπόλοιπη Ελλάδα. Δεν μπορεί τα νησιά αυτά να δέχονται την πίεση επειδή γεωγραφικά έτυχε να βρίσκονται κοντά στην Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μουτζούρης.

«Αρκετά πλήρωσαν οι νησιώτες το τίμημα του προβλήματος αυτού» πρόσθεσε.

Παράλληλα εμφανίστηκε δύσπιστος στο επιχείρημα ότι θα κλείσουν οι υφιστάμενες δομές. «Όταν έχουμε 27.000 μετανάστες στη Λέσβο και ο αριθμός αυξάνεται, πώς μπορεί η κυβέρνηση να μας κάνει να πιστέψουμε ότι μια νέα δομή 5-7000 θέσεων θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα;» αναρωτήθηκε ο περιφερειάρχης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ιδεατή λύση θα ήταν να μηδενιστούν οι ροές μεταναστών. Η επόμενη καλύτερη λύση είναι ο διαμοιρασμός σε όλη τη χώρα».

Όσον αφορά τις αντιδράσεις των κατοίκων των νησιών ο κ. Μουτζούρης είπε ότι «η "γραμμή" είναι καταλαγή για να υπάρξει λύση μέσα». Ωστόσο επισήμανε ότι «η νέα δομή στη Λέσβο ανακοινώθηκε κοντά στον Μανταμάδο που είναι κοντά στο προσκύνημα του Ταξιάρχη και οι κάτοικοι εκεί σήμερα έχουν συγκέντρωση και ανακοινώνουν ότι θα κλείσουν την περιοχή».

Σχολίαζοντας τις κινήσεις της κυβέρνησης είπε ότι «υπήρξε ελαφρα επιπελαιότητα. Σε 5,5 μήνες έχω ακούσει πέντε σχέδια, έχουν αλλάξει πέντε συντονιστές, δεν υπήρχε συνεκτικό σχέδιο».

Οργισμένη ήταν, τέλος, η αντίδρασή του στην ανακοίνωση καταβολής χρημάτων από την κυβέρνηση στις περιοχές που έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος στο μεταναστευτικό λέγοντας «δεν θέλω τα "30 αργύρια". Πρώτα να δοθεί η λύση και μετά τα οικονομικά αντάλλαγματα που δικαιούμαστε».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (62)

Never ending nightmare

Μια χρεοκωπημενη χωρα που ειδε τα παιδια της να μεταναστευουν λογω φτωχιας φορτωθηκε τη φιλοξενια χιλιαδων αναξιοπαθουντων για να μη παρει ανασα ΠΟΤΕ..Να μη θελει να μείνει κανένας νεος..Ολη η επαρχια χωρις υποδομες χωρις συντήρηση αυτων που υπαρχουν ηδη,φως απο πουθενα!!!

Χανιώτης

Άλλο ένα έργο που βρήκε έτοιμο απο την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υπογράψει την Σύμβαση Παραχώρησης για το Καστέλι στις 21 Φεβρουαρίου 2019 και την κύρωσε στη Βουλή στις 12 Μαΐου 2019. Στο μεταξύ προκαλεσε έντονες αντιδράσεις στους Κρητικούς η εξαγγελία οτι θα φτιαχτεί ο ΒΟΑΚ, αλλά θα μπουν διόδια!! (ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να απαντήσω?

Αδεξιος

Στην Ρούμελη δεν πρόκειται να πατήσει ισλαμικό ρουθούνι να τους πας στην πατριδα σου Κουλη που έχει και τζαμια

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΨΕΥΤΟΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΦΤΑΝΕΙ, ΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗ ΠΑΡΕΚΕΙ

Η παγκοσμιοποίηση και η πολύχρωμη πολυπολιτισμική σαλάτα που μας επέβαλαν οι Νεοταξιτες έφεραν αυτά τα προβλήματα, με αρρώστιες και εγκληματικότητα. Γέμισε η χώρα με σκυλοφάγους , κατσαριδοφάγους, νυχτεριδοφάγους, σκουληκοφάγους Κινέζους, που ήρθαν με πολλά δισεκατομμύρια (κορονοιούς) να επενδύσουν στο Ελλαδιστάν. Ήρθαν ακόμα και οι Λάθροέποικοι επενδυτές Αλβανοί, Γεωργιανοί, Αφγανοί, Πακιστανοί, Σομαλοί και σία, με πολλά δισεκατομμύρια (ιούς της φυματίωσης και της Ιλαράς) να επενδύσουν και αυτοί σε αυτή την έρμη χώρα. ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ, ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΤΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

ΔΕΝ πρέπει να φοβάσαι το μπόλιασμα!!!

4/10/2019 Μητσοτάκης στη Βουλή: « Είμαι υπερήφανος όταν πηγαίνω σε παρελάσεις και βλέπω μια κοινωνία η οποία μετατρέπεται σε πολυπολιτισμική σιγά – σιγά. Δεν αμφισβητείται η εθνική μας ακεραιότητα με αυτό τον τρόπο».«Με ρωτήσατε εάν φοβόμαστε τους πρόσφυγες ως μια δύναμη που θα μπολιάσει την ελληνική κοινωνία. Σας λέω όχι, δεν τους φοβάμαι. Αρκεί να είναι αυτοί οι οποίοι πληρούν τους κανόνες για να απολαμβάνουν διεθνούς προστασίας.

Μόνο απέλαση

Η απάντηση στην τρομοκρατία της κυβέρνησης που συνέλαβε παιδιά που ήθελαν να προστατευσουν τον τόπο τους και τις ζωές των συμπατριωτών τους από φανατικούς λαθρομετανάστες που έσπαγαν και λεηλατούσαν τα πάντα στην μόρια, είναι ομάδες περιφρούρηση των κατοίκων και οργάνωση. Εάν η κυβέρνηση νομίζει πως θα δώσει την γη των νησιωτων μας σε ισλαμιστες και Γερμανούς είναι γελασμενη.

ΤΕΛΑΜΩΝ

ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΝΗΣΙΩΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΣΑΝ ,ΔΙΟΤΙ ΟΙΚΟΝΟΜΑΓΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ-ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ,ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΘΥΜΗΘΗΚΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ.... ΟΙ ΣΥΡΙΖΟΑΧΡΗΣΤΟΙ 53 ΜΗΝΕΣ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΤΙΠΟΤΕ ,ΑΠΛΩΣ ΕΚΡΥΒΑΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΙ ,ΤΩΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ...

Χρειάζεται ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ και ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ

Κικίλιας 14/9/2016: "Η ανικανότητά της και οι παραλείψεις της προκαλούν αντιδράσεις και από τους πρόσφυγες - μετανάστες και από τις τοπικές κοινωνίες", προσέθεσε χαρακτηριστικά.Τέλος, επισήμανε πως η ΝΔ κατανοεί την ανησυχία των τοπικών κοινωνιών, κατέστησε, ωστόσο σαφές πως οι τοπικές κοινωνίες οφείλουν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης, σύμφωνα με την παράδοση φιλοξενίας και κατανόησης που διαχρονικά είναι σύμφυτη με τον ελληνικό πολιτισμό. Κυριάκος Μητσοτάκης 16/9/2018: "«Είναι αποκλειστικά ευθύνη της κυβέρνησης» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση κλείνει τα μάτια σε αυτήν την ντροπιαστική και απαράδεκτη κατάσταση, ειδικά για τα παιδιά. «Δεν ξέρω αν είναι διορθώσιμη η κατάσταση στη Μόρια. Ίσως πρέπει να κλείσει. Είναι εξοργιστική η εικόνα» συμπλήρωσε.«Είναι απαράδεκτη εικόνα και προς το εξωτερικό να μην μπορούμε να προσφέρουμε τα βασικά στους ανθρώπους αυτούς» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης."

97% βεντουζα δημοκρατικό τόξο

Πρόσφυγες - μετανάστες, με βάρκες λάθρα, πέρασαν τα σύνορα της θάλασσας, ρίχτε σανό διαρκείας! Αν είναι 40 χιλ. σε 6 μήνες άλλοι 40 χιλ.,,,, ΒΑΡΈΛΙ ΔΊΧΩΣ ΠΆΤΟ! Με το βαϊμπερ και το μεσεζτερ, θα έρθουν όλοι της γης οι πεινασμένοι. Ελλάδας τέλος, όποιος μπορεί φεύγει.!

Ειναι πολεμικη συρραξη

το μεταναστευτικο κυριοι νησιωτες.Και σαν τετοιο ,επομενο ειναι το βαρος να το σηκωσουν αυτοι που βρισκονται στα συνορα.Αν ειχαμε πολεμο με τους Τουρκους τι θα λεγατε?Πηγαινετε στην ..Λαμια να πολεμησετε,μην μας ενοχλειτε εμας?Η μαχη στον πολεμο δινεται στις συνοριακες περιοχες.Αν ο εχθρος περασει στην ενδοχωρα μαζικα,αντιο....

Insane

Γουελκαμ ρεφιουτζης παρτε την γαιδουρου εκει στα νησια με τα πανό να σας βοηθησει οπως τοτε με το ματι αρε γιδια ψηφοφοροι μπεεε φατε τωρα δημοκρατία και νομπελ Ειρήνης οσο για την νουδου αν δεν τους διωξει ολους πίσω απο εκει π ηρθαν δν τους βλέπω καλά ...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης