Ξένα ΜΜΕ για προσφυγικό: Η Ελλάδα θέλει να δημιουργήσει νέα κέντρα απέλασης

Ξένα ΜΜΕ για προσφυγικό: Η Ελλάδα θέλει να δημιουργήσει νέα κέντρα απέλασης

«Η Ελλάδα κατασκευάζει «σφραγισμένoυς» καταυλισμούς προσφύγων σε πέντε νησιά του Αιγαίου», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα «Tagesspiegel» - «Η Αθήνα αποτρέπει τους μετανάστες», γράφει η αυστριακή εφημερίδα «Die Presse» 

5023638
Με αφορμή την αυξανόμενη ροή προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου, η Αθήνα αποτρέπει τους παράνομους μετανάστες δημιουργώντας κλειστούς προσφυγικούς καταυλισμούς, γράφει ο διεθνής Τύπος.

Γερμανική εφημερίδα «Tagesspiegel»

«Η Ελλάδα κατασκευάζει "σφραγισμένoυς" καταυλισμούς προσφύγων σε πέντε νησιά του Αιγαίου», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα «Tagesspiegel», αναφερόμενη στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση για το μεταναστευτικό/προσφυγικό.

«Τα νέα κέντρα απογραφής και ταυτοποίησης πρέπει να είναι έτοιμα το καλοκαίρι. Οι αιτούντες άσυλο θα παραμείνουν εκεί για μέγιστο διάστημα 90 ημερών... η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να κατασκευάζει κλειστούς προσφυγικούς καταυλισμούς σε πέντε νησιά στο Αιγαίο από τον Μάρτιο», όπως αναφέρει το γερμανικό δημοσίευμα.

Όπως δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, οι 20 χιλιάδες αιτούντες άσυλο θα φιλοξενηθούν για μέγιστο διάστημα τριών μηνών.

«Τα νέα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης θα κατασκευαστούν στα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος και Κω. Οι καταυλισμοί που σήμερα είναι υπερπλήρεις, όπως της Μόριας στη Λέσβο - θα κλείσουν μέχρι τότε», όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης, οι μετανάστες και πρόσφυγες δεν θα μπορούν να εγκαταλείψουν τους νέους καταυλισμούς όποτε θέλουν. Μέχρι τώρα, οι αιτούντες άσυλο μπορούσαν να μπαινοβγαίνουν στους καταυλισμούς και να μετακινούνται ελεύθερα στα νησιά. Ωστόσο, ύστερα από τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν μεταξύ μεταναστών και δυνάμεων ασφαλείας αλλά και τις καταγγελίες από τους νησιώτες σχετικά με τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης λόγω των μεταναστών, οι καταυλισμοί θα πρέπει να κλείνουν το βράδυ.

«Σχεδιάζουμε να ολοκληρώσουμε τους προσφυγικούς καταυλισμούς έως το καλοκαίρι και θέλουμε να στέλνουμε 200 μετανάστες στην Τουρκία κάθε εβδομάδα", δήλωσε επίσης ο Έλληνας υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα «Tagesspiegel», η νέα συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατέστησε πρόσφατα αυστηρότερες τις διαδικασίες ασύλου και διαμονής για τους πρόσφυγες.

«Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για τη λήψη «ενός συστήματος πλωτής προστασίας» κατά των προσφύγων που καταφθάνουν με βάρκες από τις τουρκικές ακτές», προσθέτει το δημοσίευμα.

Γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel»

Κλείσιμο
«Η Ελλάδα θέλει να δημιουργήσει νέα κέντρα απέλασης», γράφει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» και προσθέτει:

«Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες ζουν σε υπερπλήρεις καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά της Μεσογείου. Η Αθήνα σχεδιάζει τώρα νέες δομές απέλασης - ο αμφιλεγόμενος προσφυγικός καταυλισμός στη Λέσβο πρόκειται να κλείσει».

Τους τελευταίους μήνες η ελληνική κυβέρνηση δημιούργησε τις νομικές προϋποθέσεις για την επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου και σχεδιάζει να προσλάβει 1.200 νέους συνοριοφύλακες», προσθέτει το επίμαχο δημοσίευμα.

Αυστριακή εφημερίδα «Die Presse»

Υπό το τίτλο «Η Αθήνα αποτρέπει τους μετανάστες», η αυστριακή εφημερίδα «Die Presse» σχολιάζει:

«Με αφορμή τον αυξανόμενο αριθμό αφίξεων στα νησιά του Αιγαίου η Αθήνα προτίθεται να αποτρέψει επίδοξους παράνομους μετανάστες. Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη, στο εξής οι αιτούντες άσυλο θα λαμβάνουν άδεια παραμονής μόνο για τρία χρόνια. Σε περίπτωση που αλλάξουν τα δεδομένα στις χώρες προέλευσης δεν θα χορηγείται παράταση, τόνισε ο αρμόδιος υπουργός».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης