LIVE

Κορωνοϊός

Ξεκινά η δίκη για την τραγωδία στη Μάνδρα: Στο εδώλιο Δούρου, πρώην δήμαρχοι και πολεοδόμοι

mandra2

Μνήμες από τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής, τον Νοέμβριο του 2017, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 24 άνθρωποι, θα ξυπνήσουν σήμερα στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων - 21 συνολικά οι κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους και η τέως περιφερειάρχης

Μνήμες από τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής, τον Νοέμβριο του 2017, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 24 άτομα, θα ξυπνήσουν σήμερα στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, όπου πρόκειται να ξεκινήσει η δίκη των κατηγορουμένων της υπόθεσης. Εξηγήσεις, κατά περίπτωση για τα πλημμελήματα της πλημμύρας από αμέλεια, ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως τελεσθείσα κατά συρροή, σωματικές βλάβες από αμέλεια διά παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή και παράβασης καθήκοντος διά παραλείψεως, θα δώσουν συνολικά 21 κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους η τέως περιφερειάρχης Αττικής  Ρένα Δούρου, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, οι τότε δήμαρχοι Μάνδρας, Ελευσίνας, Μεγαρέων, στελέχη της πολεοδομίας και των αρμόδιων δήμων, κ.ά.

DSC_5253-01
DSC_5279-01


Η δίκη θα διεξαχθεί ενώπιον του Β' Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας και οι κατηγορούμενοι έχουν το δικαίωμα να εκπροσωπηθούν στο δικαστήριο από τους δικηγόρους τους. Η πολύκροτη αυτή υπόθεση οδηγείται στο ακροατήριο έπειτα από πολύμηνες έρευνες των δικαστικών αρχών και κατόπιν διάταξης που είχε εκδώσει, μετά από προκαταρκτική εξέταση, η εισαγγελέας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου.

Μέσα σε 66 σελίδες, η εισαγγελέας περιέγραφε καρέ – καρέ τι (δεν) έπραξαν οι εκπρόσωποι της περιφέρειας Αττικής, οι αρμόδιοι των δασαρχείων Αιγάλεω και Μεγάρων, οι τότε Δήμαρχο Μάνδρας – Ειδυλλίας και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι ώστε το συγκεκριμένο γεγονός να μην είχε τόσο καταστροφικά αποτελέσματα.

Η εισαγγελέας είχε διαπιστώσει πλήρη έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων στην πληγείσα περιοχή, σημειώνοντας μεταξύ άλλων στη σχετική διάταξη που εξέδωσε τα εξής: «Στη συγκεκριμένη περιοχή όπου εκδηλώθηκε η πλημμύρα ήτοι στην περιοχή Μάνδρας – Ειδυλίας - Νέας Περάμου - Ελευσίνας δεν είχε γίνει κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, μολονότι υπήρχαν ώριμες μελέτες, εγκεκριμένες πιστώσεις και κατεπείγον εκτέλεσης των έργων με δεδομένο ότι και κατά το παρελθόν είχαν συμβεί παρόμοια φαινόμενα και ιδίως τα έτη 2014-2015 και η περιοχή όφειλε να καταταγεί στη λίστα προτεραιότητας όσον αφορά την ανάγκη αντιπλημμυρικής προστασίας».

DSC_5249-01
DSC_5233-01
DSC_5268-01


Ακόμη, σύμφωνα με την εισαγγελική διάταξη, ένας κρίσιμος παράγοντας που έπαιξε ρόλο στην τεράστια καταστροφή ήταν οι αυθαίρετες παρεμβάσεις εντός της κοίτης των ρεμάτων και η ανεπάρκεια των υφιστάμενων τεχνικών έργων. Ανεπάρκεια που, όπως διαπίστωσε η εισαγγελέας, οφείλεται είτε στην κατασκευή των έργων είτε στον μη καθαρισμό και συντήρησή τους από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Ακόμη, στη διάταξη γίνεται αναφορά στη μη καταγραφή των αυθαιρέτων από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων: «Αναφορικά με τις παραλείψεις επί των πολεοδομικών θεμάτων η Υ.ΔΟΜ (υπηρεσία δόμησης) των εμπλεκομένων δήμων δεν είχε ενεργοποιηθεί ως προς την καταγραφή των αυθαιρέτων κατασκευών μετά το προηγηθέν πλημμυρικό φαινόμενο του 2015, αλλά και ούτε οι αρμόδιοι φορείς προστασίας και αστυνόμευσης, δεδομένου ότι δεν διαπιστώθηκε να έχει γίνει εκ μέρους τους κάποια σχετική ενέργεια για τον εντοπισμό και την καταγραφή αυθαίρετων κατασκευών κατά μήκος των ρεμάτων», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, η εισαγγελέας είχε αναφερθεί στη διάταξή της και στον χαρακτηρισμό του φαινομένου ως «θεομηνία», για να σημειώσει πως η άποψη αυτή «δεν δικαιολογεί κατ' ουδένα τρόπο την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και έργων ορεινής υδρονομίας, τα οποία θα μείωναν σημαντικά τις αρνητικές συνέπειες της παντελούς ελλείψεώς τους και θα καθιστούσαν την κατάσταση περισσότερο ελέγξιμη».

Αντίθετα, σύμφωνα με την εισαγγελική διάταξη, «η ωριμότητα της οριστικής μελέτης των αντιπλημμυρικών έργων και η ολοκλήρωσή τους θα επιδρούσε αποτελεσματικά στην πρόληψη και προστασία της πόλεως της Μάνδρας από την πλημμύρα, ενώ η καθυστέρηση που προέκυψε στη δημοπράτηση των εργασιών με υπαιτιότητα των εμπλεκομένων υπηρεσιών ήταν κρίσιμος παράγοντας για την αντιμετώπιση της πλημμύρας με την ταχύτατη ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων».

Να σημειωθεί, τέλος, πως αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας τον περασμένο Μάρτιο και την άσκηση των διώξεων η δικογραφία διαβιβάστηκε στην αρμόδια ανακρίτρια, ενώπιον της οποίας κλήθηκαν σε απολογία όχι μόνο οι αρχικοί κατηγορούμενοι αλλά και νέα πρόσωπα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της δικαστικής έρευνας. Οι 21 κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν στο ακροατήριο του Β' Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας με απευθείας κλήσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (32)

Κοράκι

Η νομοθετική εξουσία εν Ελλάδι έχει προβλέψει , έτσι ώστε , η δικαστική εξουσία , να επιτρέπει την ατιμωρησία της εκτελεστικής κατά την κακή άσκηση των καθηκόντων της ή την από την άσκηση αυτή προκληθείσα βλάβη του Δημοσίου συμφέροντος ! Δυστυχώς με ΣΥΡΙΖΑ αυτό το πλιάτσικο κορυφώθηκε και φαίνεται -για να επιτευχθεί η συναίνεση- πως η ΝΔ δεν άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να την βγάλουν καθαρή κάποιοι ... μεταξύ των οποίων και αυτοί που έχουν Ευθύνες για Μάνδρα και Μάτι !!! Μην σκάτε λοιπόν , Ελλάς , Ελλήνων , Κομπιναδόρων !!! Παρακαλώ να δημοσιευτεί η πολιτική εκτίμηση του γράφοντος και ουχί κράζοντος Κορακίου !

Polykarpos Markaras

Ιστορική περιφέρεια διαφθ Ώρας

Δεν ξέρω αν σε αυτό ευθύνεται

Η δουρου αλλά από την ζωή της ως πρώην επαναστατριας αντιμνημόνιακης που θα έφερνε την ριζοσπαστική αριστερα και έγινε αυτό το σιχαμα μπορείς να καταλάβεις πολλα

Θάνος

Περιμένω την γαϊΔούρου να βγει με αγωνιστικές δηλώσεις και ένα μνημείο υπέρ τον πεσόντων ( από την μεριά της γιατί δεν αναγνωρίζει τους 100 )

Τάλε κουάλε μαδουροσυμμορίτες και γαλάζιοι μιζαδόροι

Σε λίγα χρόvια θα έχουν ξεxαστεί οι νεκροί στο Μάτι, όπως ξεχάστηκαν οι 80 vεκροί στην Πελοπόννησο επί Kαραμάv-αλή το 2007...

ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ

ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ!!!ΦΑΤΕ ΠΑΤΟΥΛΗ ΚΑΙ ΜΑΡΙΝΑ ΜΕ ΤΟ ΚΙΛΟ

kyriakos

Όλοι τους είναι αθώοι!!! Ήταν το κακό μάτι!!! Η Δουρου μπορεί να λέει αγωνιστικές μαλακιες για 10 μέρες, άρα πρέπει να να παρασημοφορηθει γιατι κατάφερε να σταματήσει τον αριθμό των θυμάτων σε αριθμούς ταγματος.

Giorgos

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι όλος αυτός ο αριστερός συρφετός είναι για τα μπάζα, άλλωστε αυτό το ξέραμε και όσοι δεν το ηξεραν Το έμαθαν το 2015, αλλα το πραγματικό προβλημα είναι ότι όλοι αυτοί είναι θρασύτατοι και αλαζόνες. Ουδέποτε κανείς παραιτήθηκε,ουδέποτε κανείς ζήτησε συγγνώμη

Lolita

φταιει ο συριζα, φταιει ο ΝΔ, φταιει ο πολιτικος, φταιει ο κάθε άλλος αλλα δεν φταίνε ποτέ οι κάτοικοι. Δεν φταινε ποτε εκεινοι που καταπάτησαν ρεματα και ποταμια και τα εκαναν οικοπεδα και σπιτια και μαγαζια. Δεν φταινε οι γείτονες που πήγαιναν ψευδομαρτυρες σε δικαστηρια για να παρουν και νομιμα χαρτια των καταπατημενων οι γειτονες. Ο ενας ψευδομαρτυρουσε για τον αλλον. Καθε φορα σε καθε τραγωδία φταιει το κρατος. Αν ειναι να δικαστουν όλοι αυτοι - όπως και οι αλλοι για τη τραγωδια στο Μάτι - να δικαστουν γιατι δεν εβαλαν μπουλντοζες να γκρεμισουν καθε καταπατημενο. Να δικαστουν γιατι δεν εστειλαν στη φυλακη καθε λαμογιο που αρπαζε κρατικη εκταση και εκανε σπιτι και μαγαζι. Παντα σε καθε τραγωδια φταινε οι αλλοι, η καθε κυβερνηση, ο καθε πολιτικος, ο καθε δημοσιογραφος που τα ελεγε, τα εγραφε αλλα ποιος τον ακουγε. Χιλιαδες τα ρεπορταζ και τα αρθρα για καταπατημενα, για "βομβες" που θα φερουν τραγωδιες. Καταπατησε ο γειτονας 5 μετρα? εγω θα αρπαξω 10. Δεκα αυτος? 20 εγώ. Και οταν ερθει η καταστροφη αποτελεσμα των λαμογιών "που ειναι το κρατος? δεν υπαρχει κρατος, να μας αποζημιωση το κρατος". Δηλαδη να τους αποζημιωσουμε εμείς. Γιατι πρεπει να καταλαβουμε οτι αποζημιωση=δικα μας λεφτα, λεφτα που πληρωνουμε με φορους κλπ. Να δικαστουν και αυτοι και οι προϋγουμενοι και οι πιο προϋγουμενοι και όλοι όσοι δεν γκρεμισαν τα χτισμενα σε καταπατημενα και δεν εστειλαν στη φυλακη τον καθε "εξυπνο".

Ιρις

Μέσα το αληταριό η δουρου μέσα

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης